Jurnalul.ro Tech Pe ce criterii sunt scutiţi IT-iştii de impozite

Pe ce criterii sunt scutiţi IT-iştii de impozite

de Cristian Anton    |   

Angajaţii companiilor IT beneficiază de scutirea de impozitul de 16% pe veniturile din salarii şi cele asimilate salariilor, începând cu 1 iulie, conform unui ordin al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Ulterior, pe 30 iulie, un alt ordin MFP a modificat criteriile pentru acordarea scutirii. Principala condiţie este ca activitatea fiecărui programator scutit de impozitul pe venit să fi generat venituri de cel puţin 10.000 de euro pe an.

Angajaţii beneficiari de scutire trebuie să fie încadraţi într-unul din următoarele posturi: analist, programator, proiectant sisteme informatice, inginer/programator de sistem informatic, administrator de baze de date, inginer de sistem software, manager proiect informatic. De asemenea, postul trebuie să se afle în organigrama unui centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare. Compania este responsabilă pentru încadrarea beneficiarului atât în organigramă, cât şi pe un post care să fie conform cu prevederile legale. Totodată, obiectul principal de activitate al firmei trebuie să fie unul admis de legislaţie şi să se regăsească într-unul dintre următoarele coduri CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.

Venitul anual al companiei trebuie să fie de cel puţin 10.000 euro pentru fiecare angajat scutit de impozit şi trebuie înregistrat distinct în balanţele analitice. Pentru o încadrare corectă a beneficiarilor, scutirea poate fi acordată doar din anul fiscal următor, în funcţie de rezultatele anului în curs.

De scutire beneficiază şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene ale căror diplome sunt echivalate, prin structurile de specialitate ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cu diploma acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau cu diploma acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă.

Se evită oportunismul

De aceste prevederi beneficiază şi angajaţii societăţilor de IT nou-înfiinţate, firme care nu trebuie să facă dovada că au realizat venituri de 10.000 de euro pe programator. Decizia de reintroducere a unui nou prag financiar pentru companiile care nu sunt în categoria Start-Up-urilor a fost luată pentru a evita oportunismul sau pentru a exclude din aria de aplicabilitate companii care declară că ar produce software, deşi nu fac asta, potrivit oficialilor MFP.

Beneficiarii nu trebuie să fie licenţiaţi IT

Actul normativ nu le impune programatorilor să aibă o diplomă de specialitate și să fie absolvenți ai unei facultăți cu profil tehnic. Astfel, programatorii pot fi absolvenți ai oricărei facultăți, iar posturile pe care aceștia trebuie să le ocupe pentru a beneficia de scutire sunt cele menţionate în lege. Scutirea de impozit se va acorda lunar, numai pentru veniturile salariale/asimilate salariilorîn baza unui contract de muncă. Așadar, cei care prestează activitatea de programare ca persoană fizică autorizată, spre exemplu, sau printr-un altfel de contract decât cel de muncă, nu vor beneficia, așa cum nu au beneficiat nici până acum, de scutirea la impozit.

Peste 61.000 de programatori IT (cifră valabilă la nivelul anului 2015) beneficiază de scutirea pe impozit

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri