Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un preparat tradițional românesc stârnește interesul pe rețelele sociale

Un preparat tradițional românesc stârnește interesul pe rețelele sociale

de Redacția Jurnalul    |   

Un preparat tradițional românesc a stârnit apetitul internauților. Acesta se prepară după o rețetă foarte veche.

"Taci și înghite", deliciul românesc care a înnebunit internetul. Rețeta pas cu pas

"Taci și înghite" este denumirea unui preparat gătit în trecut de ciobani.

"Celebra și magnifica coptură transilvană, răspândită mai ales în țările din sud – Bârsei, Făgărașului, Amlașului, Hațegului", este descrierea făcută de regretatul Radu Anton Roman, în cartea sa "Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Ingredientele principale sunt smântâna, telemeaua, untul, slănina afumată și mămăliga.

De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări, fiind eliminate unele ingrediente sau adăugate altele noi.

În cartea "Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, Radu Anton Roman prezintă o variantă autentică a acestui preparat, fiind originar din Făgăraș.

Rețeta "Taci și înghite"

Ingrediente 

  • 500 g mălai 
  • 200 g smântână
  • 1 litru lapte
  • 200 g unt
  • 6 ouă
  • 250 g telemea
  • cârnați, slănină (după preferințe)

Preparare

Ingredientele sunt așezate în straturi, fiind necesar un vas termorezistent.

Mămăliga se prepară mai moale, pentru care se va folosi mălaiul, laptele și smântâna. Această mămăligă nu este una simplă, pe care o cunoaștem cu toții. Laptele și smântâna se pun într-o oală, împreună cu puțină sare, și se aduc la punctul de fierbere. 

Apoi se toarnă mălaiul treptat și se amestecă permanent, până când se obține o mămăligă moale și fluidă.

Vasul termorezistent se unge cu puțin unt, apoi se adaugă un strat de mămăligă caldă. Peste mămăligă se pune puțin unt, apoi se presară brânză.

Pot fi puse bucățele de cârnat sau slănină, rumenite ușor în tigaie înainte, după care se întinde un alt strat de mămăligă. După ce ultimul strat de mămăligă a fost bine nivelat, se vor face, cu ajutorul unui polonic mai mic, 6 găuri nu foarte adânci, în care vor fi adăugate cele 6 ouă.

Se rade deasupra brânză (sau cașcaval) și se pune la cuptorul încins la 180 de grade.

Brânza poate fi înlocuită cu cașcaval, iar dacă se dorește un preparat mai ușor, mămăliga poate fi realizată din mălai, apă și sare.

Preparatul este consumat cald, la scurt timp după ce a fost scos din cuptor, astfel încât mămăliga să fie moale, iar brânza să se întindă în fire, potrivit antena3CNN.

Subiecte în articol: taci si inghite culinar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri