Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) Bitcoin și-a actualizat recordul de preț ATH, ce așteaptă altcoins?

(P) Bitcoin și-a actualizat recordul de preț ATH, ce așteaptă altcoins?

Predicțiile privind cursul criptomonedelor au devenit unul dintre cele mai populare subiecte din zilele noastre. Odată cu obținerea noului ATH, comunitatea criptomonedelor a început să discute despre perspectivele principalei criptomonede. Una dintre prognoze sugerează că bitcoin va atinge pragul de 75.000 de dolari. 

ATH (All Time High) – reprezintă valoarea maximă a prețului atins de o criptomonedă pe parcursul întregii sale existențe.

Creșterea rapidă a Bitcoin se datorează la doi factori principali: viitoarea înjumătățire programată pentru sfârșitul lunii aprilie și investițiile stabile în ETF-uri spot pe BTC.

Experții de la Heisenberg Capital fac o ipoteză radicală despre piața criptografică, susținând că, pe măsură ce bitcoin se va apropia de pragul de 100.000 de dolari, altcoins își vor pierde treptat din valoare. Fără îndoială, bitcoin va rămâne forța motrice a întregii piețe. Cu toate acestea, pare cel puțin prematur să considerăm că monedele alternative nu vor fi sustenabile în viitor.

Va avea noul maxim istoric al Bitcoin un impact asupra altor altcoins? 

Dacă înjumătățirea va duce la o creștere a valorii bitcoin, așa cum s-a întâmplat în trecut, atunci ar putea provoca un val de interes pentru alte criptomonede. Investitorii pot decide să investească în criptomonede alternative pentru a-și diversifica portofoliile și a investi în tehnologii inovatoare. 

Potrivit lui Nikita Zuborev, analist senior la BestChange.ru, piața criptomonedelor a înregistrat o creștere constantă pe parcursul dezvoltării sale. La început, capitalul se concentrează pe Bitcoin, apoi, după un timp, interesul investitorilor se îndreaptă către altcoins de top, cum ar fi Ethereum. La sfârșitul unei tendințe de creștere, înainte de o corecție globală, se activează cererea de token-uri de gunoi și meme. Expertul remarcă, de asemenea, importanța acordării de atenție proiectelor care oferă soluții de nivel secundar pentru ecosistemul Ethereum, cum ar fi Arbitrum, Optimism, Polygon, Manta Network, precum și token-urile planificate pentru lansare, inclusiv zkSync, Linea, Scroll și altele.

Analiștii JPMorgan se așteaptă ca Ether să depășească Bitcoin și alte criptomonede în 2024. "Credem că anul viitor Ethereum își va prelua poziția și își va recâștiga cota de piață în ecosistemul crypto". Principalul catalizator va fi actualizarea EIP-4844 sau Protodanksharding, care este așteptată în prima jumătate a anului 2024. 

În general, experții identifică 4 tendințe principale pe piața criptografică în 2024: protocoale de nivel 2, blockchain-uri modulare, token-uri de protocol AI și DeFi. 

Creșterea protocoalelor de nivel 1 influențează dezvoltarea soluțiilor de nivel 2 (L2). Capitalizarea tokenilor nativi ai soluțiilor L2, cum ar fi Immutable (IMX), Optimism (OP), Mantle (MNT), Arbitrum (ARB) și Starknet (STRK), este, de asemenea, în creștere. Proiectul Polygon (MATIC) se dezvoltă în mod activ, creând condițiile pentru conectarea părților blockchain ecosistemului bazat pe Ethereum. Proiectul ZkSync, deși nu are încă un token nativ, are deja o capitalizare de 20,5 milioane de dolari și atrage din ce în ce mai multă atenție din partea investitorilor.

Experții atrag, de asemenea, atenția asupra conceptului de blockchain modular, deoarece extinderea și optimizarea vitezei de procesare a tranzacțiilor rămân probleme cheie pentru majoritatea rețelelor blockchain. Celestia (TIA) este lider în acest sector. A strâns 55 de milioane de dolari în 2022, devenind "unicorn". În noiembrie 2023, tokenul a fost listat pe bursele majore.

În ultimul an, utilizarea inteligenței artificiale (AI) a crescut semnificativ, în special datorită dezvoltării chatbot-urilor ChatGPT de la OpenAI și Bard de la Google. Sinergia tehnologiilor AI și Web3 este considerată un factor cheie pentru dezvoltarea pieței criptografice. Printre exemplele de jetoane din acest domeniu se numără Render Network (RNDR), BitTensor (TAO) și Nosana (NOS).

În cele din urmă, experții subliniază revenirea interesului pentru finanțarea descentralizată (DeFi) ca un catalizator suplimentar pentru creșterea pieței criptomonedelor. Se presupune că fluxul de capital în protocoalele DeFi va consolida poziția pieței și va contribui la creșterea sa ulterioară.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri