Jurnalul.ro Ştiri Externe „Pacea” lui Donald Trump rămâne în aer

„Pacea” lui Donald Trump rămâne în aer

de Şerban Mihăilă    |   

„Înțelegerea secolului”, cum a fost caracterizată cu emfază de către Israel și Casa Albă sau „Frauda secolului”, conform etichetei puse cu indignare de palestinieni, planul de pace pentru Orientul Mijlociu regizat de ginerele președintelui Trump, Jared Kushner, a fost anunțat cu surle și trâmbițe, la Washington, de șeful administrației americane. Cu excepția Israelului, care a primit propunerea cu mare entuziasm, după ce a lucrat pe textul său alături de apropiații lui Trump timp de doi ani, majoritatea statelor și organizațiilor internaționale consideră planul un cadou oferit statului evreu.

 

Până acum, cele mai dificile aspecte ale încheierii unei înțelegeri palestiniano-israeliene – problema granițelor, viitorul coloniilor evreiești din Cisiordania, statutul orașului Ierusalim și soarta refugiaților din teritoriile autonome – ar fi trebuit soluționate prin negocieri „față în față” între Israel și Autoritatea Națională Palestiniană. Începând de marți, acest lucru nu mai este valabil. Înțelegerea propusă de președintele Trump și susținută cu entuziasm de Israel pare să fi tranșat toate aceste chestiuni în favoarea Israelului. Planul de pace fusese conceput, oricum, fără consultări cu partea palestiniană, care a întrerupt, în 2017, orice dialog cu administrația de la Washington, din ziua în care Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a statului evreu. Mai mult, de acum încolo, palestinienii par să fi primit un ultimatum pentru a accepta liniile generale ale unei inițiative pe care o respinseseră încă dinainte de trasarea sa. Deși șeful Casei Albe le oferă palestinienilor un stat independent, acesta ar urma să fie, în mare parte, unul trunchiat. Niciun colonist evreu nu va fi dislocat și, după toate aparențele, suveranitatea israeliană ar urma să fie extinsă asupra tuturor  implantărilor și în Valea Iordanului. În același timp, statul palestinian ar putea avea o capitală, însă numai în suburbiile Ierusalimului de Est. 

 

Propuneri controversate

Donald Trump şi-a prezentat marţi, la Casa Albă, alături de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, planul de pace pentru Orientul Mijlociu, bazat pe o soluţie „cu două state”. El a spus că teritoriul prevăzut pentru noul stat palestinian va rămâne deschis şi nu vor fi dezvoltate colonii israeliene timp de patru ani. Propunerea prevede anexarea de către Israel a coloniilor înfiinţate în Cisiordania ocupată din 1967, în special Valea Iordanului, care - potrivit planului - trebuie să devină frontiera de est a Israelului. Planul american stabileşte Ierusalimul drept „capitala indivizibilă a Israelului” şi propune crearea unei capitale a statului palestinian limitată la suburbiile Ierusalimului de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat din 1967 de statul evreu, pe care apoi l-a anexat, deși comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată acest fapt. În realitate, cele două părți au viziuni fundamental diferite asupra modului de trasare a granițelor unui eventual stat palestinian. Palestinienii insistă că acestea ar trebui să fie constituite pe liniile de încetare a focului care au separat Israelul și Ierusalimul de Est, Cisiordania și Fâșia Gaza, între 1949 și 1967. Israelul susține că liniile respective nu pot fi apărate din punct de vedere militar și niciodată nu s-a pus problema ca acestea să fie permanente. Israelul nu a precizat unde ar trebui trasate aceste frontiere, însă a declarat categoric că granițele sale estice trebuie plasate de-a lungul râului Iordan. Mai mult, începând din 1967, Israelul a construit circa 140 de colonii în teritoriile ocupate din Cisiordania și Ierusalimul de Est, precum și 120 de avanposturi, ridicate fără aprobarea guvernului. Așezările evreiești sunt considerate ilegale de cea mai mare parte a comunității internaționale. Autoritatea Națională Palestiniană susține că toate implantările trebuie înlăturate pentru crearea unui stat palestinian viabil. De cealaltă parte, guvernul lui Netanyahu a declarat că nicio colonie nu va fi mutată și, mai mult, toate implantările vor fi trecute sub suveranitatea Israelului. De altfel, după anunțarea planului de pace, Netanyahu va cere miniştrilor săi, chiar duminica aceasta, să aprobe anexarea de către Israel a unor părţi din Cisiordania ocupată, au anunțat deja mai mulţi responsabili israelieni, citați de AFP.

 

Aruncat la „coșul de gunoi al istoriei”

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a respins imediat planul de pace, spunând că va fi trimis la „coşul de gunoi al istoriei”. Niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia, a declarat Abbas. El a adăugat că palestinienii vor un stat independent, care să cuprindă, în totalitate, Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est. Altfel spus, Abbas a revendicat toate teritoriile ocupate de Israel în 1967. La rândul său, ONU a declarat că se pronunță în favoarea soluției cu „două state”, bazată pe liniile de demarcație existente înaintea războiului din 1967, când Israelul a ocupat Gaza și Cisiordania. Și Liga Arabă a criticat vehement propunerea lui Trump. „O lectură preliminară a planului arată o încălcare gravă a drepturilor legitime ale palestinienilor. Nu se poate ajunge la o pace justă şi durabilă ignorând sau legitimând ocupaţia israeliană din 1967”, se arată într-un comunicat al secretarului general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

Planul de pace al SUA e un manual pentru mai multă suferinţă şi abuzuri în Israel şi în teritoriile palestiniene ocupate".

Amnesty International

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri