Tutunul este un „ucigaş invizibil”, care provoacă anual decesul a 1,5 milioane de persoane din Uniunea Europeană, spune comisarul european pentru sănătate şi securitate alimentară, Vytenis Andriukaitis, care a lansat, ieri, un apel pentru eliminarea acestuia din supermarketuri, pentru că „nu este un aliment”. În replică, reprezentanţi ai industriei spun că, în domeniul tutunului, România este cea mai restrictivă ţară din Europa Centrală și de Est.
„Acum mai bine de 500 de ani, frunzele de tutun au fost aduse în Europa ca un dar din partea lui Cristofor Columb, din Indiile americane. Şi acum ştim care e preţul acestui dar. Nu ar fi trebuit să îl acceptăm. Haideţi să facem tot ce ne stă în putinţă să excludem tutunul din supermarketuri, unde ar trebui să găsim mâncare, nu şi tutun, pentru că tutunul nu este un aliment, este un ucigaş”, a declarat Vytenis Andriukaitis, în cadrul Forumului Global „Drepturile omului şi o lume fără tutun”, care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Ţigaretele electronice, atrăgătoare pentru tineri
Oficialul european a precizat că tinerii au acces foarte uşor la produse pe bază de tutun şi din ce în ce mai mulţi trec la ţigări electronice, de aceea nu trebuie permis ca aceste produse „să evite măsurile” CE de control al tutunului.
„Produsele pe bază de tutun încălzit reprezintă o provocare deosebită. Există un cadru de reglementare pentru produsele de tutun, dar cota de piaţă a acestor produse, mai ales a ţigaretelor electronice, este în creştere rapidă şi se pare că sunt din ce în ce mai atrăgătoare pentru tineri. (...) Campaniile de marketing adesea pretind că aceste produse sunt mai bune, că sunt alternative la fumatul tradiţional. Trebuie să le analizăm cu grijă şi să reglementăm cât mai atent, pentru că şi acestea fac rău. Nu putem să spunem pur şi simplu că fac mai puţin rău. Dacă fac rău, fac rău”, a spus el.
Vytenis Andriukaitis a numit tutunul un „ucigaş invizibil”, care provoacă anual decesul a 1,5 milioane de persoane din UE: „Acestea sunt nişte decese evitabile şi putem transmite acest mesaj către guvernele şi politicienii noştri. Pentru mine este inacceptabil să văd această mentalitate de tip siloz, în care fiecare se gândeşte la propriile lui probleme”.
De partea cealaltă, reprezentanți ai industriei tutunului spun, citând raportul „Scala politicilor de control al consumului de tutun”, că România se află pe locul șapte în clasamentul european privind restricțiile în domeniul tutunului, înaintea unor țări ca Danemarca, Grecia, Elveția sau Lituania, . „România este totodată şi cea mai restrictivă ţară în domeniul politicilor de control al tutunului din Europa Centrală şi de Est, depăşind cu mult Cehia (locul 31), Bulgaria (locul 20), Polonia (locul 15), sau Ungaria (locul 9)”, se arată într-un comunicat al JTI Romania.
Procentajul de fumători din rândul tinerilor a crescut de la 25% în 2014, la 29% în 2017, avertizează comisarul european, subliniind că aceştia sunt expuşi unor reclame foarte inteligente, care promovează consumul de tutun.