Jurnalul.ro Ştiri Justitie Patru senatori PNL au votat pentru ridicarea imunității lui Bodog

Patru senatori PNL au votat pentru ridicarea imunității lui Bodog

Toți cei patru reprezentanți PNL în Comisia Juridică a Senatului au votat luni pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Florian Bodog, fost ministru PSD al sănătății, anunță Iulia Scântei: „Am considerat că menirea Parlamentului nu este obstrucționarea Justiției”.

„Toți cei patru reprezentanți PNL în Comisia Juridică a Senatului au votat astăzi în favoarea ridicării imunității parlamentare a lui Florian Bodog, fost ministru PSD al sănătății. Alături de senatorii liberali Claudia Mihaela Banu, Daniel Fenechiu, Vasilică Potecă, am considerat că procurorii trebuie să înceapă urmărirea penală a fostului ministru și că menirea Parlamentului nu este obstrucționarea Justiției. Ca senator PNL și președintă a Comisiei juridice a Senatului regret că dintre cele 13 voturi exprimate, doar 6 voturi au fost pentru ridicarea imunității lui Florian Bodog”, transmite Iulia Scântei.

Votul a fost secret, iar alți șase senatori s-au abținut, în vreme ce un vot a fost împotriva ridicării imunității.

„Sper ca votul plenului Senatului să fie unul majoritar favorabil pentru a arăta în mod clar că nu dorim să folosim imunitatea ca instrument politic și procedural pentru a împiedica înfăptuirea justiției. Suntem egali în fața legii, iar Parlamentul nu trebuie să fie scut pentru protejarea unor parlamentari, foști sau actuali miniștri, suspectați de săvârșirea unor fapte penale pe durata mandatului de ministru. Motivele pentru care am spus da la ridicarea imunității lui Florian Bodog reprezintă în același timp și alinierea la standardele europene în privința cercetării de către procurori a parlamentarilor”, adaugă președintele Comisiei juridice din Senat.

Ea apreciază că în jurisprudența sa, Curtea Constituțională a reţinut că în privinţa mandatului de membru al Guvernului, Constituţia nu a instituit imunitatea guvernamentală, ci doar o altă măsură de protecţie, de ordin procedural, menită să ocrotească interesul public în exercitarea atribuțiilor unui ministru.

„Or în speța Bodog nu intră sub protecția mandatului de ministru al sănătății, faptele săvârșite de fostul ministru al sănătății, ca angajator, în relațiile de muncă cu o fostă consilieră personală. Prin Raportul privind statul de drept, adoptat în anul 2020, Comisia Europeană remarcă faptul că în România, Parlamentul afectează prin deciziile sale, eficacitatea derulării urmăririlor penale în cazul cererilor de autorizare a investigațiilor cu privire la un deputat sau senator atunci când acesta deține în același timp sau a deținut funcția de ministru. Răspunzând recomandărilor formulate de MCV și de GRECO, Camera Deputaților și-a modificat regulamentul de procedură în 2019, făcând trimitere la criteriile stabilite de Comisia de la Veneția, dar Senatul nu are o procedură similară. Două cereri din 2019 de începere a urmăririi penale în cazul a doi foști miniștri și parlamentari au fost respinse”, menționează Scântei.

În opinia Iuliei Scântei, normele naționale privind inviolabilitatea parlamentară ar trebui:

• să poată fi ridicate, urmând proceduri clare și imparțiale
• să nu protejeze împotriva investigațiilor preliminare ale cazului în cauză
• să nu se aplice dacă membrul este prins în flagrant delict
• să nu se aplice infracțiunilor deosebit de grave
• să nu se aplice infracțiunilor minore sau administrative, cum este și speta senatorului Bodog Florian Dorel, fost ministru al sănătății.

„Votul de azi din Comisia Juridică arată ipocrizia, dar și lipsa de obiectivitate a unor senatori si a unor partide precum PSD și dorinta acestora de a folosi artificial și politic o garanție de procedura pentru a împiedica soluționarea unor dosare penale privind miniștrii (foști sau actuali). Comisia Juridică nu are competența de a efectua judecăți de valoare procesuală asupra fondului cauzei și nici să se pronunțe cu privire la vinovăția sau nevinovăția senatorului în cauză sau dacă acuzațiile formulate justifică sau nu solicitarea de începere a urmăririi penale. Cu astfel de decizii, Parlamentul nu va reuși să iși consolideze legitimitatea și transparența democratică, va slăbi prin astfel de decizii, statul de drept și va obstrucționa înfăptuirea justitiei pentru toți”, conchide Iulia Scântei.

Subiecte în articol: Florian Bodog
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri