Jurnalul.ro Timp liber Calatorii PAMPOROVO devine stațiunea de schi preferată a românilor în Bulgaria. Reduceri de prețuri pentru vacanța de iarnă

PAMPOROVO devine stațiunea de schi preferată a românilor în Bulgaria. Reduceri de prețuri pentru vacanța de iarnă

de Diana Scarlat    |   

Stațiunile de schi ale Bulgariei au atras foarte mulți români, în ultimii ani, mai ales pentru că sunt organizate pe modelul celor din Alpi. În timp ce în România este și acum haotic transportul în interiorul stațiunilor montane, bulgarii au introdus conceptul preluat din Vest, cu skipass comun pentru toate pârtiile din fiecare stațiune, cu pachete de reduceri de prețuri, oferte speciale și alte facilități. Prima „vedetă” pentru schiorii români a fost Bansko, iar de anul acesta a „venit tare din urmă” Pamporovo, o stațiune din sudul Bulgariei, frecventată mai ales de turiștii din vestul Europei, cu un domeniu schiabil foarte vast și organizare foarte bună. Prețurile sunt similare cu cele din Bansko, iar de anul acesta va exista și primul zbor charter – o premieră pentru vacanțele de iarnă în țara vecină.

Pamporovo este cea mai sudică stațiune de schi din Europa, situată în munţii Rhodopi. Este și cea mai însorită staţiune montană din Bulgaria, cu zăpadă din abundență, pe toată durata sezonului de iarnă. Pârtiile sunt la o altitudine de 1.650 de metri. Stațiunea se află la aproximativ 260 km distanță față de Sofia.

Stațiunea este frecventată, de mulți ani, de foarte mulți turiști străini din vestul și din nordul Europei, fiind descoperită de români în ultimii trei ani. Organizarea de aici este un concept ideal pentru familii, pentru că toate hotelurile au zone de agrement, piscine interioare și SPA, oferind mai multe posibilități de petrecere a timpului liber, inclusiv pentru cei care nu practică sporturi de iarnă.

Cele mai multe dintre pârtii au grad redus de dificultate, fiind bune mai ales pentru începători sau pentru schiorii și snowboarderii cu performanțe medii. Stațiunea este celebră și pentru competițiile de schi organizate anual aici, încă din anul 1972, când a avut loc prima Balcaniadă de la Pamporovo. 

Istoria stațiunii și denumirea ei pleacă de la vechiul proprietar al terenului, un crescător de vite din perioada interbelică, pe nume Raicio, care toamna strângea fânul și-l încărca într-un tren - „pampor”. Localnicii au numit mai întâi acest loc „Pamporovo”, denumirea însemnând „locul celui cu trenul”. 

După Al Doilea Război Mondial, întreaga regiune a fost abandonată, iar în anul 1958 a ajuns aici un grup de tineri geologi care au fost impresionați de frumusețea peisajului și de faptul că zăpada rezistă pe culmi mai mult de cinci luni pe an. Ei au recomandat statului să pună în valoare locul și astfel s-a ajuns la începerea construirii primelor vile pentru agrement, în 1961. 

Stațiunea a fost denumită inițial Vasil Kolarov, luând numele unuia dintre liderii comuniști bulgari, dar ulterior, după prima fază a dezvoltării, i s-a dat numele Pamporovo, așa cum îi spuneau deja localnicii. 

Prima Balcaniadă s-a organizat aici

Încă de la prima Balcaniadă care a avut loc aici la mai puțin de un deceniu de la începerea construirii stațiunii, existau deja hoteluri moderne, cu piscine interioare și zone de agrement, care în următoarele decenii au continuat să se dezvolte, atrăgând turiști din întreaga Europă. 

Pamporovo este și stațiunea montană cu cel mai puternic ozonificat aer din Europa. A-nceput să fie frecventată de români după pandemie, iar acum are o cerere mai mare decât „vedeta” Bansko sau Borovets, pentru că oferta pentru sporturile de iarnă este foarte bună. Stațiunea are 55 km de pârtii de schi alpin și 38 km de piste de schi fond deservite de 18 instalații de transport pe cablu, cu o capacitate totală de 13.000 de persoane pe oră.

Cam toate hotelurile din Pamporovo sunt foarte aproape de pârtia de schi și se schiază de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii aprilie. Pamporovo a fost evitat, până acum trei ani, pentru că se putea ajunge acolo doar cu mașina proprie. Nu existau chartere nici măcar cu autocarul (așa cum existau pentru Bansko), iar distanța până în sudul Bulgariei e mai mare decât până la Bansko sau Borovets.

Perioada cu cele mai mici prețuri

În premieră națională, agenția de turism IRI Travel a lansat, anul acesta, și primul zbor charter din București pentru stațiunea Pamporovo. Se va zbura către aeroportul din Plovdiv, de pe 28  decembrie 2024 până pe 21 februarie 2025. 

Turiștii români pot cumpăra de la agenții pachete complete pentru Pamporovo, cu tarife începând de la 472 euro de persoană – care includ zbor charter direct din București (Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni) către Pamporovo, transfer la hotel și retur, taxe de stațiune, cazare timp de 7 zile, la cele mai bune hoteluri, masă conform ofertei, asistență turistică în zonă și skipass. Zborurile charter vor fi în fiecare zi de vineri, asigurând o flexibilitate maximă pentru planificarea vacanțelor de iarnă.

Mulți turiști români aleg Pamporovo și pentru petrecerea Revelionului sau a Crăciunului, iar căutările au început deja, pentru că acum se oferă și reduceri de preț. „Reducerile în regim early booking sunt între 10-20% în toate stațiunile de schi din Bulgaria, dacă se face rezervarea până  la 1 octombrie. Charterul nostru este singurul pentru stațiunile montane bulgărești, iar celelalte agenții pot cumpăra de la noi locurile. Turiștii pot să cumpere skipass-ul și de la noi, dar și de la hotel, din stațiune. Cel mai bun pachet pe care îl avem este de 7 nopți, cu mic dejun inclus, la un hotel de trei stele, cu zbor și transferuri incluse, plus taxe de stațiune, la 472 de euro de persoană. În general, prețurile sunt cam la fel, în toate cele trei stațiuni montane frecventate de români, adică Pamporovo, Bansko și Borovets. Noi am lansat acum primul charter pentru destinațiile de iarnă din Bulgaria pentru turiștii români”, a explicat, pentru Jurnalul, Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Agenția a înregistrat, pentru sezonul de iarnă, o creștere de 15% a rezervărilor pentru stațiunile montane din Bulgaria, față de aceeași perioadă a anului precedent. Topul stațiunilor de schi din Bulgaria, în funcție de numărul de cereri din partea turiștilor români, este condus, în acest sezon, de Pamporovo, urmată de Bansko și de Borovets.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri