O dată la trei luni, reprezentanții Forțelor de Muncă fac un bilanț al șomerilor în care îi includ și pe cei ce nu primesc ajutor. Neindemnizații, cum li se spune în limbaj de specialitate, îngroașă rândurile persoanelor care nu muncesc, dar primesc ajutoare sociale. În Argeș, din 8.294 de șomeri câți erau în luna mai, peste jumătate sunt beneficiarii banilor primiți, în multe cazuri fără să facă nici măcar acele zile de muncă în comunitate.
Agenția Județeană pentru Ocupare Forței de Muncă Argeș a împărțit neindemnizații pe zone de proveniență și vârste. Ca în mai toată țara, cei mai mulți sunt în mediul rural, au vârste între 40 și 49 de ani și fără studii sau cel mult cu învățământ primar.
Topul localităților campioane la ajutoare sociale
În Argeș, cei mai mulți beneficiari ai ajutorului social sunt în comuna Valea Mare Pravăț, 375 de oameni, aproape 10 la sută din locuitori. Autoritățile spun că le este foarte greu să îi aducă la muncă. „Avem și 12 persoane din aceeași familie, primesc ajutor, au copii mulți și iau alocațiile, mai lucrează ca zilieri, iar noi când îi chemăm la muncă, ce pățim cu ei, numai noi știm. Trebuie să ne rugăm de ei. Dacă le spunem că le tăiam ajutoarele sociale, ne amenință, ne spun că ne dau foc caselor pentru 120 de lei sau maximum 380 de lei cât primesc. Unii au plecat în străinătate. Singura noastră mulțumire este că nu fură”, spune primarul Ion Boncoi.
Comuna Mălureni este pe locul doi în clasamentul ajutoarelor sociale, cu 193 de persoane, urmată de Cetățeni, cu 190 de beneficiari. La polul opus sunt localități precum Căteasca, unde un singur om care ia ajutorul, Săpata, tot o persoană și Mărăcineni, 2.
Șomeri la 30 de ani
Tot din statistica făcută de AJOFM Argeș se vede că aproape 21 la sută din persoanele fără locuri de muncă au vârste între 30 și 39 de ani. 1.695 nu au unde să lucreze, mulți dintre ei cu studii liceale sau postliceale. „Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate se prezină astfel: 2.480 de persoane foarte greu ocupabile, 3.698 greu ocupabile, 651 mediu ocupabile și 1.465 persoane ușor ocupabile. Distribuirea în aceste categorii este făcută printr-o aplicație ce ține cont de mai mulți factori, vârsta, domiciliul, meseria și experiența persoanei. De exemplu, un macaragiu va intra la greu ocupabil pentru că nu se mai caută, în timp ce un economist își va găsi ușor un loc de muncă, mai ales dacă are domiciliul în mediul urban. Șomerii cu studii gimnaziale au cea mai mare pondere în totalul șomerilor înregistrați”, a declarat Nicolae Bădescu, directorul AJOFM Argeș.
Numărul șomerilor a crescut după starea de urgență. Diferența este de aproape un pr