Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul Parfumului la Noaptea Muzeelor

Muzeul Parfumului la Noaptea Muzeelor

de Magdalena Popa Buluc    |   

În București, 50 de muzee, galerii de artă, colecții, creativi, instituții publice de cultură și asociații, institute culturale, universități, coruri naționale, rezidențe, opere, festivaluri, expoziții surpriză, palate și case memoriale, biblioteci, cinematografe, studiouri și cartiere creative sau artiști independenți invită publicul la Noaptea Muzeelor.

Muzeul Parfumului din București este primul Muzeu al Parfumului din România, deschis din anul 2014 la BEAUTIK Haute Parfumerie. Muzeul reprezintă o colecţie privată, unică în România, care reuneşte peste 10.000 de obiecte şi accesorii de parfumerie, exponate originale de relevanţă mondială, dar şi sticle autentice româneşti din diferite perioade. Colecţiile permanente ale Muzeului Parfumului pot fi vizitate atât fizic, cât şi virtual.

Colecţia a fost realizată pornind de la o singură sticlă cumpărată în 2006 şi de la pasiunea lui Val Iacob pentru descoperirea şi păstrarea acestor mici opere de artă. Colecţia este una foarte valoroasă din punct de vedere istoric, adunând laolaltă creaţii cu tradiţie la nivel mondial, dar şi exponate româneşti, recipiente care stau mărturie perioadei de glorie a parfumeriei româneşti interbelice.

Unic în sud-estul Europei, micul muzeu are printre obiectele de colecție și parfumul adorat de Regele Carol I al României, „Apa de Colonia”, parfum fabricat în cea mai veche fabrică din lume, din Köln. Acesta a fost inventată de Johann Maria Farina, primul furnizor de parfum al Casei Regale. Numele său este înscris în documentele ce atestă livrări către Casa Regală din România, începând cu anul 1889. „Am vrut să fim aproape de Noaptea Muzeelor pentru că este o oportunitate unică să facem cunoscut acest lucru persoanelor care nu acces la informație și care nu reușesc de fiecare dată să descopere bijuterii muzeale din capitala noastră. Cel mai vechi exponat pe care îl avem în colecția noastră este una dintre creațiile semnate de Casa Luban, este un parfum ce datează din 1852, este într-o sticluță de 200 mililitri și vine într-un cofraj din lemn. Pe el se regăsesc etichetele de produs, ștampila și timbrul de valorificare”, spune Georgian Gheorghe, PR manager al Muzeului Parfumului.

 

Muzeul Parfumului a participat la o serie de expoziţii, cel mai apreciat parfum din colecție fiind „Mon Budoir”, creaţie realizată de Casa Houbigant Paris și este parfumul preferat al Reginei Maria a României. „În perioada anilor 1920, Regina Maria a fost de altfel și imaginea acestui brand, fiind considerată singura femeie dintr-o familie regală din perioada respectivă care făcea reclamă unui astfel de produs. Reclama o puteți regăsi într-un original în colecția noastră și este o reclamă din 1923”, ne spune Georgian Gheorghe.

În colecția Muzeului Parfumului puteți descoperi sticluțe de parfum foarte rare sau sticluțe care se găsesc într-un număr limitat, parfumul „Gin Fizz” creat de Henri Giboulet, pentru Grace Kelly, parfumul Casei Caron, „Narcisse Noir”, făcut în 1911 cu sticla din cristal Baccarat sau parfumul „Le Vainqueur”, creație semnată de Casa Rance pentru Napoleon Bonaparte. De altfel, este considerat și atestat de către statul francez ca fiind singurul parfum pe care Napoleon l-a purtat. În muzeu mai puteți vedea un ierbar din anul 1895 făcut de un farmacist din Arad sau agenda unui farmaciste din Lugoj care a copiat, în decursul vieții, mai multe rețete clasice de parfumuri, creme și produse farmaceutice.

 

„Multe dintre creațiile pe care le avem în colecția noastră sunt inspirate din diferite povești, indiferent că este vorba despre a aduce un omagiu unei personalități sau unui cap încoronat, fie că vorbim despre povești de dragoste sau întâmplări care reprezintă o schimbare în mentalitatea umană. Înainte de comunism, România se afla pe harta internațională a parfumurilor, pentru că Lubin, avea una dintre cele patru reprezentanțe mondiale în România”, spune Georgian Gheorghe.

Un loc aparte în colecție îl ocupă parfumurile românești create în perioada cuprinsă între 1952 și 1989. În colecția muzeului se regăsesc peste 4.000 de parfumuri românești precum „Doina”, „Tabac” sau „Femina”. Producția de parfum se făcea la acea vreme în fabrici, iar unele dintre recipiente poartă amprenta producției de serie.

 

Muzeul Parfumului este deschis publicului în Noaptea Muzeelor între orele 10:00 și 21:00, poate fi vizitat gratuit și se află pe Calea Dorobanților nr. 172.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri