Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS: Variola maimuței nu este o boală în legătură cu care populația trebuie să se îngrijoreze

OMS: Variola maimuței nu este o boală în legătură cu care populația trebuie să se îngrijoreze

OMS consideră că trebuie luate măsuri de prevenție cu privire la rîspândirea variolei maimuței dar nu sunt motive de îngrijorare, scrie dpa.

''Nu este o boală în legătură cu care populația trebuie să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid-q9'', spune Sylvie Briand, expertă OMS, la o întâlnire cu statele membre desfășurată la Geneva.

De asemenea, majoritatea cazurilor sunt ușoare dar persoanele imunocompresive, copiii și femeile însărcinate au un risc mai mare de a dezvolta o formă mai severă a bolii. 

Însă țările trebuie să raporteze cazurile cât mai repede și să izoleze persoanele infectate. 

Totodată, oficialul OMS a precizat că ar trebui să fie folosite vaccinurile clasice împotriva variolei. 
''Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum'', a spus Briand.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că numărul infecților va crește.

''În acest moment, nu ştim dacă vedem doar vârful aisbergului'', a mai explicat aceasta, subliniind că nu se știe cu exactitate care sunt cauzele evoluției bolii. 

Variola maimuței a fost confirmată până acum în circa 20 de  țări. 

În anul 1977, a fost confirmat ultimul caz de variolă iar boala a fost considerată eradicată în urma unei vaccinări în masă a populației globului. Este singura infecție contagioasă considerată eradicată. 

 

Subiecte în articol: oms Variola maimuței
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri