Nivelele laser sunt echipamente cu aplicabilitate în construcții şi design interior, ce nu mai necesita prezentare.
Sunt utilizate de specialişti pentru a îmbunătăți calitatea lucrărilor, mai degrabă a finisajelor prin crearea corectă a traseelor. Eficiența ridicată a acestora le-a crescut popularitatea în rândul firmelor de construcții, practic au devenit echipamente omniprezente pe şantiere şi în apartamentele supuse operațiunilor de renovare, dar şi în rândul persoanelor pasionate de construcţii şi proiecte frumoase.
Nivele laser - funcții de bază
Funcțiile echipamentelor de tip nivele laser sunt de a stabilit liniile orizontale şi/sau verticale perfecte, permiţând astfel alinierea perfectă a planurilor şi a obiectelor incluse în aceste suprafețe. O altă funcție a nivelelor este de a măsura distanțele dintre obiecte identificând punctele de simetrie, permiţând astfel realizarea de amenajări perfecte.
Aceste echipamente permit realizarea operațiunilor cu mai puțin efort din partea utilizatorilor, fapt ce ajută la optimizarea timpului de lucru şi creșterea randamentului și a preciziei cu care sunt executate lucrările.
Nivele laser tipuri
În funcție de modul de transmitere a razelor laser, există trei tipuri de nivele laser cu linii, cu puncte şi rotative. Cei ce doresc să utilizeze aceste echipamente în scop personal pot alege nivele laser cu puncte, aceste tipuri furnizează suficiente informații pentru proiectele mici.
Se folosesc nivele laser cu puncte pentru obținerea unor măsurători precise de aceea sunt ideale pentru proiectele mici de asamblare a mobilierului. Dispozitivele reușesc să proiecteze punctele pe suprafaţa de lucru ordonându-le în funcție de nivelul de referință, se poate spune că nivela cu puncte a luat locul ruletei clasice, fiind frecvent întâlnită în gospodarii.
În cazul proiectelor semi-profeionale şi profesională se impune prezenta de nivele cu linii. Acestea asigură linii întregi evidenţiind perfect planul, astfel lucrarea se poate realiza cu precizie crescută. Acestea sunt esenţiale pentru stabilirea corectă a planurilor orizontale şi verticale şi pentru evaluarea punctelor de intersecţie.
În cazul lucrărilor ample pe șantiere se impune utilizarea de nivele laser rotative care permit realizarea concomitentă a măsurătorilor pe planuri de 360 grade. În magazinele online şi fizice de specialitate se pot găsi nivele laser care stabilesc liniile orizontale şi verticale simultan.
Nivele laser performanțe
Dacă ai descoperit care este tipul compatibil activităţilor pe care le desfăşori a venit momentul să descoperi constantele de performanţă: precizie şi raza de acţiune. Dispozitivele din gama profi au o valoare de 0.1mm, cele din gama semi au valori situate între 0.2 şi 0.3 mm iar cele destinate amatorilor pot avea valori de precizie mai slabe, adică 0.6-0.7mm.
Distanţa este o altă constantă ce trebuie atent analizată, pentru a beneficia de nivele laser performanțe. Echipamentele cu distanță de până la 7 m sunt potrivite pentru proiectele casnice. Pentru suprafeţe mai extinse sunt necesare echipamentele ce permit măsurarea planelor mai mari de 9 metri, cele profesioniste au bătaie chiar şi de 40 m.