Jurnalul.ro Ştiri Locale „Pietrele Vii” ale României: Trovanții din Buzău și Vâlcea, unică atracție turistică

„Pietrele Vii” ale României: Trovanții din Buzău și Vâlcea, unică atracție turistică

de Redacția Jurnalul    |   

România este cunoscută pentru frumusețile sale naturale, iar una dintre cele mai fascinante atracții sunt trovanții, denumiți și "pietre vii". Aceste formațiuni geologice, care par să crească în timp, se găsesc în mai multe zone ale țării, atrăgând anual mii de turiști curioși să descopere poveștile și legendele care le învăluie.

Un loc deosebit de important în acest sens este comuna Bozioru, din județul Buzău, unde se află faimoșii Trovanți de la Ulmet sau „Babele de la Ulmet”. Aceste pietre cu forme bizare – nodulare, sferoidale, elipsoidale, cilindrice sau dendritice – pot cântări de la câteva grame până la câteva tone. Recent, accesul către acest monument natural a fost îmbunătățit, drumul fiind asfaltat în luna august a acestui an, facilitând astfel vizitarea zonei.

În județul Vâlcea, în comuna Costești, o altă formațiune de trovanți atrage atenția localnicilor și turiștilor. Aici, pietrele sunt cunoscute sub numele de "balatruce" sau "dorobanți", iar localnicii le atribuie originile supranaturale sau susțin că acestea ar fi dovada existenței unor civilizații extraterestre.

Termenul „trovant” provine din literatura geologică română, fiind introdus în 1907 de naturalistul Gheorghe Murgoci în lucrarea sa „Terțiarul din Oltenia”. Geologii explică faptul că trovanții sunt conglomerate formate în terenuri nisipoase sau cu straturi de gresie bogate în carbonat de calciu. Procesul prin care aceste pietre „cresc” este unul lent, fiind determinat de depunerea constantă a mineralelor atunci când suprafața se umezește. În aproximativ 1.200 de ani, trovanții pot crește cu 4-5 centimetri, potrivit Antena 3 CNN.

Regiunea Buzău este faimoasă pentru atracțiile sale naturale, cum sunt Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici, Grunjul de la Mânzălești sau Focul Viu de la Lopătari, dar și pentru locațiile antropice remarcabile, cum ar fi Așezările Rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru sau Muzeul Chihlimbarului de la Colți. Zonele vizitabile din Buzău includ colecțiile „Timpul Omului” din comuna Mânzălești, „7 locuri de poveste” din comuna Lopătari și „Muzeul Formelor” din comuna Bozioru.

Trovanții din România, cu istoria și misterele lor, continuă să reprezinte o atracție deosebită pentru toți cei care doresc să exploreze atât frumusețile naturale, cât și poveștile fascinante ale acestor pietre vii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: Pietrele Vii trovanti Ulmet Buzău
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri