Jurnalul.ro Ştiri Social O insulă din gunoaie ameninţă Porţile de Fier

O insulă din gunoaie ameninţă Porţile de Fier

de L. Budin    |   

Când debitele cresc în urma ploilor abundente, tone de deşeuri ajung în râurile din ţară. Formează insule compacte care pot bloca scurgerea apei pe sub poduri şi podeţe, ceea ce duce la inundarea zonelor riverane şi la afectarea ecosistemelor acvatice. Chiar dacă avertizările hidrologice sunt însoţite şi de apeluri către autorităţi şi comunităţi, ca să îndepărteze depozitele de pe maluri, la fiecare viitură mormane de gunoaie ajung în cursurile importante. Aşa s-a întâmplat recent pe râul Cerna.

 

„În aceste zile suntem martorii unui fenomen din ce în ce mai frecvent în ţara noastră”, spun activiştii de la organizaţia de protecţie a mediului Act for Tomorrow, care se ocupă frecvent de curăţarea apelor poluate din ţară. „O insulă formată în mare parte din deşeuri reciclabile, în special PET-uri şi mase plastice (...) s-a format în Golful Cernei, la câteva sute de metri de Dunăre, chiar în dreptul oraşului Orşova”.

 

Peşte printre PET-uri

Andrei Coşuleanu, preşedintele Act for Tomorrow, a fost pe teren: de fiecare dată când curenţii din zonă se schimbă, bucăţi din insula de buşteni şi resturi se desprind periodic şi ajung în fluviu. Un localnic spunea că oamenii din zonă pescuiesc chiar acolo, în apa plină de gunoaie.

„Considerăm că România are nevoie urgent de o strategie de colectare a deşeurilor şi de un capitol dedicat apelor, astfel încât să se asigure populaţiei acces la o viaţă sănătoasă”, se spune pe pagina de Facebook a organizaţiei.

 

Apeluri în zadar

Administrația Națională Apele Române (ANAR) anunţă că va începe de azi să cureţe râul Cerna. Acţiunea are loc prin intermediul Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), în zona podului Coramnic, aflat la 4 km în amonte de municipiul Orşova, judeţul Mehedinţi.

Cei de la ANAR mai arată că apelurile repetate către autorităţi, de a îndepărta gunoaiele de pe maluri şi din cursurile de apă, nu sunt luate în seamă. „De aici, există riscul major ca aceste deșeuri să ajungă prin fluviul Dunărea la acumularea Porțile de Fier și în Serbia”, se spune într-un comunicat de la Apele Române.

 

Baraj de retenţie

Ca măsură de prevenţie, ABA Banat a montat, cu câţiva ani în urmă, un baraj flotor, de retenție a deșeurilor de mici dimensiuni. Barajul de retenţie se află în amonte de podul de la Coramnic. Acţiunea de salubrizare va consta în preluarea deșeurilor cu utilaje de tip greifer. Vor fi implicați 15 angajați de la trei formații de lucru (Herculane, Caransebeș și Moldova Nouă), din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.

„Pentru că de multe ori autoritățile locale nu reușesc să controleze acest fenomen, ANAR și Administrațiile Bazinale de Apă alocă an de an resurse suplimentare pentru a preîntâmpina sau gestiona problema deșeurilor antrenate de viituri”, mai spun cei de la Apele Române.

 

E important ca oamenii să nu mai arunce la întâmplare gunoaiele, pentru că asta poate avea consecințe grave asupra mediului și asupra infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor, spun cei de la ANAR.

 

Aruncarea de deșeuri pe maluri sau în albiile cursurilor de apă e contravenție și se sancționează cu amendă între 25.000 și 30.000 lei pentru persoanele fizice.

Foto: Facebook Act for Tomorrow

 

Subiecte în articol: portile de fier
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri