Jurnalul.ro Timp liber Calatorii (P) Vinicultura biodinamică, între iubire și artă

(P) Vinicultura biodinamică, între iubire și artă

de Diana Scarlat    |   

Domeniul Bogdan a exclus, de la început, produsele chimice de sinteză (erbicide, pesticide, fungicide, îngrășăminte chimice etc.) pentru sol sau pentru plante. Vinicultura se face aici prin stimularea fertilității naturale a solului, prin biodiversitate în sol și în vie. Se utilizează doar produse și procedee naturale pentru a se obține struguri de cea mai bună calitate, sănătoși și gustoși. În cultivarea viilor de pe Domeniul Bogdan, viticultorul este cel care face diferența între vinurile produse aici și celelalte.

 

 

 

Lucrările de tăiere în vie, ca și culesul strugurilor se fac manual, plantă cu plantă, cu multă atenție față de plante și sol. „În acest fel „umanizăm” viticultura, reducem poluarea și obținem fructe de calitate ridicată. Folosim preparate de origine minerală, vegetală și animală pentru îmbunătățirea activității microbice a terenului în favoarea procesului de humificare a substanței organice. În sol intervenim îmbunătățindu-i eficacitatea prin rotații de culturi leguminoase între rândurile de vie - „cover crops”- utile în același timp și pentru menținerea terenului afânat, astfel încât să înmagazineze apa în adâncimea solului pentru evitarea stresului hidric”, explică reprezentanții Domeniului Bogdan.

 

Pătrar și legătura cu fazele Lunii

 

Calitatea vinurilor Domeniul Bogdan a primit recunoaștere internațională la unele dintre cele mai importante concursuri din lumea vinului: Millesime Bio, Chardonnay du Monde, Premiile Internaționale Decanter, Concursul Internațional de la Bruxelles, The organic Masters. „Vinurile Domeniului Bogdan sunt elegante, intens fructate, total naturale, reflectă respectul nostru față de Natură, precum și pasiunea cu care au fost create. În această podgorie binecuvântată a României s-a născut, din talentul unui mare specialist italian, curajul unui antreprenor român și munca unor oameni cu respect pentru ce oferă natura, primul vin biodinamic din România: Pătrar de la Domeniul Bogdan. De ce Pătrar? Pentru că fazele lunii sunt extrem de importante în agricultura biodinamică. Altfel spus: Pătrar s-a născut din arta de a alege momentele potrivite în vinificație cu ajutorul calendarului lunar”, explică reprezentanții Domeniului Bogdan. Acest vin exprimă armonia perfectă a vremurilor în care agricultura nu era doar un mod de exploatare a terenului pentru producție, ci o știință în care ritmurile astrale erau parte din viața cotidiană. Pătrar este vinul care le readuce împreună. „Să asculți natura și să lucrezi grădina exact așa cum îți dictează ea, să privești cerul, zborul păsărilor și fazele lunii este un mod de a face agricultură, pe cât de neconvențional, pe atât de științific”, mai spun specialiștii.

 

Vinuri prietenoase, cu arome varietale

 

Vinurile din gama Domeniul Bogdan Premium sunt monosoiuri. Excepție face rose-ul, acesta fiind o surpriză a soiurilor negre. Această gamă este menită să ne facă cunoștință cu soiurile pe care le creștem, încât să putem înțelege mai bine, nu doar tipicitatea soiului, ci și caracterul dobrogean dobândit de acestea în via Domeniului Bogdan. Sunt vinuri prietenoase, care dezvoltă în principal aromele varietale, uneori chiar completate blând de influența stejarului. Din aceeași categorie face parte și Duh, un vin ca o operă de artă oenologică. „Această gamă este menită să ne facă cunoștință cu soiurile pe care le creștem, încât să putem înțelege mai bine nu doar tipicitatea soiului, dar și caracterul dobrogean. Sunt vinuri prietenoase, care scot în evidență aromele varietale făcându-se plăcute în orice moment, însoțite sau nu de preparate culinare”, spune oenologul Domeniului Bogdan.

 

 

Dacă cineva ar aduna cei mai buni viticultori din întreaga lume și le-ar da în grijă cea mai valoroasă și productivă podgorie de pe pământ, ca să scoată din ea cel mai bun vin ce s-a băut vreodată pe planeta asta mare, atunci, mai mult ca sigur, ar trebui chemat și Philippe Cambie, pe post de antrenor. Exact așa a fost numit de către presa franceză - „antrenorul viticultorilor”. „Munca mea este aceea de a ghida și a însoți viticultorii pe propria lor cale”, este profesiunea de credință a lui Philippe Cambie, cel declarat “Oenologul anului 2010” de către Robert Parker, iar în 2011, într-un top realizat de Revista Wine Enthusiast, considerat „printre cei mai buni cinci oenologi ai anului”.

 

Eu cred că vinul trebuie să fie expresia propriului terroir: soarele, vântul, ploaia, pământul, oamenii, dar şi istoria, cultura şi povestea unui popor. Aşa s-a nascut Primordial. În sticla aceasta veţi descoperi o lume fascinantă, cu o tradiţie de mii de ani, din vestita zonă a Dobrogei.

 

Oenolog, Domeniul Bogdan

 

 

 

Cuvee Experience reprezintă o interpretare unică a cupajării, diferită de la an la an. Fiecare vin oferă note clasice, complexitate și armonie între soiuri.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri