Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul irakian anunţă "eliberarea" oraşului Fallujah de sub Statul Islamic

Premierul irakian anunţă "eliberarea" oraşului Fallujah de sub Statul Islamic

Oraşul Fallujah din vestul Irakului a fost "eliberat" de militanţii Statului Islamic, a anunţat vineri prim-ministrul irakian Haider Al-Abadi, citat de agenţia DPA.

"Am promis eliberarea Fallujah şi am recucerit (oraşul). Forţele noastre de securitate controlează oraşul, cu excepţia unei mici părţi care trebuie încă securizată în următoarele ore", a afirmat el, într-o scurtă declaraţie la televiziunea publică irakiană, relatează AFP.

Forţele irakiene au recucerit o parte, dar nu tot oraşul Fallujah controlat de Statul Islamic, a anunţat la rândul său secretarul american al apărării Ash Carter, citat de agenţia Reuters.
   
"Încă mai au loc lupte", a declarat Carter reporterilor la Pentagon.

Mai devreme în timpul zilei, comandanţii irakieni au anunţat recucerirea de la SI a principalului cartier general al guvernului situat în centrul Fallujah, unde au arborat steagul naţional.

La rândul său, premierul irakian a promis de asemenea eliberarea oraşului Mosul, situat în nordul ţării şi sub controlul Statului Islamic de aproape doi ani.

"Nu există niciun loc pentru Daesh în Irak", a subliniat Al-Abadi în declaraţia sa la televiziune, folosind un acronim arab pentru Statul Islamic. "Plecaţi din ţara noastră. Irakul este doar pentru irakieni", a adăugat el.

Fallujah, la aproximativ 50 de kilometri vest de capitala Bagdad, a fost primul oraş irakian cucerit de Statul Islamic la începutul anului 2014, aminteşte DPA.

Sursa: AGERPRES

Subiecte în articol: fallujah statul islamic irak
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri