Să fii proprietarul unei case îți oferă un sentiment de stabilitate, însă achiziționarea acesteia este unul dintre cele mai mari angajamente financiare pe care le faci în viață.
Piața imobiliară în România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, construindu-se foarte multe blocuri de locuințe. Țara noastră se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de persoane care trăiesc în locuințe proprietate personală. Astfel, oferta de pe piață este una bogată și variată, iar alegerea locuinței potrivite pentru tine poate fi o decizie greu de luat.
Dacă și tu te-ai hotărât să faci o investiție pentru viitor, iată ce trebuie să știi.
Cumpără o casă pe care ți-o poți permite
Când cumperi o locuință, este bine să te gândești la viitor și să alegi în funcție de planurile tale. Casa pe care o cumperi acum trebuie să fie potrivită pentru tine și peste cinci sau zece ani, astfel încât să amortizezi investiția. Însă, mai important decât acest lucru este să cumperi o locuință pe care ți-o poți permite în momentul de față. Calculează cu atenție cheltuielile lunare, ia în considerare potențialele riscuri, precum scăderile salariale sau pierderea locului de muncă, și verifică doar ofertele de case de vanzare care se potrivesc bugetului tău.
Alege zona potrivită
Ofertele de case de vânzare sunt numeroase, însă nu toate corespund nevoilor tale. Dacă vrei să faci o investiție profitabilă, este bine să cumperi o locuință în apropierea locului de muncă, într-o zonă în care accesul la mijloacele de transport în comun se face cu ușurință, există parcuri, magazine și centre comerciale, iar rata de criminalitate este mică. Prețurile la imobiliare diferă în funcție de zonă și, de multe ori, ești tentat să alegi variantele cele mai ieftine. Însă, este necesar să te gândești la timpul pierdut în trafic, la felul în care te simți când mergi pe stradă și să iei în calcul și calitatea aerului. Documentează-te cu atenție în privința celor mai bune zone din orașul tău și încearcă să găsești o locuință în cartierul potrivit pentru tine.
Hotărăște-te din timp asupra tipului de locuință
În ultima perioadă, casele eco-friendly sunt la mare căutare. Deși prețurile acestor imobile sunt mai ridicate, cheltuielile de întreținere lunare vor fi mai mici. Dacă îți dorești o casă care să consume energie puțină, să fie prietenoasă cu noile tehnologii și să respecte principiul sustenabilității, o locuință ecologică poate fi varianta potrivită pentru tine.
Totodată, când alegi o locuință, este important să iei în calcul calitatea materialelor din care este construită și dacă trebuie să mai investești bani în consolidarea și amenajarea acesteia după cumpărare.
Nu ezita să negociezi
De multe ori, să cumperi o casă înseamnă să te îndatorezi pe viață. De aceea, atunci când te-ai decis asupra locuinței, trebuie să fii dispus să negociezi cu actualul proprietar, pentru a obține cel mai bun preț. Ține cont de zona în care se află casa și de aspectul acesteia și nu te lăsa păcălit să plătești mai mult decât valorează locuința.
De asemenea, citește cu atenție contractul de vânzare-cumpărare și asigură-te că toate detaliile pe care le-ai stabilit verbal se află în documentul pe care urmează să îl semnezi.
Să fii proprietarul unei locuințe este una dintre cele mai bune forme de a-ți asigura averea și de a avea mereu un acoperiș deasupra capului. Însă, este vital să iei decizii financiare avantajoase atunci când te hotărăști să cumperi casa mult visată.