Jurnalul.ro Editoriale O eroare gravă a guvernului anticomunist PNL: DESFIINȚAREA INSTITUTULUI REVOLUȚIEI

O eroare gravă a guvernului anticomunist PNL: DESFIINȚAREA INSTITUTULUI REVOLUȚIEI

de Dan Constantin    |   

Guvernul PNL a comis o eroare gravă, din categoria gafelor istorice, adoptând OUG  pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 89.  Prin statut și activitatea de cercetare și editorială IRRD89 are în obiect prezentarea resorturilor marii acțiuni populare care a condus la răsturnarea regimului Ceaușescu și desființarea instituțiilor statului comunist. Asadar, IRRD 89 și-a structurat activitatea ca o instiutuție anticomunistă, fără rezerve.Faptul că Ion Iliescu era în Colegiul Național al Institutului și Voican Voiculescu la direcția instituției, figuri despre  care actuala putere are o adversitate din rațiuni politice, nu poate să justifice măsura administrativă a guvernului Orban,care este ,în esență, o negare a caracterului revoluției. Scandalul legat de concertul din 22 decembrie, organizat de  institut, a fost un pretext pentru a justifica și „încălzi” desființarea IRRD 89. 

Guvernul a preluat de la Cotroceni sarcina demolării institutului Revoluției și scoate castanele din foc cu mâinile sale, protejându-l pe Klaus Iohannis care spunea, recent,chiar în 22  decembrie, că el nu are autoritate să desființeze IRRD 89, care se află în subordinea Senatului. 

Klaus Werner Iohannis se află însă și în acest caz într-o gravă eroare, deoarece Președintele are toate prerogativele în stabilirea conducerii institutului, și nu Senatul. Prin Legea 556/2004 PENTRU ÎNFIINȚAREA IRRD89, Președintele României NUMEȘTE COLEGIUL NAȚIONAL al institutului.Art. 8 al Legii 556/2004 stabilește doar că finanțarea activității IRRD 89 se face prin bugetul Senatului. OUG 33/2019, publicată în Monitorul Oficial 445/27.05.2019 NU MODIFICĂ  rolul președintelui Românie în numirea Colegiului Național al institutului, care este organul deliberativ de conducere. Așa încât, Ion Iliescu, membru în Colegiul Național este cauționat în funcție de Klaus Iohannis și nu de Senatul României.

Desființarea prin OUG a Institutului Revoluției Române, lovește așadar într-o instituție în care Președintele României are un rol important pe care nu vrea să și-l asume, fie din necunoașterea legii, fie din calcule politice.În plus, din Colegiul de 25 de membri,fac parte cel puțin 15 revoluționari cu merite recunoscute în revoluția din decembrie 89, acțiunea din noiembrie 87 de la Brașov și mișcarea de protest a minerilor din Vale Jiului din 1977.Deci Iohannis, în loc să apere acest institut, prin a cărui componență semnifică o prețuire pentru activitățile anticomuniste și antitotalita , își dă girul pentru desființarea instituției.  

Desființarea IRRD 89 este o palmă dată și Academiei Române CARE ESTE CONSULTATĂ în formarea Consiliului științific al institutului.În componența acestui organ deliberativ care coordonează activitatea de cercetare și editorială a IRRD 89  îl găsim pe academicianul DAN BERINDEI,  dar și un grup de istorici remarcabili, cu contribuții substanțiale în cercetarea perioadei care acoperă tematica vizată de institut.O succintă trecere în revistă a aparițiilor editoriale din 2019, rod al activității cercetătorilor IRRD 89 ARATĂ CLAR ORIENTAREA ANTICOMUNISTĂ a acestei instituții.

 În motivarea OUG CARE VREA SĂ DEA SUSȚINERE DESFIINȚĂRII IRRD 89 găsim o serie de formulări tipice sentințelor staliniste care vor stârni reacții din partea celor puși de guvernul Orban sub anatema unor interese partizane. Între ele se află teza complet falsă că  institutul a avansat în spațiul public o opoziție la Dosarul Revoluției, trimis recent spre judecare de procurori.Așadar, Guvernul  se implică fățiș într-o cauză aflată pe rolul instanțelor ,dând verdicte în locul magistraților și rescriind politic fapte istorice .Greu de cântărit ce este mai grav prin aprogarea OUG DE DESFIINȚARE A IRRD89 :atacul la o instituție de cercetare a aspectelor anticomuniste care au fundamentat revoltata populară din decembrie 89 sau presiunea grosieră asupra Justiției. Cât despre economia bugetară, este o glumă-schema institutului prevede  25 de posturi.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri