Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O metaforă a lumii în care trăim și cadre surprinse din București la Celula de Artă, în decembrie

O metaforă a lumii în care trăim și cadre surprinse din București la Celula de Artă, în decembrie

de Magdalena Popa Buluc    |   

Luna decembrie aduce în galeria neconvențională Celula de Artă și în spațiul care îi găzduiește artiștii de la Kulterra Gallery încă două expoziții – pe 10 decembrie va avea loc vernisajul Alo! Cine-i?!? al artistului Sergiu Georgian Mazerschi, în spațiul-acvariu din B-dul Carol nr. 53 iar pe 14 decembrie .din București, a Lianei Herea, la Kulterra Gallery (B-dul Știrbei Vodă nr. 104-106). Expoziția Alo! Cine-i?!? se va putea vedea până pe 25 decembrie 2022 iar .din București până pe 13 ianuarie 2023.

“Alo! Cine-i?!?” este un detaliu dintr-o serie de detalii ale unei lucrări ce prezintă o lume ireală, o metaforă a lumii în care trăim. Personajul principal, fata care vorbește la telefon, poate fi oricine, un personaj care nu se regăsește printre atât de multe alte personalități reprezentate vizual de alte ființe, oameni care nu se regăsesc în anumite momente/situații ale vieții.

Sergiu Georgian Mazerschi este artist plastic ce se exprimă în diferite medii: artă de șevalet, murale, design grafic, decorațiuni, tatuaje. Semnătura lui artistică ce se regăsește în toate formele de exprimare o reprezintă sticker-ul, ca și metaforă a modului în care interacționează oamenii.

Sergiu Georgian Mazerschi (n. 1979, Bacău) a absolvit Liceul de Artă George Apostu din Bacău, iar în 2003 obține diploma de grafician la finalul celor cinci ani de studii în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 2007 devine absolvent al cursurilor de Multimedia Design (2 ani) organizate de Academia Tehnică din Copenhaga.

Începând cu 2009 predă la Liceul de Arte Plastice „George Apostu” din Bacău, după care se transferă la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj Napoca, în 2017, odată cu începerea studiilor doctorale în cadrul U.A.D. Cluj Napoca (în 2020 obține titlul de Doctor în Arte Plastice).

În calitate de profesor, Mazerschi organizează, cu titlul permanent, activități extrașcolare reunite sub denumirea de Comunitatea 156, în intenția lui de a contribui la schimbarea percepției asupra sistemului de învățământ din România.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Săfițicuminți Gallery.

"Mereu mi-am dorit să fac lucrări care să le placă și prietenilor mei. Consider că scopul pentru care pictez s-a schimbat drastic spre a sta cu oamenii de vorbă. Fie la o discuție interesantă, fie la o bârfă, să ne simțim bine.", spune Liana Herea. Artista mai povestește despre „Domnul cu STB-ul 86”: "Eram pe afară, ieșisem să desenez într-o stație de STB când, în fața mea și a ce desenam, se oprește 86. M-a enervat destul cât să îl desenez pe el în schimb, acest troleu se defectează foarte des dar era cumva poetic când o făcea."

Iar despre „O dacie 1310” spune: "În fiecare dimineață spre facultate trec pe la Gara de Nord unde dau de aceeași Dacie 1310 veche, nefolosită și uitată de cineva. Proprietarul i-o fi murit, așteaptă să fie luată de muzeu, cine știe? Cert e că mă face, pe mine personal, să mă gândesc la București."

                Expoziția continuă programul Feat. Kulterra, exponent al filozofiei Kulterra Gallery: deschidere și dialog, marcate de curiozitate și de spirit de aventură. Feat. Kulterra este o ușă deschisă, este vitrina dedicată invitaților; coridorul care duce spre Kulterra Art Store, ce va găzdui lucrări de ”artă în vizită”, atât propuse de alte galerii, cât și de către artiști în mod direct. Vitrinele culoarului care dau înspre curte vor avea un chip nou în fiecare lună, atrăgând atenția vizitatorilor cu privire la artiști care nu sunt în mod necesar reprezentați de Kulterra Gallery, ba chiar dimpotrivă. De asemenea, alte galerii de artă vor putea ieși din propriile spații, ”migrând” simbolic, selectiv și temporar în vitrinele dedicate proiectului.

                Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

            Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de 5 ani (2017 - 2022) pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 135 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri