În ultimii ani, motoarele electrice au devenit din ce în ce mai populare, acest lucru se datorează în primul rând conştientizării efectului negativ pe care motoarele care funcţionează pe bază de combustibil îl au asupra mediului înconjurător. Pe lângă lipsa emisiilor, motoarele electrice au şi alte avantaje, deloc de ignorat, precum: costuri reduse de întreţinere şi exploatare, dar şi un nivel ridicat de confort. Până la a cunoaşte în amănunt avantajele motoarelor electrice, este important să le cunoaştem pe acestea mai în detaliu. Prin urmare, în continuare vom vorbi atât despre componentele unui motor electric, cât şi despre principiul de funcţionare.
Ce sunt motoarele electrice
Dacă ar fi să încercăm o definiţie simplă, am putea spune că un motor electric este un maşinărie sau un dispozitiv electromagnetic care are rolul de a transforma energia electrică în energie mecanică. Este important de menţionat că motorul electric este opusul unui generator electric, deoarece acesta din urmă este folosit pentru a transforma energia mecanică în energie electrică.
Din ce este compus un motor electric
Principalele componente ale unui motor electric sunt statorul, rotorul şi întrefierul. Statorul, partea fixă a motorului, îl vom regăsi, în cele mai multe cazuri, pe partea exterioară a motorului, fiind compus la rândul său din: carcasa, borne de alimentare, armatură etc.. Rotorul, partea mobilă a motorului, îl vom regăsi, în cele mai multe cazuri, montat în interior, fiind compus din ax şi armatură rotorică. Întrefierul este montat între stator şi rotor, iar grosimea acestuia va determina performanţa motorului.
Cum funcţionează motorul electric
Cele mai multe motoare electrice funcţionează în câmp magnetic. Mai precis, forţele electromagnetice îşi exercită acţiunea asupra unui conductor prin care trece curent electric şi care se află în câmp magnetic. Este important de menţionat faptul că motoarele electrice sunt utilizate numeroase aplicaţii, fiind fabricate în diverse variante, astfel încât să poată să satisfacă un număr cât mai mare de cerinţe şi necesităţi. Mai multe informaţii vei găsi şi pe https://www.allindustrial.ro/motoare-electrice.
De asemenea, este extrem de important de menţionat că există mai multe tipuri de motoare electrice. Cel mai simplu mod de clasificare se face în funcţie de tipul de curent şi în funcţie de numărul de faze ale curentului. Dar hai să povestim mai multe despre aceste criterii de clasificare.
Dacă ne referim la tipul de curent vom avea două motoare electrice diferite, şi anume:
- Motoare de curent continuu;
- Motoare de curent alternativ.
Dacă ne referim la numărul de faze ale curentului vom avea 3 tipuri de motoare diferite, şi anume:
- Motoare electrice monofazate – folosite adesea în scopuri casnice;
- Motoare electrice trifazate- folosite adesea în scopuri industriale, dar poate fi întâlnit şi în scopuri clasice;
- Motoare electrice polifazate – folosite adesea în scopuri industriale;
Prin urmare, înainte de achiziţionarea unui motor electric este necesar să analizezi cu atenţie cerinţele proiectului tau şi să identifici corect tipul de motor de care ai nevoie.
Ca să îţi fie mai uşor iată o comparatie între un motor electric trifazat şi un motor electric monofazat.
Aşa cum îţi spuneam şi mai devreme, motorul electric trifazat este utilizat pe scară largă în industrie, fiind cel care pune în mişcare foarte multe sisteme mecanice şi electromecanice de pe piaţă. Acest lucru se datorează în principiu simplităţii relative, a fiabilităţii dovedite, dar şi a duratei de viaţă îndelungate.
Motorul electric monofazat este utilizat foarte rar în aplicaţii industriale, el fiind adesea regăsit pe o scară largă în aplicaţii casnice. Mai precis, acesta este folosit în realizarea aspiratoarelor, a compresoarelor de frigidere şi aparate de aer condiţionat. Acest lucru se datorează, în principal, utilizării de curent alternativ monofazat în locuinţe individuale şi colective, dar şi în spaţiile de birouri.
Avantajul motorului electric trifazat este faptul că poate aduce economii substanţiale, practic acesta poate transforma mai multă energie electrică la un cost mai mic decât în cazul unui motor electric monofazat. Cu toate acestea, un motor electric trifazat de curent alternativ are şi defecte. Mai precis, în cazul în care un transformator eşuează, întregul sistem va fi complet oprit. Iar reparaţia unui motor electric trifazat este mult mai costisitoare în comparaţie cu reparaţia unui motor electric monofazat.
Avantajele motoarelor electrice
În primele rânduri ale acestui material începusem să îţi povestim puţin despre avantajele motoarelor electrice. Iată cele mai importante 3 avantaje ale acestora.
Nu produc emisii poluante
Având în vedere nivelul mare de poluare, mai ales în ţara noastră, orice posibilitate şi modalitate de a limita emisiile de gaze toxice este bine venit. Ei bine, putem spune, fără dar şi poate, că unul din cele mai importante avantaje pe care îl aduce utilizarea motoarelor electrice este reprezentat de faptul că acestea au un nivel minim de emisii de gaze toxice. Spunem că este minim pentru că singura sursă de poluare a unui motor electric este reprezentată de metodă de producere a curentului electric, însă impactul pe care îl are asupra mediului înconjurător este unul foarte mic. Prin urmare şi taxa de poluare plătită pentru acesta este mult mai mică.
Costuri reduse atât în utilizare, cât şi în cazul reparaţiilor
Ştim cu toţii că întreţinerea unui motor care funcţionează pe bază de combustibil nu este una ieftină. Ei bine, atunci când ne referim la întreţinerea unui motor electric trebuie să menţionăm faptul că întreţinerea implica nişte costuri mult mai reduse, pentru că acesta nu foloseşte substanţe care pot dăuna în timp motorului. De asemenea, nivelul de uzură creşte mult mai greu în cazul unui motor electric.
Ştim cu toţii că motoarele electrice sunt silenţioase.