Concertul care îl va aduce la pupitrul Orchestrei Române de Tineret pe dirijorul Noam Zur are în program Concertul în la minor, op. 129, pentru violoncel și orchestră de Robert Schumann, solist Răzvan Suma, Concertul pentru violoncel și orchestră, op. 167 de Dan Dediu, solist Mircea Marian și Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători de Friedrich Gulda, solist Ștefan Cazacu.
Violoncelistul Marin Cazacu, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, director general al Filarmonicii "George Enescu" declara: “O premieră pe scena muzicală românească ! Apariţia Bucharest CellEAST Festival confirmă unitatea breslei violoncelistice româneşti şi renumele de care se bucură la nivel naţional şi internaţional. Cei mai cunoscuţi violoncelişti români ai momentului şi artişti din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Germania şi Elveţia vor prezenta unele dintre cele mai cunoscute lucrări concertante şi camerale destinate violoncelului, pe cele mai prestigioase scene de concert din Bucureşti. Cursurile de măiestrie oferite de maeştrii români şi străini întregesc latura educaţională a proiectului, asigurând astfel pregătirea la cel mai înalt nivel artistic a generaţiilor viitoare de muzicieni.”
CellEAST Festival 2022 se va desfășura în București în perioada 3-11 mai 2022, având invitați violonceliști de renume internațional cu o bogată experiență solistică și pedagogică precum: Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Mircea Marian, Ștefan Cazacu, Marin Cazacu, Dragan Djordjević și Atanas Krastev.
Pe durata festivalului aceștia vor susține concerte alături de Filarmonica George Enescu, Orchestra Română de Tineret și Orchestra de Cameră Radio, oferind publicului o mare diversitate din repertoriul violoncelistic universal. Așadar, la Ateneul Român și Sala Radio vor răsuna compoziții de D. Kabalevsky, O. Respighi, B. Lyatoshinsky, A. Dvorak, R. Schumann, F. Gulda, D. Dediu, P. I. Ceaikovski și C. Saint-Saëns.
În paralel cu programul concertistic se vor desfășura cele două Masterclass-uri – Future CellEAST și MiniCellos, programe educaționale pentru avansați respectiv începători, susținute de violonceliștii invitați la Universitatea Națională de Muzică din București. Masterclass-ul MiniCellos va fi susținut de profesoarele: Ani Marie Paladi, Teodora Atanasova și Ella Bokor.
Radu Sinaci, manager interimar al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, declara înaintea începerii festivalului: "Mă bucur că primul eveniment de care mă ocup ca manager este unul dedicat violoncelului, instrumentul meu de suflet şi că am ocazia să susţin astfel evoluţiile colegilor mei violoncelişti, dar şi ale unor prestigioși invitaţi străini, exponenţi redutabili ai solisticii violoncelului."
Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.
De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.
În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.
Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Dobbiaco – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Europene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.
Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.
Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma sau Elbphilharmonie din Hamburg alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, Istanbul și Beijing, ori Statele Unite ale Americii, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.
Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.
Noam Zur este dirijor principal invitat al Dubrovnik Symphony Orchestra – Croația din 2016, a fost director artistic și dirijor principal al Salta State Symphony Orchestra din Argentina (1917-1920), precum și director artistic și dirijor principal al Tino Pattiera International Opera Arias Festival din Dubrovnik – Croația din 2015 până în 2018.
A fost asistent al maestrului Pierre Boulez la LucerneLucerna Festival Academy (2006-2008), precum și dirijor principal și asociat artistic la Kammerphilharmonie Frankfurt, dirijor rezident principal la Aalto Theater Essen și dirijor rezident principal și director muzical adjunct al Operei și Filarmonicii din Heidelberg, Germania.
Răzvan Suma este Solist Concertist al Orchestrelor Radio, Conf. Univ. Dr. la Universitatea Națională de Muzică București, director artistic al CellEAST Festival și al proiectului ICon Arts Transilvania.
Este câștigător al concursurilor internaționale „Markneukirchen” din Germania și „Viotti” din Italia, iar pe lângă calitățile profesionale de care dă dovadă ca muzician, Răzvan este organizator al multor proiecte culturale care se desfășoară în România, cel mai recent fiind proiectul UVERTURA al Ansamblului PlaCello. De-a lungul carierei artistice a fost invitat la renumite festivaluri precum MDR Festival în Germania, Murten Classics în Elveția, Cellissimo în Bulgaria, Belgrade Cello Fest în Serbia, Klaipėda în Lituania, Cello Fundamento în Vietnam, SoNoRo, IConArts, Festivalul Internațional George Enescu și RadiRo în România.
Reprezentat de cele 13 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului.
Mircea Marian este Solist Instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, profesor de muzică de cameră la Universitatea Națională de Muzică București, profesor de violoncel la Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara și Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, membru al Ansamblului PlaCello, Duo Cello Jaya, Larson Trio, Violoncellissimo și Cvartetului Profil.
Mircea a participat la festivaluri și programe educaționale precum: Festivalul Internațional George Enescu, ICon Arts, Festivalul Internațional SoNoRo, SoNoRo Interferențe, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, SIMN Festival, Festivalul Enescu și muzica lumii, Festivalul Internațional Intrada, Festivalul Chei, Festivalul Mozartissimo, European Music Open Festival. De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de Solist cât și alături de Duo Cello Jaya şi Ansamblul PlaCello.
Ștefan Cazacu a obținut premii la concursuri internaționale precum: Premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu, Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen din Austria și Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians România.
Ștefan este membru al Ansamblului Violoncellissimo și Ansamblului PlaCello, Violoncelist Principal al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Naționale Simfonice a României, profesor asociat la clasa de violoncel a Universității Naționale de Muzică București și profesor în cadrul Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti. A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat în calitate de Solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Orchestra Filarmonicii din Chișinău, Orchestra simfonică din Valencia și Orchestra simfonică din Alicante.