„Jurnalul Naţional” a descoperit că, în ambele combinaţii, Dorin Cocoş a folosit drept intermediari rude ale sale sau ale fostei soţii, Olguţa Chiriac, fostă Cocoş, pe care le-a plasat atât în firmele cumnatului Florin Gabriel Dinu, dar şi în achiziţia de drepturi litigioase ce urmau să primească despăgubiri din partea statului. O parte din aceste informaţii se regăsesc în două denunțuri formulate, la începutul anului trecut, de către Dorin şi Alin Cocoş, în dosarul în care sunt astăzi judecaţi alături de Alina Bica, Sergiu Diacomatu şi fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.
Metoda paravan a funcţionat în toate combinațiile pe care fostul soţ al Elenei Udrea le-a derulat în raport cu statul. Cel mai cunoscut nume utilizat drept săgeată de către afacerist este cel al lui Gheorghe Stelian, zis “Stelu”, însă acesta nu este nici pe departe singurul. Două săgeţi extrem de importante, dar anonime până în prezent, sunt fraţii Slav, veri prin alianţă ai mamei lui Alin Cocoş.
Drepturi litigioase şi despăgubiri
La începutul lunii martie a anului trecut, Dorin Cocoş a formulat, în faţa procurorilor DNA, un denunţ penal referitor la alte tunuri date la ANRP. El susține că, în cursul anului 2010, a purtat o discuţie cu fraţii Constantin şi Nicolae Slav, dar şi cu un anume Răzvan Constantin Dumitrescu, cărora le-a mărturisit că intenţionează să cumpere mai multe drepturi litigioase rezultate din dosare de despăgubire, ale căror proprietari de drept parcurseseră deja procedura de judecată şi aveau soluţii favorabile definitive decise de Curtea de Apel Bucureşti. Fraţii Slav sunt veri prin alianţă cu fosta soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, mama lui Alin Cocoş.
Dorin Cocoş a mai precizat că a aflat despre existenţa acestor proprietăţi, amplasate pe raza judeţului Argeş, de la fiul său, Alin, care aflase, la rândul său, informaţiile de la un anume Sebastian Moise. După ce fiul său a negociat cu proprietarii preţul drepturilor, Dorin Cocoş i-a trimis lui Sergiu Diacomatu, membru în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor şi vicepreşedinte al ANRP, copii de pe toate aceste documente, pentru a le verifica. După ce a af lat de la Diacomatu că sunt valabile, Cocoş a achiziţionat drepturile litigioase respective prin intermediul rudelor sale prin alianță, Nicolae şi Constantin Slav, dar şi prin intermediul lui Răzvan Constantin Dumitrescu.
Motivația furnizată chiar de el a fost aceea că a dorit să-şi protejeze identitatea, în cazul unor eventuale informări mediatice. Nu se ştie cât a plătit Dorin Cocoş pentru aceste drepturi, suma nefiind menţionată în denunţ, dar a precizat că plata a fost efectuată prin intermediul lui Alin Cocoş, banii ajungând la Sebastian Moise şi, de aici, mai departe la proprietarii de drept. După încheierea contractelor de cesiune, Dorin Cocoş le-a transmis fraţilor Slav şi lui Dumitrescu să se ocupe personal de depunerea actelor de revendicare la ANRP, aceştia fiind cei care au obţinut atât deciziile, cât şi titlurile de conversie. Din anumite surse reiese că proprietatea în cauză este un teren de 25,16 hectare situat în judeţul Argeş.
Paravanele Slav şi Dumitrescu
Fraţii Slav, Constantin şi Nicolae, rude cu Olguţa Chiriac şi cu Alin Cocoş, sunt din Brăneşti, judeţul Ilfov, dar locuiesc într-un apartament situat în sectorul 6 al Capitalei. Nu este prima afacere în care Dorin Cocoş îi foloseşte pe cei doi ca paravane în afacerile dubioase pe care le-a patronat. Astfel, pe Constantin Slav, născut în data de 20 august 1980, îl regăsim acţionar în cadrul companiei SC On Top Exclusiv SRL, societate din acţionariatul căreia face parte şi Florin Gabriel Dinu, soţul surorii lui Dorin Cocoş, Anca Dinu. Societatea în cauză se ocupă cu activități recreative şi distractive, precum şi cu închirierea bunurilor imobiliare proprii sau leasing, iar, din noiembrie 2013, compania are sediul social în Piaţa Virtuţii, în incinta Express Bazar.
Tot împreună cu Florin Gabriel Dinu, Constantin Slav a mai deţint părţi sociale din compania SC Lotus Consulting Company SRL. Alte afaceri pe care fraţii Slav le deţin sunt magazinul „dEpurtat”, SC Wide Screen Media SRL sau SC AT Art Build SRL, împreună cu prezentatoarea de televiziune Simona Malvina Cservenschi şi Radu Tudor Vasile, fiul fostului premier Radu Vasile. Însă o altă afacere-paravan a lui Dorin Cocoş în care au fost folosiţi fraţii Slav este, potrivit unor surse, preluarea magazinului Titan, din Capitală. Astfel, Stelian Gheorghe, zis „Stelu”, săgeata lui Cocoş, a preluat, la un moment dat, magazinul cu 5,7 milioane de euro.
Ulterior, Gheorghe Stelian l-ar fi vândut în rate către o altă societate, de la care a fost preluat de către SC Titan Shopping Center, companie controlată de Constantin Slav. Cel de-al treilea paravan al lui Dorin Cocoş din afacerea dreprurilor litigioase din Argeş, Răzvan Constantin Dumitrescu, născut în data de 30 ianuarie 1987, este fratele lui Robert Mihai Dumitrescu, născut la data de 25 noiembrie 1978. Acesta din urmă este nimeni altul decât partenerul cumnatului lui Dorin Cocoş, Gabriel Florin Dinu, în cadrul companiei SC Meditest Global 2002 SRL.
Firma Meditest Global 2002 - zeci de milioane, cu spitalele
„Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în vara anului trecut, că una dintre firmele cu care Dorin Cocoş, prin intermediul familiei sale, a câştigat contracte importante cu sistemul sanitar, este chiar SC Meditest Global 2002 SRL. În ciuda crizei, a falimentării sistemului medical şi a închiderii spitalelor, în vremea guvernării Boc, compania a încheiat, în perioada august 2007 – mai 2012, nu mai puţin de 35 de contracte vizând achiziţia de reactivi de laborator, asistenţă medicală sau produse sanitare necesare activităţii medicale. Meditest Global 2002 SRL a avut cu Spitalul „Matei Balş“ un număr de 12 contracte de furnizări produse şi servicii în valoare de 15.668.302,16 euro. Între 5 octombrie 2007 şi 22 mai 2012, aceeaşi firmă a derulat cu Spitalul Militar Central „Carol Davila” un număr de 12 contracte, în valoare totală de 2.055.698,16 euro.
În perioada 21 iulie 2008 – 1 iunie 2009, firma Meditest a încasat din partea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti trei contracte, în valoare totală de 640.456,47 euro. Din 14 iulie 2008 şi până în 28 aprilie 2011, SC Meditest Global 2002 SRL a derulat cu Institutul Clinic „Fundeni” un număr de trei contracte, în valoare totală de 10.753. 526,87 euro. În anul 2008, firma patronată din umbră de Dorin Cocoş, prin cumnatul său, Florin Gabriel Dinu, a încasat de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti „Floreasca” două contracte în valoare totală de 2.320.436,4 euro. Şi Spitalul „Victor Babeş“ a reprezentat o „puşculiţă” pentru firma Meditest.
Aceasta a derulat două astfel de contracte cu firma în cauză, în valoare totală de 1.713.012 euro. Nu în cele din urmă, o altă unitate spitalicească la contractele căreia a avut acces firma lui Cocoş este Institutul Oncologic „Trestioreanu”, de la care a încasat, în baza unui contract parafat la data de 25 august 2010, suma de 1.219.733,75 euro. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în 15 aprilie 2014, din acţionariatul SC Meditest Global 2002 SRL făceau parte Robert Mihai Dumitrescu, fratele paravanului lui Dorin Cocoş în afacerea cu ANRP, Camelia Mihaela Irimescu şi cumnatul Florin Gabriel Dinu.
Tot atunci, acţionarii au decis majorarea capitalului social, prin cooptarea a doi noi asociaţi, anume Elena Ruxandra Pavelescu şi Anca Dinu, sora lui Cocoş şi soţia lui Gabriel Florin Dinu. În 21 mai 2014, Gabriel Florin Dinu şi Camelia Mihaela Irimescu părăsesc acţionariatul firmei, compania rămânând trioului Anca Dinu (50%), Elena Ruxandra Pavelescu (30%) şi lui Robert Mihai Dumitrescu (20%).
Olguța Chiriac, fostă Cocoș, este menționată în Dosarul „Bica 1” ca persoana care i-a vândut fostei șefe a DIICOT un teren în județul Ilfov
O firmă controlată de Dorin Cocoș a câștigat sume fabuloase din 35 de contracte încheiate cu spitalele din România, și asta în plină criză economică.
Dorin Cocoș a recunoscut în fața procurorilor că și-a scos rudele la înaintare pentru a se proteja în cazul în care afacerile cu drepturi litigioase ar ajunge în atenția presei.
Şpagă de 400 de mii de euro către Sergiu Diacomatu, din contul fraţilor Slav
Revenind la afacerea cu drepturi litigioase, din denunțul formulat de Dorin Cocoş aflăm că, pentru soluționarea cu prioritate a dosarelor de despăgubire, acesta l-a rugat pe Sergiu Diacomatu să urgenteze introducerea acestora în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor. Acest lucru s-a şi întâmplat, la câteva săptămâni de la această discuție, Dorin Cocoş plătindu-i lui Diacomatu, în schimbul serviciului, în două tranşe, suma de 400.000 de euro. Plata s-a făcut, potrivit denunțului, în incinta Euro Hotels International. Cocoş a arătat că de remiterea sumei de bani ştiau atât Constantin Slav, Nicolae Slav, Răzvan Constantin Dumitrescu, dar şi fiul său, Alin Cocoş.
Mai mult, suma de bani plătită lui Sergiu Diacomatu a provenit din sumele de bani luate de la frații Slav şi de la Dumitrescu, ca urmare a vânzării drepturilor litigioase. Restul banilor au rămas în contul acestora, însă la dispoziția lui Dorin Cocoş, acesta fiind în fapt beneficiarul lor real. Toate aceste aspecte au fost dublate de un al doilea denunț, formulat în 3 martie 2015, de Alin Cocoş, care a dezvăluit faptul că, la sfârşitul lui 2010 sau începutul lui 2011, „în timp ce se afla în biroul tatălui acestuia, Cocoş Dorin, din incinta Euro Hotels, a observat că acesta i-a dat lui Diacomatu Sergiu Ionuț o sacoşă în care se afla o sumă de bani”.
„După ce Diacomatu Sergiu Ionuț a ieşit din birou, l-a întrebat pe Dorin Cocoş ce reprezintă aceşti bani, iar acesta i-a răspuns că s-a revanşat față de Diacomatu Sergiu Ionuț, întrucât acesta îl ajutase în problema soluționării unui număr de patru dosare de retrocedare aflate pe rolul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, dosare care erau înregistrate pe numele unor rude şi cunoştințe ale acestora pe nume Slav Constantin, Slav Nicolae şi Dumitrescu Răzvan. Cocoş Alin a precizat faptul că a aflat după aproximativ şase luni sau un an că suma remisă lui Diacomatu Sergiu Ionuț, pentru cele patru dosare, era de 400.000 euro. Ulterior, a aflat atât de la tatăl lui, cât şi de la Dumitrescu Răzvan şi Slav Nicolae că o parte din banii dați lui Diacomatu Sergiu Ionuț au provenit din prețul încasat de aceştia din vânzarea acțiunilor obținute”, se arată în documentele procurorilor.
Arestarea lui Dorin Cocoș, noi mișcări
La o săptămână după ce Dorin Cocoş a fost arestat, alături de Nicolae Dumitru „Niro”, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan „Pinalti”, cumnatul Florin Gabriel Dinu a demarat o operaţiune de înstrăinare a unei alte firme ce a derulat contracte cu spitalele şi care a avut legătură cu verişorul Constantin Slav. Este vorba despre SC Imuno Diagnostika SRL, din acţionariatul căreia, în 6 noiembrie 2014, făceau parte aceeaşi Claudia Mihaela Irimescu, împreună cu Florin Gabriel Dinu. La data respectivă, cei doi o cooptează ca nou asociat pe o anume Lăcrămioara Claudia Militaru, domiciliată în Voluntari, judeţul Ilfov. Două săptămâni mai târziu, Irimescu şi Dinu îi cesionează Lăcrămioarei Claudia Militaru toate acţiunile, părăsind firma.
SC Imuno Diagnostika SRL a acţionat pe piaţa contractelor scoase la mezat de unităţile spitaliceşti bucureştene în mod identic cu cel utilizat de Meditest Global 2002 SRL. În perioada 4 iunie 2010 – 5 iulie 2012, această firmă a încasat de la spitale suma de 19 milioane de euro, în baza a 14 contracte. Clienţii firmei au fost Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti „Floreasca”, Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Institutul Clinic „Fundeni”, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Spitalul „Matei Balş“ şi Spitalul General C.F. 2 Bucureşti.
- După arestarea lui Cocoş, cumnatul a vândut a doua firmă abonată la contractele cu statul.
- 19 milioane de euro a încasat în doi ani firma Imuno Diagnostika din contracte cu spitalele