Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Starmer, la Dublin, într-o vizită istorică

Premierul Starmer, la Dublin, într-o vizită istorică

de Redacția Jurnalul    |   

Premierul britanic Keir Starmer urma să se întâlnească sâmbătă la Dublin cu omologul său irlandez, Simon Harris, pentru această primă vizită din ultimii cinci ani în Irlanda a unui şef al guvernului britanic, în timp ce Londra vrea să-şi detensioneze relaţiile cu aliaţii săi europeni după Brexit, notează AFP.

Vizita, descrisă de Downing Street drept "un moment istoric pentru relaţiile britanico-irlandeze", reflectă încălzirea legăturilor bilaterale după câţiva ani dificili sub precedentul guvern conservator.

Londra pretinde că vede astfel "o nouă eră de cooperare şi prietenie", potrivit unui comunicat publicat înainte de sosirea lui Keir Starmer la Dublin.

Simon Harris, care ocupă funcţia de prim-ministru dinn aprilie, a fost primul lider străin primit de laburistul Keir Starmer după instalarea sa în Downing Street în iulie, marcând sfârşitul a 14 ani de putere conservatoare.

"Taioseach" (titlul oficial al şefului guvernului irlandez) a fost invitat la Checkers, reşedinţa de la ţară a prim-miniştrilor britanici, unde cei doi lideri au fost fotografiaţi bând o halbă dintr-o celebră bere irlandeză.

Această întâlnire a avut loc cu puţin timp înainte de o reuniune a liderilor europeni în apropiere de Oxford.

Cei doi lideri au asigurat atunci că "a sosit momentul să resetăm parteneriatul" dintre cele două naţiuni, după referendumul privind Brexitul din 2016.

Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a fost văzută pe scară largă ca o sursă de destabilizare a relaţiilor dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

De la venirea sa la putere, Keir Starmer a anunţat revizuirea unei legi controversate, vizând să pună capăt anchetelor privind crimele legate de perioada Tulburărilor din Irlanda de Nord.

Această lege dorită de conservatori şi care a intrat în vigoare în mai, a dus la un recurs al Irlandei împotriva Londrei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Sâmbătă, Keir Starmer şi Simon Harris urmau să-şi reafirme angajamentul faţă de Acordul de Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt deceniilor de violenţă în Irlanda de Nord.

Premierul britanic urma, de asemenea, să se întâlnească cu oameni de afaceri şi actori din lumea economică irlandeză, pentru a promova comerţul şi investiţiile între cele două ţări.

Cei doi lideri urmau să asiste apoi la meciul de fotbal dintre Irlanda şi Anglia din Liga Naţiunilor, mai scrie AFP.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri