Jurnalul.ro Cultură Carte Partida de vânătoare sau povestea unei lovituri de stat la București

Partida de vânătoare sau povestea unei lovituri de stat la București

de Diana Scarlat    |   

La numai șase luni de la lansarea romanului “Nocturnă cu vampir – Opus I”, Stelian Tănase a lansat astăzi, la Librăria Humanitas Cișmigiu, un nou roman: „Partida de vânătoare”, a cărui acțiune se petrece în același București studiat cu mare atenție de autor. Anul trecut în decembrie, Stelian Tănase spunea că nu știe ce editură ar avea curaj să scoată pe piață „Partida de vânătoare”, iar astăzi, romanul a fost lansat, la Editura Vremea.

 

Ca și “Nocturnă cu vampir”, ”Partida de vânătoare” este un roman critic la adresa clasei politice, a societății contemporane, în care se împletesc multiple planuri narative și predomină arta construcției personajelor. Noul roman e bazat pe ironie și umor. Personajul principal din „Partida de vânătoare” este Țumpi, o tânără scriitoare de 30 de ani, ce se confruntă cu toate tipurile de crize pe care le presupune schimbarea prefixului: sentimentale, profesionale și de identitate.

 

„Madame Bovary c’est moi” (Madame Bovary sunt eu), spunea Gustave Flaubert, într-o altă epocă. “Țumpi sunt eu”, recunoaște Stelian Tănase, care a pus pe seama personajului feminin acel subiect de roman pe care ar fi dorit să-l evite, ca scriitor, dar care a ieșit din mintea fictivă a alter egoului său, o Șeherezadă întoarsă, într-un joc perpetuu al schimbului de valori între masculin și feminin, viață și moarte, falsă superficialitate și mare profunzime, umor și seriozitate, realitate și ficțiune.

 

Subiectul ascuns de mai multe perdele de fum ale romanului este o posibilă lovitură de stat militară, eșuată, la București, pretext pentru a construi fire narative care se închid sub forma unor cercuri concentrice, conținându-se unele în celelalte, dar deschid, în același timp, multiple posibilități de interpretare și tot atâtea povești în povestea principală. Porno, politic și polițist este seria celor tgrei PO, folosită cu succes de Stelian Tănase, în țesătura romanului în roman, care-și ascunde în spatele personajelor un adevăr dureros și în spatele ficțiunii o critică adusă lumii reale.

 

Subiecte în articol: stelian tanase
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri