Jurnalul.ro Editoriale Porția de Academie

Porția de Academie

de Dan Constantin    |   

Toată conducerea de partid și de stat a țării a participat la Ziua Academiei Române. În sesiunea solemnă, cei puși sau aleși în capul treburilor erau pătrunși de istoria instituției care de 151 de ani a consolidat spiritul național, limba română și a dat echilibru în momentele de cumpănă.

Faptul că au onorat Ziua Academiei președinții celor două camere legislative, Guvernul, instituția prezidențială semnifică un gest de speranță că societatea românească și mai ales decizia la nivel înalt se întorc cu respect spre suportul de competență al instituției sărbătorite.

La Academie au mai fost participări cu protocol, vorbe frumoase și promisiuni uitate însă imediat după rostire. De ce să credem că acum va fi altfel? Societatea românească a atins masa critică a unei schimbări pentru că i-a ajuns cuțitul la os. Degradarea spirituală, așa cum o sesizează forumul academic, dar și capii Bisericii, depășește cu mult plaja pe care se întinde degradarea materială. Nesimțirea pietrificată ajunsă în punctul critic, războiul împotriva patriotismului și instituțiilor naționale pot bloca orice efort de modernizare a țării, indicatorii de stabilitate macroeconomică nu asigură automat și ieșirea din fundătură. Oamenii politici simt că fără studiile aprofundate și analizele pe baze științifice pe care le oferă ca ancoră Academia Română, programele politice sau planurile guvernamentale sunt rarefiate, nu au baza de competență.

Institutele Academiei care acoperă numeroase domenii ale cercetării sunt o mină de aur de idei care trebuie valorificate și redescoperite de cei care le-au ocolit. De la științele medicale, economie, mediu, spre științele umaniste, factorii decidenți au de unde să culeagă proiecte și să promoveze consilieri reali. Institutele de cercetare din aria gestionată de Ministerul Cercetării și Inovării, racordate la fondurile europene mai bine decât la firimiturile date de industria din țară, dau și ele semne de revigorare. Bugetul Apărării, cu miliardele de euro din 2 la sută din PIB, este și el, dacă avem minte sub grade, o sursă de finanțare pentru programele de cercetare, așa cum fac marile puteri din NATO. Porția de Academie din care au gustat mărimile țării în 3 aprilie trebuie inclusă în meniul zilnic pentru a nu cădea iar în coșul plin de vorbe frumoase.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri