Ministerul sirian de externe a declarat sâmbătă că orice prezenţă a trupelor turce pe teritoriul Siriei ar fi nelegitimă, transmite AFP.
Vineri, la Astana, Rusia şi Iranul - care susţin regimul de la Damasc - au convenit cu Turcia, susţinătoare a rebelilor, să supravegheze împreună o zonă de reducere a intensităţii conflictului în provincia siriană Idlib, care se învecinează cu Turcia. Bashar al-Jaafari, şeful delegaţiei siriene la negocierile de pace din capitala Kazahstanului a apreciat că discuţiile au fost încununate de succes.
O sursă din ministerul de externe de la Damasc a declarat însă sâmbătă agenţiei oficiale de presă Sana, preluată de France Presse, că "aceste acorduri (...) nu dau nicio legitimitate unei prezenţe turce pe teritoriul sirian". "Este o prezenţă nelegitimă", a adăugat persoana respectivă, recunoscând totodată că este vorba de o înţelegere temporară.
Turcia a intervenit militar în Siria în august 2016, atât împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic, cât şi a miliţiilor kurde, pe care Ankara le consideră organizaţii teroriste. Siria a reclamat de mai multe ori la ONU intervenţiile turce, considerând că i se încalcă suveranitatea, reaminteşte AFP.
Aşa-numita zonă de "dezescaladare" din Idlib este a patra stabilită de Rusia, Iran şi Turcia în cadrul negocierilor de la Astana. În paralel cu acest dialog axat pe problemele militare, la Geneva au loc negocieri pentru soluţionarea conflictului din Siria coordonate de ONU. Rusia a desfăşurat efective de poliţie militară în celelalte zone din Siria unde au încetat luptele. În Idlib situaţia este mai complicată, deoarece o parte a provinciei este controlată de o alianţă condusă de jihadiştii din fosta facţiune siriană a Al Qaida. AGERPRES