Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţiştii ies la luptă cu ministrul Muncii

Poliţiştii ies la luptă cu ministrul Muncii

de Diana Scarlat    |   

Legea salarizării ar putea stârni protestele chiar de săptămâna viitoare, dacă amendamentele sindicatelor vor fi respinse în continuare. Principalul adversar al angajaţilor nemulţumiţi este ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pe care toţi o acuză că nu respectă Legea dialogului social şi nu ţine cont de situaţia reală din Poliţie, Sănătate, Administraţie Publică şi Cultură. Unii ameninţă cu o grevă spontană, în cel mai scurt timp, alţii vor să iasă în stradă.

Cei mai afectaţi de noua lege a salarizării sunt poliţiştii, care au salariul mediu de până la 1.500 de lei net, la care se adaugă norma de hrană, de 1.000 de lei. Pentru acești bani, din ce în ce mai puţini sunt dispuşi să-şi pună zilnic viaţa în pericol, în lupta cu infractorii, iar plecarea din sistem a celor nemulţumiţi înseamnă creşterea gradului de pericol pentru toţi românii. Deşi MAI are deja un deficit de personal de peste 25.000 de oameni şi 1.000 pleacă în fiecare lună din sistem, în ultimul an, ministrul Muncii refuză categoric să le acorde sporuri mai mari de 30% din salariu. Sindicatele poliţiştilor au încercat să explice nevoia de a li se acorda sporuri celor mai performanţi, iar ministrul de Interne şi ministrul Apărării au acceptat cerinţele, în Comisia pentru Apărare. “Această plafonare este discriminatorie, pentru că un poliţist foarte performant va avea dreptul la cel mult 30% din salariu, plătit pentru sporuri, astfel încât unora li s-ar putea acorda numai sporul de vechime, care ar putea acoperi întreaga sumă, fiind astfel privaţi chiar cei mai buni de dreptul la celelalte sporuri, pentru munca pe care o fac. Cerem renunţarea la plafonare măcar pentru plata zilelor nelucrătoare. Dacă nu, vom ieşi la proteste împreună cu cei din Sănătate”, spune Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC.

Acuzaţii de rea-intenţie

Preşedintele confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că dezbaterile din Parlament nu sunt decât un simulacru. “În Comisia de Muncă nu se respectă Legea dialogului social. Pe 19 mai trebuia să vină avizul de la Consiliul Economic şi Social, dar pe 16 mai au început deja dezbaterile. Deci, tehnic vorbind, nu este o dezbatere. Doamna Olguţa Vasilescu e unul dintre iniţiatorii acestei legi, dar nu singura. Doi miniştri au susţinut, în Comisia de Apărare, o anumită problemă, ei fiind cei care gestionează banii în respectivele sectoare, iar doamna Olguţa, cu de la sine putere, a spus că nu acceptă, deşi nu are expertiză în domeniul Internelor şi Apărării”, spune şi Bogdan Hossu. Acesta mai spune că legea creează dezechilibre majore, precum personal cu studii medii care are coeficient de salarizare mai mare decât absolvenţii de studii superioare din alte domenii.

Primarii şi membrii consiliilor locale sau judeţene nu sunt aleşi pe competenţe profesionale, ci politic. Deci capacităţile lor profesionale nu sunt legate de bunul management. A le da puterea de a decide pe o politică de resurse umane mi se pare complet nerealist şi le dă posibilitatea de a crea un sistem mafiot.

Bogdan Hossu, lidder Cartel Alfa

Cei mai nemulţumiţi angajaţi sunt în MAI, Sănătate, Administraţia Publică şi Cultură. Administraţia Publică ar putea intra oricând în grevă spontană.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri