Debandadă totală cu restricții pentru București și alte orașe importante din România. Comitetul pentru Situații de Urgență al Capitalei a revenit, ieri, asupra propriei decizii adoptate în cursul zilei de marți, reducând perimetrul, de la 100 la 50 de metri, față de zidul unei școli, ca zonă unde masca în aer liber este obligatorie. Măsura este contrară chiar Legii nr. 55/2020, care permite impunerea purtării măștii doar în spațiile închise. Alte decizii care se bat cap în cap se referă la interzicerea consumului de produse alimentare sau băuturi în cafenele și restaurante, cu execpția cazurilor în care consumatorii sunt cazați în hotelurile în care funcționează aceste unități de alimentație publică. Participarea la ceremonii religioase nu este permisă, în primul rând, spun autoritățile, din pricina riscului de infectare existent în timpul transportului către și de la acele locații. Transport care, dacă ar deservi pentru alte activități, nu reprezintă o problemă. În schimb, teatrele, cinematografele și sălile de spectacol trag oblonul. După ce, în spațiul public, a apărut o revoltă justificată, în București s-a luat dezicia închiderii cazinourilor și a păcănelelor.
Cea mai controversată măsură “anti-Covid”, luată la nivelul Capitalei, a fost instituirea obligativității purtării măștii de protecție, pentru orice persoană cu vârsta mai mare de 5 ani, în spațiile publice deschise, pe o rază de 100 de metri de orice unitate de învățământ, în intervalul orar 7.45 – 21.15, de luni până vineri. Ieri, Comitetul pentru Situații de Urgență Municipal a revenit asupra acestei decizii, reducând distanța la 50 de metri. Iar Primăria Capitalei și primăriile de sector au obligația, conform acestei hotărâri, să delimiteze și să marcheze fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei), printr-un semn distinctiv.
Această măsură a fost instituită de Comitetul Municipal, prin hotărâre, care se întemeiază pe HG 782/2020, act normativ care, la rândul lui, scriptic, se întemeiază pe Legea nr. 55/2020. Concret, se precizează în Anexa 2 a acestei HG că măsura instituirii obligativității purtării măștii în spații deschide – deci și în perimetrul exterior al școlilor – are ca bază legală articolul 5, alineatul 2, litera “d” din Legea nr. 55/2020, la capitolul denumit “măsuri pentru asigurarea rezilienței” și care are următorul text: “pot fi luate măsuri de protejare a vieții și pentru limitarea tipului de pericol asupra sănătății populației, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu”.
Legea 55/2020 nu prevede, niciunde în textul ei, posibilitatea obligativității purtării măștii în aer liber. În lege, există un capitol distinct care face referire la portul măștii, dar numai în spații închise. Este vorba despre articolul 13, alineat 1, litera “a”, care prevede că, “prin ordin comun al ministrului Administrației și Internelor și al Ministrului Sănătății, se poate institui măsura obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, în spațiile comerciale și la locul de muncă”. Mai mult, la articolul 72 al aceleiași Legi 55/2020, se arată că “dispozițiile prezentei legi se completează cu reglementări de drept comun aplicabile în materie, în măsura în care acestea din urmă nu contravin prevederilor prezentei legi”.
Cum poți încălca regulile fără să-ți dai seama
Dincolo de caracterul legal discutabil, măsura obligării purării măștii de protecție în aer liber, la distanță de, inițial, 100 de metri și, ulterior, de 50 de metri de zidul exterior al unei unități de învățământ, este și aproape imposibil de realizat. Pe de o parte, se pune întrebarea cum se poate delimita, pe teren, o astfel de distanță. Pe de altă parte, există, pe lângă creșe, grădinițe, școli primare, gimnaziale, licee sau facultăți de stat sau private, și instituții care deservesc alte forme de învățământ, despre existența cărora un cetățean obișnuit nu are cum să știe. Mai în glumă, mai în serios, ar însemna utilizarea unei aplicații smartphone, care să atenționeze orice pieton că se află în “zona roșie” a purtării măștii, atunci când trece pe lângă o astfel de clădire.
Însă, pragmatic, există și alte impedimente. Anumite instituții au amenajate locuri pentru fumat chiar la ieșirea din clădire, deci la mai puțin de 50 de metri. În majoritatea zonelor unde funcționează instituțiile de învățământ se află cartiere rezidențiale clasice, străzile având amenajate parcări de domiciliu. Practic, oricine parchează, verifică, spre exemplu, nivelul uleiului la motor sau presiunea din anvelope, descarcă sau încarcă bagaje, dacă a parcat la mai puțin de 50 de metri de o școală, trebuie să aibă mască pe față, altfel riscând sancțiuni. Fiind vorba de zone rezidențiale, practic de la ieșirea din imobilul de domiciliu, locatarul trebuie să aibă mască. Dacă face sport individual, trecând prin același perimetru, sau dacă își plimbă animalul de companie, la fel.
Însă, autoritățile vor folosi polițiști în civil, pentru a constata, sancționa și combate orice abatere de la această regulă.
Stai la hotel, folosești și restaurantul. Nu stai, n-ai voie
A doua măsură, care se bate, de asemenea, cap în cap cu prevederile legale, este decizia de interzicere a consumului de produse alimentare, a băuturilor alcoolice și nealcoolice, în spații închise ale cafenelelor și restaurantelor. Decizia se întemeiază, de asemenea, pe articolul 6, alineat 1, Anexa 3, din HG 782/2020, care face trimitere la articolul 5, alineat 3, litera “f” din Legea 55/2020. Care spune, pe scurt, că se interzice consumul acestor produse în acele spații închise, în localitățile unde rata de infectare, în ultimele 14 zile, este mai mare sau egală cu 1,5 la mia de locuitori. Aceeași interdicție legală se aplică în cazul ratei de infectare menționate, și în cazul clienților cazați în hotelurile care sunt prevăzute cu astfel de locații – restaurant sau cafenea.
Ei bine, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență exceptează de la aceste restricții clienții cazați în hotelurile sau pensiunile unde funcționează aceste unități de alimentație publică, aceștia putând fi serviți, chiar dacă, pentru restul clienților, necazați, acest lucru este interzis. Concluzia: cine vrea să bea o cafea sau să mănânce la restaurant trebuie să se cazeze, în prealabil, la hotel.
Măsura a scandalizat sectorul HoReCA, mai ales că, inițial, Comitetul nu a instituit același tip de restricții și pentru localurile în care se practică jocurile de noroc. Ieri, însă, conform Prefecturii București, s-a revenit și s-a decis suspendarea activității cazinourilor și așa-numitelor “păcănele”. Concret, s-a hotărât “închiderea activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară”.