Hotelierii de la Băile Herculane au schimbat ofertele pentru cei care aleg această stațiune ca destinație de vacanță. Acum sunt activități pentru toate vârstele și toate gusturile, la prețuri adaptate pentru toate categoriile de turiști. Pe lângă băile cu ape termale, La Băile Herculane se dansează, se cântă și sunt multe tratamente SPA sau de agrement, dedicate publicului tânăr, dornic de distracție. Pachetele pregătite de hotelieri pentru toamnă și iarnă, mai ales pentru Crăcciun și Revelion, includ petreceri pline de culoare și voie bună.
Băile Herculane au renăscut din propria cenușă, după investițiile făcute în zona nouă a stațiunii și după reintroducerea în circuitul turistic a mai multor hoteluri din centrul istoric, renovate în ultimii ani. Polul distracției pentru toate vârstele este în zona nouă a stațiunii, la hotelul Afrodita – prima și cea mai mare investiție de după 1990. Același patronat deține și hotelul Diana, unde în această toamnă li se oferă gratuit tratamente pensionarilor cu pensii mai mici de 1.200 de lei, din localitate. Noul concept de combinare a tratamentelor cu relaxarea și distracția a fost lansat cu trei ani în urmă și a reușit să asigure gradul maxim de ocupare, în perioada vârfului de sezon estival, încă din primul an. Pandemia a mai încetinit creșterile cererilor pentru stațiune, dar hotelierii se pregătesc să primească în următoarea perioadă un număr mai mare de turiști decât anul trecut, când au existat restricții drastice. Cei care aleg Băile Herculane sunt invitați să se bucure de prelungirea petrecerilor și în restul anotimpurilor, la hotelurile care au amenajat și piscine cu apă caldă netermală, astfel încât să nu fie restricționat accesul pe baza recomandărilor medicale. În apa termală cu efecte terapeutice nu se poate face agrement la voia întâmplării, ci doar cu recomandarea medicului.
Noi descoperiri, după 2.000 de ani
La Herculane sunt captate acum trei izvoare cu apă geotermală minerală, cu proprietăți unice în lume. Fiecare izvor are alte caracteristici, chiar dacă sunt în aceeași zonă. Apele au concentrație diferită de minerale și sulf. Și temperatura apei diferă de la un izvor la altul. Hotelurile au zone de SPA, nu doar de tratament, dar și spații amenajate pentru distracție. „Organizăm petreceri cu tematică diferită, în fiecare sezon. Pentru cei mici organizăm diverse activități, de la ateliere de creație la percuție, dans și teatru interactiv în fiecare zi. Aducem invitați speciali, organizăm concerte, iar una dintre cele mai apreciate oferte este Aqua Gym, cu dansuri și concursuri tematice”, spune Laura Pătru, director de marketing al societății Bacolux Hotels. Cea mai nouă sursă de apă termală sulfuroasă salină, cu proprietăți unice în lume, s-a descoperit în anul 2017, în urma unei noi forări, iar acum este deja disponibilă pentru tratamente, după aproape o jumătate de secol de la ultima forare făcută la Herculane. Proprietarii hotelurilor Afrodita și Diana, din zona nouă a stațiunii, au vrut să aibă sursa proprie de apă geotermală și au investit în prospecțiuni, apoi în forajul la adâncimea de 450 de metri, descoperind astfel noul izvor cu cea mai mare concentrație de sulf din toată stațiunea, care alimentează astăzi cele două hoteluri. Cei care aleg Băile Herculane pentru vacanțe trebuie să înțeleagă și deosebirea între tratament și agrement.
Efectele miraculoase care vindecă oasele, fără operație
Medicii de la Herculane au foarte multe exemple de vindecări miraculoase, în cazul unor oameni care după ce au făcut tratament aici n-au mai avut nevoie de intervenții chirurgicale, mai ales la coloana vertebrală. La Herculane sunt ape sulfuroase, saline, mezotermale. Întâmplarea a făcut să se ajungă la o nouă descoperire, pornindu-se de la explorarea unui zăcământ, iar ipoteza specialiștilor, că se va descoperi o nouă sursă s-a dovedit reală. Apele de la Herculane ajută la refacerea ligamentelor și în multe alte afecțiuni. În sursa descoperită este o concenrație foarte mare de sare, de 7 grame la litru, aproape dublu față de celelalte ape geotermale din România. Izvorul descoperit în anul 2017 conține și brom, și iod, ceea ce dovedește faptul că sunt ape de zăcământ, de adâncime, iar temperatura permite să nu fie încălzită sau răcită apa care vine direct de la sursă, la temperatura de aproape 37 de grade Celsius. Resursa este regenerabilă și cei care au făcut prospecțiunile au dovedit că există o rezervă exploatabilă de 10 litri pe secundă, adică 36 de metri cubi pe oră, în sistemul artezian, determinat de afluxul de gaze, dintre care principalul este hidrogenul sulfurat. Recomandările și contraindicațiile pentru tratamentele cu această apă au fost stabilite de Institutul Național de Balneologie și Fizioterapie din România. Pentru cei care vor să se relaxele la piscină, mai mult decât recomandă medicul curant, hotelul Afrodita oferă alternativa piscinelor cu apă dulce, încălzită. Faimos este și hotelul Ferdinand, din partea veche a stațiunii Băile Herculane, situat chiar în centrul vechi, unde piscina cu apă termală a fost construită pe locul vechii băi, vechi de 2000 de ani, de pe vremea romanior. Piscina cu apă termală de aici este alimentată de alt izvor, cu alte proprietăți curative, iar o altă sursă, cu altă salinitate și alte temperaturi, este în faza de explorare lângă hotelul Roman, în extremitatea stațiunii. Și la hotelul Roman există vechi băi din timpul Imperiului Roman, care astăzi sunt folosite parțial pentru tratamente, restul fiind un superm muzeu deschis turiștilor, în termele romane conservate exemplar, după două milenii.
Istoria ultimelor două milenii a stațiunii Băile Herculane confirmă calitățile excepționale ale apelor geotermale minerale de aici. Această zonă a atras investiții ale Imperiului Roman, apoi ale Imperiului Austro-Ungar, tocmai pentru că se cunoștea importanța efectelor curative ale acestor izvoare. Aici veneau la tratament cei mai importanți lideri europeni.