Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European vrea să înfiinţeze un grup de experţi care să lupte împotriva hărţuirii sexuale

Parlamentul European vrea să înfiinţeze un grup de experţi care să lupte împotriva hărţuirii sexuale

Deputaţii europeni au solicitat joi înfiinţarea unui "comitet de experţi independenţi" care vor avea sarcina de a lupta împotriva hărţuirii sexuale în cadrul Parlamentului European, informează AFP. 

Aceşti experţi vor avea mandatul de "a evalua" şi de "a propune modificări" ale activităţii depuse de două structuri care există deja în cadrul instituţiei europene pentru a face lumină asupra cazurilor de hărţuire şi abuzuri sexuale, au anunţat eurodeputaţii într-o rezoluţie ce a fost adoptată joi într-o sesiune la Strasbourg. 

Parlamentarii europeni doresc, de asemenea, implementarea "unor cursuri de formare obligatorii pentru toţi angajaţii şi deputaţii despre respectul şi demnitatea la locul de muncă". 

Reglementarea internă a instituţiei trebuie de asemenea să ţină cont de acele persoane care "ocupă posturile cele mai fragile, precum stagiarii şi asistenţii parlamentari acreditaţi", au subliniat semnatarii rezoluţiei. 

"Mult prea des", asistenţii deputaţilor "se tem să denunţe" hărţuirile cărora le cad victime, întrucât pot fi concediaţi foarte uşor, au precizat, cu regret, eurodeputaţii. 

Din acest motiv, experţii independenţi vor trebui să participe la procedurile de concediere pentru a garanta caracterul "imparţial", au adăugat membrii Parlamentului European. 

Cazuri de hărţuire în cadrul Parlamentului European au fost denunţate în presă în ultimele zile, în urma valului de dezvăluiri declanşate de scandalul în care este implicat producătorul de film Harvey Weinstein. 

Potrivit serviciului de presă al PE, zece cazuri au fost semnalate comitetului intern dedicat asistenţilor parlamentari acreditaţi şi deputaţilor, însă acestea nu aveau o dimensiune sexuală. 

În schimb, "cazuri de hărţuire sexuală sau de violuri" au fost raportate direct departamentului de resurse umane al Parlamentului, determinând "sancţiuni" şi "măsuri disciplinare", potrivit unor surse parlamentare. 

"În acest Parlament European, nu există mai multă hărţuire ca în alte părţi, dar nici mai puţină", a recunoscut miercuri, în timpul unei lungi dezbateri consacrate acestui fenomen, socialistul francez Edouard Martin. 

Una dintre asistentele eurodeputatului Martin, Jeanne Ponte, a înregistrat începând din 2014 aproape 50 de comportamente sexiste în cadrul Parlamentului European - la care a asistat ea însăşi sau care i-au fost raportate. 

Cel puţin două eurodeputate - germanca Terry Reintke şi italianca Eleonora Forenza - au evocat în sala de la Strasbourg propriile lor experienţe în acest domeniu, explicând - fără să intre în detalii - că au avut deja de suferit în trecut de pe urma unor fapte sau cuvinte deplasate, "la fel ca milioane de alte femei din Uniunea Europeană". 

"Această violenţă este asociată cu repartizarea inegală a puterii dintre femei şi bărbaţi în cadrul societăţii noastre", au declarat în rezoluţia adoptată joi membrii Parlamentului European, care pledează pentru "toleranţă zero" şi sfârşitul "impunităţii" faţă de autorii unor hărţuiri sau agresiuni sexuale. 

Rezoluţia a fost adoptată cu 580 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 27 de abţineri, potrivit europarl.europa.eu. 

Statele membre ar trebui să examineze la rândul lor situaţia în parlamentele lor naţionale şi să ia măsurile potrivite, spun deputaţii, adăugând: "Politicienii ar trebui să acţioneze ca modele responsabile pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale în parlamente şi în afara lor". 

Conform unui studiu al Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) din 2014 privind violenţa împotriva femeilor, una din trei femei a trecut printr-o experienţă de violenţă fizică sau sexuală în viaţa adultă; 55% dintre femei au fost hărţuite sexual în UE; 32% dintre toate victimele din UE au spus că făptuitorul a fost un şef, un coleg sau un client; 75% dintre femeile în poziţii de muncă calificată sau în management de top au fost hărţuite sexual, precum şi 61% din femeile angajate în sectorul de servicii; 20% dintre femeile cu vârste între 18 şi 29 de ani din UE-28 au fost hărţuite online; una din zece femei a fost hărţuită sexual sau urmărită prin intermediul noilor tehnologii. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri