Jurnalul.ro Ştiri Social Pneumonia misterioasă care a omorât 4 oameni în Argentina este, de fapt, boala legionarilor

Pneumonia misterioasă care a omorât 4 oameni în Argentina este, de fapt, boala legionarilor

de Monica Cosac    |   

Focarul de „pneumonie de origine necunoscută” din Argentina, care s-a soldat cu patru decese în mai puțin de o săptămână și a pus în alertă Organizația Mondială a Sănătății și epidemiologii din întreaga lume din cauza debutului foarte asemănător cu cel al pandemiei de Covid-19, ar putea fi cauzat de „bacteria legionella”. Anunțul a fost făcut, în acest weekend, de ministrul argentinian al Sănătății, la scurt timp după autoritățile sanitare precizaseră că testele pentru această bacterie au fost negative.

Epidemia misterioasă izbucnită recent în provincia Tucuman, din nord-vestul Argentinei, a provocat sâmbătă cel de-al patrulea deces în decurs de câteva zile, în timp ce autoritățile sanitare argentiniene mai căutau cauza acestor pneumonii mortale. „Cazul este un pacient de sex masculin în vârstă de 48 de ani, cu comorbidități, care se afla în stare gravă într-un spital public”, a transmis Ministerul Sănătății. Săptămâna trecută, au murit doi membri ai personalului medical de la clinica privată din San Miguel de Tucuman – un doctor și o asistentă -, precum și o femeie de 70 de ani, pacientă în aceeași clinică. În total, 11 persoane au prezentat simptome similare, iar cei șapte supraviețuitori sunt încă în curs de tratament, potrivit ministerului. Din cele zece cazuri înregistrate inițial, opt erau lucrători din domeniul sănătății din aceeași clinică privată.

Ministrul argentinian al Sănătății, Carla Vizotti, împreună cu omologul său local, dr. Luis Medina Ruiz, au anunțat ulterior, într-o conferință de presă, că agentul care a provocat focarul de pneumonie „este legionella”. Aceștia au adăugat că tipul specific al acestei bacterii încă este în curs de identificare, dar că e posibil să fie legionella pneumophila, ce provoacă boala legionarilor, care mai este denumită și „febra legiunii”. De asemenea, este căutată în continuare sursa infectărilor.

Ministrul Carla Vizotti a ținut să precizeze și că „nu a fost niciodată un virus necunoscut”, ci o pneumonie de origine necunoscută.

O bacterie greu de depistat

Focarul de boală respiratorie mortală din Argentina este monitorizat încă de săptămâna trecută de Organizația Pan-Americană a Sănătății (PAHO), biroul regional al OMS, și Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC). De asemenea, numeroși epidemiologi din întreaga lume au intrat în alertă după ce autoritățile argentiniene au spus că nu reușesc să identifice cauza îmbolnăvirilor.

Dr. Luis Medina Ruiz, ministrul Sănătății din regiunea Tucuman, a declarat joi, în cadrul unui briefing, că experții au efectuat teste pentru mai mult de 30 de cauze posibile - inclusiv coronavirus, hantavirus și tulpini multiple de Legionella - dar toate au fost negative, potrivit BNO News.

Bâlbâiala autorităților sanitare argentiniene a fost taxată de experții în epidemii, care i-au criticat pe oficialii din Sănătate pentru „mesajele lor confuze”.

„Pneumonie misterioasă” și „pneumonie de cauză necunoscută” au fost sintagmele folosite de medici pentru a descrie ceea ce se vedea în Wuhan, China, în ianuarie 2020, cu puțin timp înainte de apariția pandemiei de Covid-19.

Ce este boala legionarilor

Boala legionarilor este o formă severă de pneumonie (infecție la nivelul plămânilor) cauzată de bacteria legionella, potrivit ECDC, rata de deces în rândul pacienților fiind de aproximativ 5-10%. Specialiștii europeni precizează că nu toate persoanele expuse la bacterie dezvoltă boala, riscul de a se îmbolnăvi fiind mai mare în cazul celor care suferă și de alte boli, al fumătorilor și al persoanelor în vârstă. Boala este contractată prin inhalarea de picături de apă microscopice (aerosoli) contaminate cu aceste bacterii, care trăiesc în apă și se multiplică în cazul în care condițiile le sunt propice (de exemplu, atunci când apa stagnează la 20-50°C în sistemele de apă create de om: dușuri și robinete, unități spa/căzi cu bule de aer, fântâni ornamentale etc.).

„Simptomele debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția lor. Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă. În jur de o treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir. Majoritatea pacienților trebuie să fie spitalizați și tratați cu antibiotice adecvate. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice. Deseori, diagnosticul se stabilește după ce persoana care a călătorit se întoarce acasă”, se arată într-o broșură despre boala legionarilor realizată de specialiștii ECDC.

 

Anual, se raportează circa 1.000 de cazuri de persoane care au contractat boala legionarilor în urma unor călătorii.

 

Subiecte în articol: boala legionarilor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri