Jurnalul.ro Ştiri Observator Premiul Nobel pentru Fizică 2024, câștigat de John Hopfield și Geoffrey Hinton

Premiul Nobel pentru Fizică 2024, câștigat de John Hopfield și Geoffrey Hinton

de Redacția Jurnalul    |   

John Hopfield și Geoffrey Hinton au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică 2024 pentru contribuțiile importante pe care le-au adus la dezvoltarea rețelelor neuronale artificiale, scrie Le Figaro.

John Hopfield și Geoffrey Hinton au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2024 pentru contribuțiile aduse la dezvoltarea rețelelor neuronale artificiale, care au revoluționat domeniul inteligenței artificiale.

Cercetările celor doi au permis mașinilor să imite funcții cognitive precum memoria și învățarea, deși calculatoarele nu pot gândi în mod autonom.

Comitetul Nobel a spus că aceste „descoperiri fundamentale” au pus bazele unor progrese importante în ceea ce privește învățarea automată, deschizând calea pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate în domenii precum recunoașterea imaginii, procesarea limbajului natural și robotica.

Geoffrey Hinton, supranumit „Nașul AI”, este cunoscut pentru munca pe care a depus-o în dezvoltarea rețelelor neuronale artificiale, care le permit computerelor să proceseze și să învețe din date în moduri similare creierului uman.

Pe de altă parte, John Hopfield a contribuit la elaborarea teoriei rețelelor neuronale, ceea ce a condus la descoperiri care permit inteligenței artificiale să îndeplinească sarcini complexe.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: premiul nobel fizica ai
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri