Jurnalul.ro Cultură Carte Oameni și insecte, dintr-o altă perspectivă 

Oameni și insecte, dintr-o altă perspectivă 

de Maria Coman 2    |   

Se discută insistent în zilele noastre despre cum vom mânca pâine din făină de insecte, despre dispariția albinelor și în general despre cum adesea ignorăm acele mici ființe care pot fi extrem de enervante, dar la a căror utilitate ne gândim rar. 

Țânțarul e o lucrare inedită de nonficțiune narativă ce ne pune la dispoziție o perspectivă dramatică și cu totul nouă asupra istoriei omenirii, dovedind cum, de-a lungul a mii de ani, țânțarul a fost cea mai puternică forță care a determinat soarta lumii. De ce a fost ginul tonic cocktailul preferat de coloniștii englezi din India și Africa? Cui ar trebui să-i mulțumească Starbucks pentru răspândirea sa globală? Ce a pus capăt Cruciadelor? De ce și-a cedat Scoția suveranitatea în favoarea Angliei? Care a fost arma secretă a lui George Washington în timpul Revoluției Americane? Răspunsul la toate aceste întrebări – și la multe altele – este țânțarul. 

Țânțarul a deviat destinele unor imperii și națiuni, a năruit și a distrus economii și a decis rezultatul unor războaie importante, ucigând până acum aproape jumătate din umanitate – un număr estimativ de 52 de miliarde de oameni din totalul de 108 miliarde care au viețuit de-a lungul existenței noastre relativ scurte. Fiind cel mai puternic vector de exterminare pe care l-a cunoscut vreodată omenirea, țânțarul și seria sa de flageluri devastatoare – printre care malarie, West Nile, Zika, febră denga și febră galbenă – au jucat un rol mai important în modelarea istoriei noastre decât orice altă creatură vie cu care împărțim acest sat global. Să ne imaginăm o clipă cum ar fi lumea fără țânțarii ucigași – de fapt, fără niciun fel de țânțari. Istoria și lumea pe care le cunoaștem sau credem că le cunoaștem ar fi complet diferite, de nerecunoscut. Scrisă într-un stil narativ cursiv și având la bază o perspectivă surprinzătoare, Țânțarul este o extraordinară saga despre dominația acestei insecte de-a lungul istoriei umanității și despre incredibilul său impact asupra ordinii lumii moderne în care trăim. 

Terrra Insecta ne vorbește, de asemenea, despre practic stăpânii lumii. Insectele reprezintă jumătate din regnul animal. Trăiesc peste tot – în peșterile din adâncul pământului, sus, pe crestele cele mai înalte ale Munților Himalaya, în interiorul computerelor, în izvoarele termale din Parcul Yellowstone și în urechile și nările creaturilor mult mai mari decât ele. Există insecte cu urechi pe genunchi, cu ochi pe penisuri și cu limbi sub picioare. 

 

Cei mai mulți dintre noi consideră că viața ar fi mai bună fără gândaci, însă ar fi chiar imposibilă. Cei mai mulți dintre noi știu că nu există miere fără albine, însă nu și că florile arborelui de cacao nu ar putea fi polenizate în lipsa musculiței cu capul cât o gămălie de ac. Fără ea am putea să ne luăm adio și de la cacao, și de la ciocolată. Cerneala folosită la scrierea Declarației de Independență a avut la bază fier și gale. Un tip special de gală este cea de stejar, de care este responsabilă o viespe micuță. Musculița de oțet a fost un pion esențial în experimente medicale și biologice premiate cu șase premii Nobel, iar musca de carne poate curăța răni extreme. Insectele transformă plantele uscate și animalele moarte în compost. Polenizează flori, inclusiv culturile de care noi depindem atât de mult. Asigură hrana altor animale, cum ar fi păsările și liliecii. Controlează organismele dăunătoare omului. Viața, așa cum o știm, depinde de aceste creaturi mici. O călătorie în ciudata, minunata și uimitoarea lume a micilor și fabuloaselor creaturi fără de care nu am putea trăi. Insectele ne influențează ecosistemul mai mult decât ne-am putea imagina. Au apărut odată cu viața pe uscat, au supraviețuit și după extincția dinozaurilor, sunt mai multe decât grăunțele de nisip de pe toate plajele lumii și vor exista pe această planetă mult mai mult decât noi. Muncesc în liniște, dar fără oprire, pentru a ne asigura hrana, pentru a ne susține ecosistemul, pentru a ne vindeca rănile și chiar pentru a digera plasticul. Ar putea chiar să reprezinte noi soluții la criza antibioticelor, să fie utilizate în zone calamitate și să-i inspire pe inginerii din aviația militară cu tehnicile lor de zbor. Cât despre traiul lor, acesta este incitant, intrigant și incredibil. 

Pentru copii, o lectură interesantă poate fi Marea Enciclopedie despre insecte. De la insecte familiare, ca fluturele coada rândunicii și țânțarul, la cele mai extraordinare, ca molia Atlas și gândacul-bombardier, există o mulțime de gândăcei pe care copiii îi pot descoperi în această carte. Cu date amuzante, casete cu informații utile și galerii foto multicolore, fiecare pagină constituie o aventură. Imaginile au fost selectate de un entomolog expert și le permit copiilor să vadă de aproape insectele, unele dintre ele minuscule, altele, mai mari decât ne-am aștepta să fie.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri