De la razele ultraviolete B (UVB), pielea sintetizează această vitamină, iar ficatul și rinichii o convertesc apoi într-o formă activă.
Însă zilele sunt mai scurte în timpul iernii iar intensitatea razelor UVB este mai scăzută. Totodată, oamenii petrec mai mult timp în interior iar când ies în aer liber au pielea acoperită de haine, ceea ce limitează expunerea directă la soare și afectează producția de vitamina D.
Circa 50% din populația globală are un nivel insuficient de vitamina D, iar 1 miliard de oameni au deficiență, ultima afectând sănătatea.
Beneficiile vitaminei D asupra organismului
Vitamina D facilitează absorbția calciului și fosforului în organism, două minerale care mențin densitatea oaselor. Dar rolul ei nu se limitează la sistemul osos.
Sistemul imunitar
Vitamina D ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor datorită efectelor sale imunomodulatoare. Deficitul crește riscul unor boli virale, precum răceala, gripa și COVID-19.
Depresie sezonieră
Cercetătorii au identificat receptori pentru vitamina D în zone din creier implicate în reglarea stării de spirit. Aceasta poate influența nivelurile unor neurotransmițători, precum serotonina (hormonul fericirii), cu roluri importante în menținerea echilibrului emoțional.
Unele studii au asociat nivelurile scăzute de vitamina D cu un risc mai crescut de a dezvolta depresie sezonieră. Administrarea de suplimente poate îmbunătăți starea emoțională.
Sănătatea mușchilor
Vitamina D are un rol important și în menținerea sănătății mușchilor, astfel că durerile și senzația de slăbiciune musculară sunt printre simptomele deficienței. În sezonul rece, slăbiciunea musculară este de evitat deoarece poate crește riscul de căzături.
Sursele de vitamina D
Expunerea la soare este sursa principală de vitamina D. În sezonul rece, se poate asigura un aport optim din alimente:
- peștele gras (hering, macrou, somon, sardine, ton);
- uleiul din ficat de pește;
- gălbenușul de ou;
- brânza;
- ficatul de vită;
- ciupercile;
- alimentele fortificate cu vitamina D: unele cereale, iaurturi, lapte și sucuri de portocale.
Când este nevoie de suplimente cde vitamina D
Este bine să incluzi alimente bogate în vitamina D în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână.
Dacă nu îți poți asigura un aport suficient de vitamina D poți să iei un supliment.
Fără o testare prealabilă a nivelului de vitamina D din sânge, administrarea unui supliment în doze mai mari de atât poate fi periculoasă. Această vitamină este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că excesul nu se elimină rapid prin urină, ci se acumulează în organe și țesuturi.
Supradozarea vitaminei D poate provoca toxicitate:
- senzație de greață;
- vărsături;
- stare de slăbiciune;
- confuzie.
Excesul de vitamina D poate crește nivelul calciului în sânge, numită hipercalcemie. Aceasta provoacă simptome digestive, calcificări ale țesuturilor și, în cazurile severe, leziuni renale.
Test de vitamina D
Cel mai sigur mod de a afla dacă obții suficientă vitamina D din alimente și suplimente este să faci un test de sânge pentru a verifica nivelurile 25-OH- Vitamina D.
Exisă șiteste rapide care estimează nivelul acestei vitamine prin colectarea unei picături de sânge din deget. Prețurile acestor teste pornesc de la 28 de lei. Însă rezultatul ar trebui confirmat printr-o analiză de laborator, potrivit medicool.ro.