Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață

Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață

În 1967, psihiatrii Thomas Holmes și Richard Rahe au examinat dosarele medicale a peste 5.000 de pacienți cu scopul de a stabili care sunt evenimentele cele mai stresante din viața unui om și care este impactul pe care acestea îl pot avea asupra stării generale de sănătate. Pacienții au fost rugați să facă un clasament al situațiilor pe care le-au considerat cele mai intens stresante din viața lor. Rezultatele acestui studiu au fost publicat sub numele de „Scala de evaluare a readaptării sociale după stres”, cunoscută mai frecvent sub numele de scala de stres Holmes și Rahe. Numeroase studii ulterioare au confirmat că există o legătură între unele afecțiuni și stres, dar și o clasificare a celor mai tensionate momente din viață.

Evenimente profesionale

Tot ceea ce ține de momentele majore legate de activitatea profesională se dovedesc a fi surse de tensiune nervoasă majoră pentru fiecare individ. Astfel, începutul activității profesionale, schimbarea locului de muncă și conflictele de la serviciu sunt cotate, pe scala de stres Holmes și Rahe, cu 30-40 de puncte. Pierderea locului de muncă atinge 50 de puncte, iar momentul retragerii din activitate, în condițiile în care există o noua lege a pensiilor, variază de la 47 la 50 de puncte de stres.

 

Interesant este că realizările remarcabile, modificările programului de lucru, dar și activitățile care țin de educație ce are legătură cu cea profesională duc la un nivel ridicat de tensiune psihică, care poate varia de la 20 la 30.

Surse de stres în familie

Divorțul este cotat cu 73 de puncte de stres, iar reconcilierea după o separare ajunge undeva la 45. Sarcina și problemele de fertilitate, dar și venirea pe lume a unui copil au fost evaluate pe la 40.

 

Moartea partenerului de viață sau a unui copil este considerată un eveniment catastrofic și este notată cu 100, maximul posibil. Psihiatrii consideră că efectele unor astfel de momente sunt devastatoare, iar riscul apariției unor afecțiuni grave, imunologice, metabolice sau cardiovasculare pe fondul stresului intens, iminent.

 

Pregătirile pentru Crăciun, Paște și alte sărbători majore adoptate de colectivitate au primit 12-14 puncte de stres, schimbarea domiciliului, 20, iar festivitățile pentru deschiderea școlii sau finalul unei perioade de studii, fiecare câte 22. Stresante și foarte stresante sunt și: plecarea copilului de acasă, decesul unei rude apropiate, dar din familia extinsă, precum și dispariția unui prieten, fiecare eveniment fiind notat cu valori de la 30 la 60. 

 

Modificarea condițiilor de viață, indiferent dacă în mai rău sau mai bine, provoacă tensiune psihică, la fel și vacanțele, stabilirea unui regim alimentar nou sau o dietă ori o problemă care impune rezolvarea în tribunale. Nivelul variază de la 18 la 33.

 

Căsătoria este la rândul ei un eveniment care a primit un număr foarte mare de puncte pe scala de stres Holmes și Rahe, fiind unul dintre cele mai tensionate evenimente personale, cu 40 de puncte.

Stresul financiar

Toate problemele care se manifestă în jurul veniturilor și al datoriilor produc stres. Unele dintre aceste situații pot fi extreme, iar alte sunt depășite mai ușor. Deși poate părea ciudat, creșterea câștigurilor personale sau ale partenerului induce o stare de stres care poate să o depășească pe cea legată de pensionare.

 

În replică, pierderile financiare provoacă valori de angoasă și tensiune ceva mai mici atunci cât sunt anticipate (taxe, impozite, datorii cunoscute, rate) și foarte mari atunci când sunt neașteptate (accidente, furtul de bani, pierderea sau investiții neprevăzute). De cealaltă parte, decizia de a face economii aduce 10 unități de stres.

 

Investițiile majore, cum ar fi cumpărarea unei case, a unei mașini, sunt surse intense de stres, la fel și vânzarea acestora. Aceste situații au fost evaluate la 25-30 nivel de stres. 

Motive de stres la minori

S-au făcut studii similare și pentru persoanele din grupa de vârstă 10-18 ani, iar evaluarea a plecat tot de la 0 la 100 de puncte, ca și în cazul adulților. Rezultatele au arătat că, pentru copii și adolescenți, cele mai tensionate, dificile și stresante situații din viața lor sunt:

  • decesul unui părinte – considerat maximum posibil și echivalentul unei catastrofe emoționale, fiind evaluat cu 100;
  • tot eveniment catastrofice sunt și sarcina neplanificată la mai puțin de 18 ani și avortul;
  • divorțul părinților a primit 90;
  • modificările fizice și fiziologice care apar la pubertate sunt un factor intens de stres pentru ambele sexe, apreciat la 80 de unități;
  • separarea părinților sau decesul unui frate – 69
  • inacceptarea în colectivitățile școlare și schimbările în ceea ce privește stilul, ritmul și programul școlar au primit 67 de puncte, ceea ce arată că adolescenții suportă foarte greu modificările care apar în viața lor, mult mai dificil decât o fac adulții în situații similare;
  • decepțiile sentimentale provoacă un stres notat cu 50.

 

În viața tinerilor sub 18 ani sunt considerate evenimente sau situații foarte stresante acneea juvenilă, hainele nepotrivite, lipsa intimității personale, acestea fiind traumatizante într-o măsură mult mai mare decât decesul bunicilor sau boala unui membru al familiei.

 

Aceste etalonări ale situațiilor descrise nu au putut face diferența dintre stresul cronic și cel pasager, dar medicii și psihiatrii sunt unanimi în a afirma că episoadele cronice sunt devastatoare pentru starea generală de sănătate, în timp ce evenimentele stresante pasagere au un impact mai redus.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri