Jurnalul.ro Ştiri Locale Olt: Cele mai multe cazuri de rujeolă, la copii sub un an, nevaccinați

Olt: Cele mai multe cazuri de rujeolă, la copii sub un an, nevaccinați

Aproape jumătate dintre cazurile de rujeolă confirmate anul acesta în judeţ, respectiv 55, au fost înregistrate la copii cu vârsta de până la un an, nevaccinaţi, potrivit medicului epidemiolog Marinela Madan din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Aceasta a precizat că, la nivel judeţean, sunt suficiente doze de vaccin ROR pentru recuperarea tuturor restanţierilor şi continuarea normală a programului de vaccinare.

Potrivit Marinelei Madan, de la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Olt au fost confirmate 119 cazuri de rujeolă, 107 cazuri fiind la persoane nevaccinate şi 12 la persoane vaccinate cu o doză de vaccin. În toate cazurile de îmbolnăviri cu rujeolă, pacienţii s-au vindecat. Anul trecut, s-au înregistrat 34 de cazuri de rujeolă, dintre care 31 la copii nevaccinaţi şi 3 la persoane vaccinate.

Medicul a menţionat că, în privinţa vaccinării, cifrele raportate în prima parte a lunii august "sunt proaste", însă "vaccinarea este un proces continuu şi permanent" şi cifrele ar putea indica o situaţie mai bună în privinţa vaccinării din a doua parte a lunii august în condiţiile în care, înainte de raportarea din 7 august, sute de copii nu au fost găsiţi la domiciliu.

Conform raportării din 7 august, la copiii cu vârsta între nouă luni şi un an, acoperirea vaccinală este de circa 61%, mai precis din cei 380 de copii catagrafiaţi au fost vaccinaţi 234, în celelalte cazuri fiind vorba de minori negăsiţi la domiciliu de către reprezentanţi cabinetelor medicilor de familie, de refuzarea vaccinării (8 cazuri) sau de situaţii nemenţionate în macheta de raportare.

Aceeaşi raportare arată că, în ccea ce priveşte copii de peste 5 ani, peste 200 nu au fost vaccinaţi cu nicio doză de ROR, în timp ce peste 800 nu au fost vaccinaţi cu a doua doză de ROR. Dintre aceştia, aproape jumătate nu au fost găsiţi la domiciliu de către reprezentanţii cabinetelor medicilor de familie.

Anul acesta, vaccinul ROR a lipsit din depozitul DSP din luna mai până în luna iulie, când au fost primite 5.100 de doze, suficiente pentru a se recupera cei aproximativ 1.200 de restanţieri raportaţi la începutul lunii iulie şi pentru a continua ulterior, în ritm normal, programul de vaccinare. AGERPRES

Subiecte în articol: olt rujeola
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri