Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Negriţoiu: Nu suntem într-o criză a RCA, nu este nevoie de majorarea preţurilor

Negriţoiu: Nu suntem într-o criză a RCA, nu este nevoie de majorarea preţurilor

Piaţa RCA nu se află în criză, iar situaţia din prezent arată că nu este nevoie de o majorare a preţurilor, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, într-o conferinţă de presă. 

"Vreau să vă spun de la început că nu suntem într-o situaţie de criză RCA. Am văzut foarte multe titluri şi exprimări de genul 'rezolvarea crizei RCA'. Nu este o criză RCA, mai puţin acum chiar decât astă toamnă - nu a fost nici astă toamnă - este o normalizare a pieţei RCA", a spus Mişu Negriţoiu. 

Acesta a afirmat că rata combinată pentru RCA a ajuns pentru prima dată în istoria asigurărilor sub 100%, respectiv la 97% în primul trimestru din 2017. 

Negriţoiu a precizat că plafonarea preţurilor nu a avut un efect negativ asupra acoperirii daunelor şi despăgubirilor, ci asupra gradului de concentrare pe asiguratori şi asupra asiguratorilor cu risc ridicat. Astfel, 60% din portofoliul RCA pe primul trimestru este la două societăţi: City Insurance şi Euroins. 

Potrivit datelor prezentate de Negriţoiu, piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârşitul primului trimestru din 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei). În perioada analizată, pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingând valoarea de 727 de lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizată a fost de 533 de lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei. 

Datele prezentate de şeful ASF arată că numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane, faţă de 1,44 milioane în trimestrul I din 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentată de poliţele cu o valabilitate de 6 luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societăţile de asigurare relevă faptul că ponderea poliţelor cu durata de o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%. 

"Aşa cum este piaţa astăzi, nu există condiţii fundamentale de majorare sau nevoie de creştere a preţurilor şi nu anticipăm creşterea medie a primei de asigurare RCA", a declarat Mişu Negriţoiu. 

Potrivit acestuia, există posibilitatea ca pentru unele categorii să existe majorări marginale, printre acestea menţionând maşinile de mare putere şi cele pentru transport de persoane deţinute de persoane juridice, dar a precizat că exclude majorări substanţiale, de genul peste 20%. 

Mişu Negriţoiu a afirmat că pe agenda de astăzi a Consiliului ASF s-a aflat şi subiectul pachetului de măsuri pentru stabilizarea în continuare a pieţei RCA: reglementarea categoriilor de riscuri ridicate, norma privind metodologia calculării tarifelor de referinţă, tarifele de referinţă, amendamente la Norma nr. 39/2016 (RCA). 

De asemenea, se mai au în vedere alte propuneri, precum: revizuirea sistemului bonus-malus, constituirea de asociaţii/societăţi de asigurare mutuale (prevăzute în Legea asigurărilor) şi realizarea unui Ghid de protecţie a consumatorului. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri