Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrol si gaze naturale iraniene: China da navala!

Petrol si gaze naturale iraniene: China da navala!

Insetata de hidrocarburi si primul partener comerical al Teheranului, China ar putea ignora sanctiunile americane, sporindu-si investitiile in Iran, cu riscul de a tensiona relatiile cu Washington. Pentru Beijing, acordul nuclear iranian din 2015, al carui semnatar este si din care Trump s-a retras fara menajamente, inseamna interese economice majore.

 

In iunie 2017, intreprinderile chineze erau implicate cu cel putin 33 de miliarde de dolari in proiecte de infrastructura din Iran, dovada a ambitioaselor programe economice inclusive in uriasul proiect "Drumurile matasii", dezvoltat de Beijing si Asia si dincolo de ea.

In septembrie anul trecut, regimul comunist a deschis linii de credit in valoare de 10 miliarde de dolari pentru cinci banci iraniene, bani destinati numeroaselor santiere de infrastructura. In martie, cele doua tari au convenit termenii realizarii unei legaturi feroviare prin protul Bouchehr.

Reactivarea de catre SUA a sanctiunilor impotriva Teheranului vizeaza toate intreprinderile care desfasoara activitati pe teritoriul american sau care opereaza in dolari. "Dar acest embargou, care presupune retragerea companiilor americane, europene sau japoneze, are darul de a deschide noi oportunitati firmelor chineze", a comentat economistul Hu Xingdou.

Hidrocarburile atrag precum un magnet atentia Beijingului: Iranul este al cincilea furnizor de petrol pentru China, cel mai mare importor de brut din lume. Printre altele, schimburile comerciale dintre cele doua state au crescut cu 20% in 2017, ajungand la 37 miliarde de dolari.

Gingantul energetic chinez CNPC este, de asemenea, angajat cu grupul francez Total intr-un contract de 4,8 miliarde pentru dezvoltarea fazei a 11-a a vastului zacamant iranian de gaze naturale Pars Sud. Or, Total a recunoscut ca, fara o derogare americana, "nu va putea continua acest proiect". Ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh a avertizat imediat: daca Total se retrage, participatia companiei va fi incredintata CNPC.

"Pe fondul neintelegerilor comericiale si politice dintre Beijing si Washington, China nu se va grabi sa se supuna" somatiilor SUA, a apreciat, la randul sau, Victor Shum, vicepresedinte al cabinetului IHS. Mai ales ca retragerea cumparatorilor europeni va antrena o ieftinire a titeiului iranian, facandu-l mai atractiv pentru importatorii asiatici, a adaugat expertul.

In plus, Beijingul ar putea derula tanzactiile cu petrol iranian in yuani. "In 2012-2013, Iranul a deschis deja conturi in valutele altor tari unde livreaza petrol, bani pe care i-a folosit pentru a importa bunuri", a amintit Michael Cohen, analist la Barclays.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri