Jurnalul.ro Ştiri Politică OUG 13 s-a abrogat, dar lupta continuă

OUG 13 s-a abrogat, dar lupta continuă

de Diana Scarlat    |   

Cabinetul Grindeanu a abrogat, ieri, în ședința de Guvern, OUG 13/2017, prin care erau modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală. De asemenea, a fost aprobat și memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele ședințelor de Guvern, prin care au fost modificate codurile anul trecut și anul acesta. Protestatarii au cerut garanții că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla.

 

Guvernul a răspuns vocii străzii și a adoptat, ieri, o ordonanță de urgență pentru abrogarea OUG 13/2017. Textul noii ordonanțe a fost publicat, tot ieri, în Monitorul Oficial, iar reprezentanții străzii și ai Opoziției au cerut dovada clară a faptului că noul text nu conține ambiguități juridice și nu reprezintă o altă „păcăleală”. Reprezentanții PNL și USR au declarat, încă înainte de publicarea noii ordonanțe, că nu consideră lupta încheiată, pentru că același lucru s-ar putea întâmpla, în continuare, în Parlament, unde alianța PSD-ALDE are majoritate.

Text după vocea străzii

Într-un comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei a transmis un „regulament” care ar fi trebuit respectat, astfel încât să nu existe capcane și să fie în concordanță cu ceea ce „a cerut poporul”. Ea a mai spus că OUG 13/2017 va fi oricum dezbătută în Parlament și supusă votului, astfel încât oamenii ar trebui să rămână în stradă, până când proiectul va fi respins de ambele camere ale Parlamentului. Articolul 1 al ordonanței de abrogare a respectat cerințele Monicăi Macovei, specificând clar că OUG 13/2017 „se abrogă”, ceea ce ar trebui să mulțumească strada, cel puțin din punct de vedere teoretic. Nici marile confederații sindicale nu susțin acțiunea Guvernului. „Dacă precizările nu vor fi mai clare, faptul că nu a anunțat un calendar de consultări publice și de inițiative creează suspiciuni care nu vor duce la aplanarea tensiunilor. Trebuie să fie respectat dialogul social. Fără o chestiune clară de implicare a instituțiilor, nu se va detensiona situația”, a precizat Bogdan Hossu, liderul confederației sindicale Cartel Alfa.

Reevaluarea și demisia lui Iordache

Premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat ministrului Justiției, Florin Iordache, să facă o evaluarea a activității sale și a ministerului pe care îl conduce, de la preluarea mandatului, după ce, cu o zi înainte, premierul anunțase că ministrul și ministerul trebuie să-și asume consecințele pentru ordonanța care a scos oamenii în stradă. Adversarii politici ai coaliției de guvernare au declarat că este necesară demisia ministrului Justiției, iar unii cer chiar demisia premierului.

„Protestele nu trebuie să se încheie înainte de respingerea OUG 13/2017 de Parlament. Ca să nu ne păcălească” Monica Macovei, europarlamentar

 

Cele mai multe acuzații împotriva Guvernului sunt legate de lipsa totală de comunicare. Atât oamenii care ies în stradă, cât și politicienii din Opoziție cer explicații și un dialog real

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri