Jurnalul.ro Ştiri Externe „Pentagon Papers”: SUA știu mai bine ce pun rușii la cale, decât ceea ce au de gând aliații ucraineni

„Pentagon Papers”: SUA știu mai bine ce pun rușii la cale, decât ceea ce au de gând aliații ucraineni

de Şerban Mihăilă    |   

Scurgerea masivă de documente ale Pentagonului în mediul online dezvăluie cât de adânc au fost penetrate serviciile de securitate și de informații ale Rusiei de către Statele Unite.  Informațiile demonstrează capacitatea administrației Biden de a avertiza Ucraina în privința loviturilor planificate de Moscova și oferă o imagine de ansamblu asupra mașinăriei de război a lui Putin. În schimb, Washingtonul știe mult mai puține despre planurile și strategiile de luptă ale Kievului și pare nevoit să recurgă la spionarea liderilor politici și militari ucraineni. 

Scandalul provocat de apariția materialelor marcate „Top Secret” ale armatei americane despre Ucraina, precum și probabilitatea ca breșa de securitate să fie urmată de alte scurgeri masive de informații ce implică și alte subiecte extrem de delicate, cum ar fi spionajul în China și Orientul Mijlociu, au tulburat serios apele la Casa Albă. Peste Ocean, incidentul este comparat deja cu celebrul scandal „Pentagon Papers”, din timpul războiului din Vietnam.

Departamentul american de Justiție a lansat în weekend o investigație privind publicarea unor documente ale Pentagonului, care au fost postate pe mai multe site-uri de socializare și par să detalieze ajutorul SUA și al NATO pentru Ucraina, dar care ar fi putut fi modificate sau folosite în cadrul unei campanii de dezinformare.

Documentele, postate pe site-uri precum Twitter, sunt etichetate ca fiind secrete și seamănă cu actualizările de rutină pe care Statul Major al armatei americane le face zilnic, dar nu le distribuie public. Acestea sunt datate în perioada dintre 23 februarie și 1 martie și oferă ceea ce par a fi detalii despre armele și echipamentele care intră în Ucraina, cu termene și cantități mult mai exacte decât cele pe care SUA le divulgă în general în mod public.

Informațiile nu descriu însă planuri de război și nici nu oferă detalii despre o ofensivă avută în vedere în Ucraina în următoarea perioadă. Unele inexactități - inclusiv estimări ale morților din trupele rusești care sunt semnificativ mai mici decât cifrele anunțate public de oficialii americani - i-au determinat pe unii să pună la îndoială autenticitatea documentelor.

Spionajul rușilor, penetrat de americani

Documentele conturează imaginea unei armate rusești epuizate, care luptă în războiul din Ucraina, și a unui aparat militar al Moscovei profund compromis. 

Datele conțin avertismente zilnice, în timp real, către agențiile americane de informații cu privire la momentul loviturilor militare ale Rusiei și chiar al țintelor sale specifice. Astfel de date au permis SUA să transmită Ucrainei informații cruciale despre cum să se apere, relatează „The New York Times”.

Rapoartele dezvăluie faptul că aproape toate serviciile de securitate rusești par a fi penetrate de SUA, într-un fel sau altul. Spre exemplu, un document, etichetat drept strict secret, se referă la planurile Statului Major General rus de contracarare a tancurilor pe care țările NATO le furnizează Ucrainei, inclusiv crearea unor „zone de foc” diferite, precum și începerea instruirii soldaților ruși în privința vulnerabilităților prezentate de diferitele tancuri aliate.

O altă notă se referă la o campanie de informare planificată în Africa de GRU, unitatea de informații militare a Rusiei, care încearcă să întoarcă opinia publică contra SUA și să „promoveze politica externă rusă”.

În timp ce unele dintre documente oferă analize și avertismente generale cu privire la planurile rusești, altele sunt genul de informații vitale, pe care Ucraina le poate folosi pentru a se apăra. 

Una dintre note relatează că Ministerul rus al Apărării a trasat planuri pentru atacuri cu rachete asupra forțelor ucrainene în anumite locații din Odesa și Mykolaiv, la 3 martie. Agențiile de informații americane credeau despre acest atac că ar fi fost conceput pentru a distruge o zonă de depozitare a dronelor, un tun de apărare aeriană și pentru a ucide cât mai mulți soldați ucraineni.

Un alt document se referă la un raport din februarie, difuzat de Centrul de Comandă al Apărării Naționale al Rusiei, despre „scăderea capacității de luptă” a forțelor rusești din estul Ucrainei.

Liderii de la Kiev, spionați la rândul lor

Documentele mai dezvăluie evaluarea americană a unei armate ucrainene aflate, de asemenea, într-o situație disperată. Materialele, întocmite la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, dar care au fost publicate pe site-urile de socializare în ultimele zile, descriu lipsuri critice de muniție pentru apărarea antiaeriană și discută despre câștigurile obținute de ruși în jurul orașului Bahmut, din estul țării. 

Rapoartele serviciilor de informații mai arată că SUA par, de asemenea, să îi spioneze pe liderii politici și militari din Ucraina, ceea ce reflectă încercările Washingtonului de a obține o imagine clară a strategiilor de luptă ale Kievului.

Documentele întăresc o idee pe care oficialii serviciilor secrete o recunosc de ceva vreme: SUA dispun de informații mai clare asupra operațiunilor militare rusești decât despre planurile ucrainenilor. 

„Colectarea de date este adesea dificilă și uneori greșită, dar colecția acestor documente oferă poate cea mai completă imagine de până acum a mecanismelor interne ale celui mai mare război terestru din Europa din ultimele decenii.”, mai scrie „The New York Times”. 

Surse - în pericol, alianțe - zdruncinate

Oficialii de la Washington au declarat că, deși documentele oferă indicii cu privire la metodele utilizate de americani pentru colectarea datelor despre planurile rusești, agențiile de spionaj ale SUA nu știu încă dacă vreuna dintre sursele lor de informații va fi întreruptă ca urmare a acestui scandal.  

Deși autoritățile americane au recunoscut că au pierdut unele surse de informații de când a început războiul din Ucraina, noile documente par să arate că SUA știu în continuare suficient de multe lucruri despre planurile militare ale Moscovei. 

Noul „Pentagon Papers” are însă potențialul de a provoca daune reale efortului de război al Ucrainei, prin expunerea agențiilor rusești de unde SUA obțin cele mai valoroase date, oferind astfel Moscovei oportunitatea de a identifica și de a elimina surse de informații.

Scurgerea de informații a complicat deja relațiile cu țările aliate și ridică îndoieli asupra capacității Americii de a păstra secretele. După ce a analizat documentele, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale a declarat ziarului „The New York Times” că publicarea materialului a fost „dureroasă”. 

El a sugerat că incidentul ar putea frâna schimbul de informații. Pentru ca diverse agenții să își furnizeze reciproc materiale, a spus sursa citată, este nevoie de încredere și de asigurări că anumite informații sensibile vor fi ținute secrete.

De asemenea, documentele ar putea afecta legăturile diplomatice și în alte moduri. Notele recent dezvăluite arată clar că SUA nu spionează doar Rusia, ci și pe aliații lor. 

Deși acest lucru nu îi surprinde deloc pe oficialii străini, faptul că astfel de ascultări devin publice îngreunează întotdeauna relațiile cu parteneri-cheie, precum Coreea de Sud, al cărei ajutor este necesar pentru a aproviziona Ucraina cu armament.

În paginile postate online, există cel puțin două discuții despre dezbaterea din Coreea de Sud, cu privire la posibilitatea de a oferi SUA obuze de artilerie pentru a fi folosite în Ucraina, încălcând astfel politica Seulului privind furnizarea de ajutor letal. 

O secțiune a documentelor relatează că oficialii sud-coreeni erau îngrijorați de faptul că Joe Biden l-ar fi sunat pe președintele sud-coreean, presând Seulul să livreze armamentul.

O altă secțiune a documentelor, de la C.I.A., este mai explicită cu privire la modul în care SUA au aflat despre deliberările sud-coreene, menționând că datele provin dintr-un „raport de informații de semnal”.

„Amploarea scurgerii de informații, - analiștii spun că este posibil să fi fost obținute peste 100 de documente –, precum și sensibilitatea documentelor în sine ar putea fi extrem de dăunătoare, au recunoscut oficiali americani.”, mai scrie ziarul din New York.

Un alt oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete a fost citat, spunând că scurgerea de date este „un coșmar pentru «Five Eyes»” – referindu-se la comunitatea națiunilor care schimbă informații: SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

La fel ca planurile de război din Ucraina, despre care a relatat anterior „The New York Times”, unele dintre aceste ultime documente au apărut pe Twitter și pe alte platforme de socializare și includ rapoarte etichetate cu unul dintre cele mai înalte clasificări de clasificare „Secret/NoForn” - ceea ce înseamnă că sunt suficient de sensibile pentru a nu fi împărtășite nici măcar aliaților străini.

În același timp, documentele scurse par să vizeze subiecte mult mai largi, care depășesc conflictul din Ucraina. Analiștii de securitate care au examinat notele postate pe site-urile de socializare susțin că informațiile aruncate pe Internet conțin, de asemenea, slide-uri de informare sensibile despre China, teatrul militar Indo-Pacific, Orientul Mijlociu și terorism.

Unul dintre analiști avertizează că acesta este, probabil, numai „vârful icebergului" și urmează alte „scurgeri majore”.

„Cârtiță” sau „Photoshop”-ul rușilor?

Ancheta Departamentului de Justiție vine în contextul în care întrebările au continuat să se învârtă în jurul originii și validității documentelor, pe fondul apariției unor noi note, pe mai multe site-uri de socializare.

„Este foarte important să ne amintim că, în ultimele decenii, cele mai de succes operațiuni ale serviciilor speciale rusești au avut loc în Photoshop!”, a declarat Andriy Yusov, un purtător de cuvânt al Direcției de informații militare din Ucraina, la televiziunea ucraineană. 

„Dintr-o analiză preliminară a acestor materiale, observăm cifre false, distorsionate privind pierderile de ambele părți, o parte din informații fiind colectate din surse deschise.”, a arătat el, citat de AP. 

Alți oficiali de la Washington, citați de „The New York Times”, au mărturisit însă că documentele par a fi date legitime și note operaționale compilate de Statul Major al Pentagonului, folosind rapoarte ale comunității guvernamentale de informații, dar cel puțin unul dintre acestea a fost modificat ulterior față de original.

Un oficial american de rang înalt a calificat scurgerea de informații drept „o breșă masivă de informații”, agravată de faptul că arată Rusiei cât de adânc au reușit să pătrundă agenții SUA în aparatul militar rusesc. 

Oficialii din cadrul guvernului american cu autorizație de securitate primesc adesea astfel de documente prin intermediul e-mailurilor zilnice, a declarat o altă sursă de la Washington, iar aceste e-mailuri ar putea fi apoi transmise automat altor persoane.

Un alt oficial american de rang înalt a afirmat că depistarea sursei inițiale a scurgerii de informații ar putea fi dificilă, deoarece sute, dacă nu mii, de militari și membri ai administrației Biden au autorizațiile de securitate necesare pentru a avea acces la documente.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: pentagon papers ucraineni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri