Un studiu publicat de un grup de oameni de stiinta din Suedia, care studiaza problemele bolilor neurovegetative, evidentiaza rolul pozitiv al anumitor tipuri de pesti in combaterea acestor afectiuni.
Printre altele, cercetatorii enumera mai multe tipuri de pesti care, odata inclusi in meniu, au darul de a reduce riscul dezvoltarii bolii Parkinson.
Potrivit specialistilor, boala Parkinson este printre cele mai raspandite patologii generate de modificarile care apar odata cu inaintarea in varsta in creierul uman. Printre cauzele cresterii numarului acestor afectiuni se mentioneaza efectul negativ al radiatiilor electronice, dar si calitatea tot mai proasta a produselor alimentare.
In urma unor studii de amploare, cercetatorii suedezi au stabilit ca proteina sinucleina, care contribuie la dezvoltarea bolii Parkinson, este activ anihilata de parvalbumina, alta proteina, apropiata de albumina, care fixeaza calciu, si care se regaseste in organismul anumitor tipuri de pesti, atat de apa dulce, cat si de mare.
Este vorba, spre exemplu, de hering, biban, cod sau crap, in structura carora parvalbumina este mai proeminenta si nu isi pierde calitatile in timpul prepararii la cald. Aceasta proteina inabusa actiunea alfa-sinucleinei, care induce tremuratul mainilor, pierderi de memorie, etc.