Premierul Ludovic Orban a prezentat, luni, în Parlament, măsurile de relansare economică în urma efectelor epidemiei. El a afirmat că nu a existat niciodată un proiect „atât de ambiţios” precum cel al PNL, prin care Executivul are de gând să aloce „sume uriaşe” pentru investiţii publice.
„Punem la punct o schemă foarte amplă de susţinere a schemei de investiţii. Atât în sectorul public, nu a existat niciodată, în România, un proiect atât de ambiţios cum este proiectul nostru, în care vrem să alocăm sume uriaşe pentru investiţii publice în infrastructură, de transport, energetică, sanitară”, a spus premierul Ludovic Orban, luni, la „Ora prim-ministrului”.
Orban a criticat Guvernul anterior, cum că nu ar fi făcut nimic pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare.
„Apropo de infrastructura sanitară, a trebuit să venim noi la guvernare ca după cinci ani de bătut pasul pe loc, în nici şase luni, noi să semnăm contractele de finanţare prin spitalele regionale. Nu vă mai spun de alte şi alte procedure de investiţii în infrastructura de transport, care au fost blocate până în momentul de faţă”, a argumentat liberalul.
Prim-ministrul a anunţat că, în săptămâna aceasta, Guvernul pune la punct o schemă de garantare pentru companii care nu pot să se adreseze IMM-invest şi afirmă că aproape 5 milioane de credite sunt aprobate.
„Scheme de garantare a creditului între companii, pentru a fluidiza fluxul de bani între companii şi a bloca mecanismul pe care o companie bolnavă poate afecta toate companiile în lanţ (...) schemă de ajutor de stat pentru investiţiile Greenfield”, a explicat el.
Şeful Executivului spune că Guvernul a identificat aproape două miliarde de euro, în momentul de faţă „pentru a genera programe de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii”, prin proiecte de investiţii, şi 300 de milioane de euro „capital de lucru pentru repornirea companiilor care au fost afectate”.
Premierul a fost chemat, luni, la „Ora prim-ministrului”, în Parlament, la iniţiativa ProRomânia, pentru a prezenta planul de relansare economică, în urma efectelor negative ale crizei produse de COVID-19.
(sursa: Mediafax)