La numai o zi de la ieşirea propriu-zisă de la guvernare, ALDE a semnat, ieri, protocolul de alianţă electorală cu partidul lui Victor Ponta. Oficial, este vorba despre o colaborare în vederea susţinerii candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale. Însă, pe surse, lucrurile urmează să evolueze în beneficiul aproape exclusiv al lui Victor Ponta. Tăriceanu nu este co-preşedinte al acestei alianţe, iar planul ar fi ca, până la alegerile parlamentare de anul viitor, cele două formaţiuni politice să fuzioneze, iar noua structură să fie preluată integral de către Ponta.
Sorin Câmpeanu şi Norica Nicolai sunt co-preşedinţii desemnaţi de Pro România şi de ALDE petru a conduce campania prezidenţială a fostului eurodeputat Mircea Diaconu, conform protocolului de alianţă electorală semnat, ieri, departe de ochii presei, între cele două partide. Interesant este că, potrivit unor surse politice, varianta de protocol redactată de ALDE ar fi vizat desemnarea lui Câmpeanu şi Nicolai doar drept coordonatori ai campaniei electorale, nu ca preşedinţi. Variantă exclusă de către liderul Pro România, Victor Ponta, după ce, anterior, doi dintre contestatarii alianţei cu ALDE, ex-premierul Mihai Tudose şi Daniel Constantin, l-ar fi convins pe Ponta că “o poză alături de Tăriceanu poate fi folosită de inamicii politici, deoarece Tăriceanu are o poză similară, semnând protocolul unei alte alianţe, alături de Liviu Dragnea”.
Ponta preia încet, dar sigur, ALDE
Legătura dintre ALDE şi Pro România, parafată ieri, riscă să anihileze, din punct de vedere politic, formaţiunea fondată de Călin Popescu Tăriceanu. Evenimentul pare a fi un prim pas dintr-un plan mai larg al lui Victor Ponta, care vizează o colaborare pe termen lung, în primul rând una paramentară. Ponta a anunţat că, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, reprezentanţii Pro România din Senat se vor înscrie în grupul parlamentar al ALDE. Deocamdată, la Camera Deputaţilor, cele două formaţiuni politice vor activa în grupuri separate.
Al treilea pas vizează o cooperare în vederea alegerilor locale din vara anului viitor, unde ALDE şi Pro România iau în calcul opţiunea să meargă pe liste comune şi, în perspectiva alegerilor parlamentare la termen, care urmează a avea loc la sfârşitul anului viitor, punctul culminant al planului ar fi fuziunea dintre cele două formaţiuni, iar Victor Ponta să devină preşedinte unic.
Asemănări flagrante cu anul 2014
Disoluţia ALDE pare a fi una accelerată, având în vedere că doar trei din cei patru miniştri ALDE au demisionat din Executivul Dăncilă. Ministrul de Externe, Ramona Mănescu a ales să rămână alături de PSD, dându-şi, ieri, demisia din ALDE. La fel a procedat şi senatorul ALDE Ilie Niţă, care a demisionat din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi şi-a anunţat înscrierea în PSD. Iar astfel de transferuri către social-democraţi se mai prefigurează în perioada umătoare.
Jocul pe care Victor Ponta pare să-l conducă în acest moment seamănă, în anumite puncte, cu ceea ce s-a întâmplat în anul 2014, pe partea “dreaptă”. Ca şi Crin Antonescu, Tăriceanu a rupt coaliţia de guvernare cu PSD, renunţând, asemenea lui Antonescu, şi la candidatura pentru funcţia prezidenţială. În 2014, candidat a devenit Klaus Iohannis, iar, în 2019, Mircea Diaconu. Crin Antonescu a părăsit viaţa politică. Rămâne de văzut dacă acest exemplu nu va fi urmat şi de Tăriceanu, după ce Pro România şi ALDE vor fuziona, asemenea PNL cu PDL, în 2014.
Varianta de protocol cu care s-a prezentat, ieri, Călin Popescu Tăriceanu, a fost refuzată de Pro România. Campania lui Mircea Diaconu, prezidată de eşaloanele inferioare ale partidelor.