Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oamenii din evul mediu se temeau de zombi

Oamenii din evul mediu se temeau de zombi

Rămăşiţele unor persoane care au fost mutilate şi ucise în urmă cu 1.000 de ani, descoperite într-o groapă comună din nordul Angliei, se crede că oferă dovada existenţei, încă din perioada medievală, a fricii de zombie, informează luni DPA, care citează un anunţ făcut luni de o echipă de arheologi britanici. 

Pe rămăşiţele umane îngropate laolaltă, aparţinând a cel puţin zece persoane şi excavate dintr-o fostă aşezare medievală din Wharram Percy, în North Yorkshire, au fost descoperite urme de cuţit ce sugerează faptul că trupurile au fost decapitate şi dezmembrate, susţine echipa de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Southampton University şi Historic England. 

Cercetătorii au descoperit de asemenea dovezi potrivit cărora unele dintre părţile corpurilor au fost arse, iar oasele au fost rupte în mod deliberat după moarte. Ei au luat în calcul teoria potrivit căreia mutilarea ar fi putut fi cauzată de canibalism, însă au respins această ipoteză din cauza faptului că majoritatea urmelor de cuţit erau localizate în jurul capului şi gâtului şi mai puţin în regiunea membrelor şi a articulaţiilor. 

''Ideea că oasele din Wharram Percy reprezintă rămăşiţe ale trupurilor arse şi dezmembrate pentru a le împiedica să se ridice din morminte pare să se potrivească cel mai bine dovezilor'', a declarat Simon Mays, biolog la Historic England. ''Dacă avem dreptate, atunci aceasta este prima dovadă arheologică clară pe care o avem despre această practică'', a completat Mays care a adăugat că descoperirea ''demonstrează partea întunecată a convingerilor din timpurile medievale şi ne reaminteşte în mod grafic cât de diferită era imaginea asupra lumii în Evul Mediu în comparaţie cu vremurile noastre''. 

Printre alte metode documentate având ca scop împiedicarea persoanelor decedate să se ridice din morminte se numără tehnica amplasării de pietre de dimensiuni mari în gurile cadavrelor, practicată în perioada medievală în Irlanda, sau ţintuirea trupurilor, o metodă întâlnită la vechile comunităţile greceşti, precizează DPA. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri