Jurnalul.ro Ştiri Locale UPDATE Nicușor Dan, candidatul USR la Primăria Capitalei

UPDATE Nicușor Dan, candidatul USR la Primăria Capitalei

Deputatul independent Nicuşor Dan a fost desemnat candidatul USR Bucureşti pentru Primăria Capitalei, a declarat preşedintele interimar al organizaţiei, Dumitru Dobrev.
"Prin votul delegaţilor, vot secret, a fost desemnat candidatul USR pentru funcţia de primar general în persoana lui Nicuşor Dan. De acum încolo, urmează să vedem cum negociem cu partenerul de alianţă, cu PLUS, iar mai departe cu PNL, în vederea desemnării unui candidat comun al opoziţiei pentru Primăria Generală", a precizat Dumitru Dobrev, după şedinţa Conferinţei Municipale.

Nicuşor Dan a obţinut 57 de voturi, Mihnea Bărbulescu - 20 de voturi, iar Dragoş Dragoteanu - 2 voturi. Două voturi au fost anulate. Candidatul a fost stabilit în urma votului exprimat de către delegaţii sectoarelor.

Au fost stabilite totodată componenţa Comisiei Municipale de Arbitraj şi cea a Comisiei Municipale de Cenzori.

S-a decis că Biroul Municipal va avea 20 de membri, dintre care 14 vor fi stabiliţi prin vot, iar şase vor fi incluşi în mod automat, în calitate de lideri ai filialelor de sector.
Începând de sâmbătă după-amiaza şi până luni, cei peste 2.000 de membri ai organizaţiei din Capitală sunt aşteptaţi să voteze în vederea stabilirii preşedintelui USR Bucureşti şi a celor 14 membri ai Biroului Municipal.

Pentru preşedinţia USR Bucureşti s-au înscris şapte candidaţi: deputaţii Cristian Seidler şi Claudiu Năsui, consilierii municipali Bogdan Stroe, Marian Bumbar şi Cosmin Victor Smighelschi, precum şi Mihnea Dobre (USR Sector 4) şi Antonio Andruşceac (candidatul USR pentru Primăria Sectorului 4).
Alţi 56 concurează pentru un loc în Biroul Municipal.
Va deveni preşedinte USR Bucureşti candidatul care întruneşte cel puţin 50%+1 din numărul voturilor exprimate. În condiţiile în care niciun candidat nu va reuşi acest lucru, se va organiza un al doilea tur de scrutin, pe 14 decembrie. 

 

Deputatul independent Nicuşor Dan a propus sâmbătă partidelor de opoziţie o campanie electorală preliminară şi un sondaj de opinie în vederea stabilirii unui candidat comun pentru Primăria Capitalei.
"Bucureştenii, o spun sondajele, sunt conştienţi că e nevoie de o schimbare a administraţiei, sunt conştienţi că pentru această schimbare e necesară o conlucrare a forţelor de opoziţie împotriva administraţiei Firea-PSD şi pentru că de azi în exact şase luni vom avea alegeri locale în Bucureşti, vin în faţa dvs. să propun forţelor de opoziţie un calendar pentru ca dezideratul bucureştenilor să fie realizat. Propun o campanie electorală preliminară până la jumătatea lunii februarie, care să se încheie cu dezbateri publice între candidaţii partidelor, pentru ca bucureştenii să vadă cine are programul cel mai bun. Propun un sondaj de opinie cu o casă agreată de forţele de opoziţie, în a doua jumătate a lunii februarie şi în urma acestui sondaj, candidatul cu cele mai mari şanse să o bată pe Gabriela Firea, să fie susţinut de toţi ceilalţi. Insist pentru sondaje de opinie, pentru că sunt instrumente ştiinţifice care să ne spună ceea ce vor bucureştenii", a afirmat el, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, pentru luna martie, Nicuşor Dan a propus o colaborare a forţelor de opoziţie în vederea stabilirii unui program atât pentru Primăria Generală, cât şi pentru primăriile de sector, precum şi încheierea unui acord politic în ce priveşte echipele care să realizeze acest program în Bucureşti.

El a arătat că rezultatul unui sondaj de opinie s-ar afla "în corespondenţă în mod ştiinţific cu ceea ce vor toţi bucureştenii care votează partidele de opoziţie", în timp ce alegerile primare s-ar adresa "unei bule de alegători mai informaţi".

Nicuşor Dan, care aşteaptă o decizie a Conferinţei Municipale USR, în vederea susţinerii candidaturii sale pentru Primăria Capitalei, a menţionat că până în prezent a discutat pe tema unui candidat comun şi cu reprezentanţii PNL.

"Fără îndoială, PNL este un partid mare, care a avut un rezultat foarte bun la alegerile prezidenţiale şi care are şi perspectiva de a avea un candidat propriu, dar eu cred - în special în ipoteza foarte probabilă că vom rămâne la alegeri într-un singur tur - că trebuie să ajungem la un candidat comun şi trebuie ca discuţia să se poarte aplicat pe procedura de selecţie a acestui candidat comun", a spus el.
În opinia lui acestuia, statutul său de candidat independent îi oferă şanse mai mari să fie susţinut de către partide care la alegerile parlamentare se vor afla în competiţie.

Întrebat ce avantaje are în raport cu Vlad Voiculescu, susţinut de PLUS pentru PMB, Nicuşor Dan a replicat că s-a implicat în ultimii 15 ani în viaţa Capitalei, iar programul său prevede chestiuni operaţionale, cu termene de execuţie şi costuri.
"Cunosc administraţia. Am cunoscut-o interacţionând cu ea. Mai întâi am încercat să fiu prietenos. Nu am reuşit. Din păcate, am interacţionat în instanţă, dar asta te învaţă cum funcţionează şi care sunt scurtăturile pe care, dacă ajungi acolo, poţi să le faci în beneficiul funcţionării administraţiei pentru cetăţeni", a afirmat el.

Deputatul independent consideră că acordul asupra unui program comun e chiar mai important decât stabilirea unui candidat unic.
"E clar că o să existe o majoritate de dreapta în Consiliul General şi în consiliile locale ale sectoarelor şi este foarte important ca înainte de aprilie şi mai, când partidele încep să strângă semnături şi să facă campanie electorală, să agreeze un program politic comun. Asta e ceea ce bucureştenii îşi doresc şi cred că dacă vor fi suficienţi oameni care să ceară lucrul acesta, o să ajungem la un astfel de acord", a precizat Nicuşor Dan.

AGERPRES

Subiecte în articol: nicusor dan primaria capitalei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri