Jurnalul.ro Special Anchete Președinția sparge un sfert de milion de euro pentru refacerea pergolelor de la Palatul Cotroceni

Președinția sparge un sfert de milion de euro pentru refacerea pergolelor de la Palatul Cotroceni

de Ion  Alexandru    |   

La nici o lună de la izbucnirea războiului din Ucraina, Administrația Prezidențială a ajuns la concluzia că prefiguratele crize suprapuse generate de acest conflict, dar nu numai, pot fi suportate mai ușor, la cel mai înalt nivel al statului român, cu o investiție pentru „blazon”.

Motiv pentru care a anunțat că este dispusă să plătească un sfert de milion de euro pentru refacerea pergolelor de la intrarea în Muzeu Național Cotroceni și de pe Platoul Baroc – Fanfară, de la Palatul Cotroceni. Firma contractată prin procedură simplificată – singura de altfel care s-a arătat interesată să presteze astfel de servicii – are patru angajați și a fost înființată în anul 2019. Iar lucrările, cantitățile și materialele necesare, inclusiv cum să fie utilizate, sunt descrise în întregime în caietul de sarcini.

Afacerea a fost scoasă la „mezat” în 21 martie 2022, iar din documentația întocmită de consilierul Vlad Ioncică, de la Compartimentul Investiții al Administrației Prezidențiale rezultă că societatea care urmează să execute aceste lucrări are obligația să respecte foarte exact releveele existente, în vederea realizării unor elemente noi, similare atât ca aspect, cât și ca dimensiuni, cu cele existente. „Nu se vor accepta reinterpretări, abateri sau întreruperi ale liniilor elementelor decorative și să nu se respecte în amănunt profilatura, forma, textura și culoarea elementelor originale, până în cel mai mic detaliu”, se precizează în documentație.

Astfel, Administrația Prezidențială cere desfacerea pergolelor existente și repararea lăcașurilor în care acestea au fost încastrate în parapetul de piatră, prin completarea acestora cu beton pentru asigurarea unei baze solide, în vederea fixării ansamblurilor de pergolă noi sau reparate.

Contractorul dă detalii exacte cu privire la cum să se acționeze

Primul obiectiv al acestei investiții se referă la pergola de pe Platoul Baroc – Fanfară, care va fi executată din nou, identic cu cea existentă, cu aceleași dimensiuni și profilatură, cu aceeași configurație în plan și volumetrică. Piesele din lemn care prezintă deteriorări vor fi folosite ca șabloane pentru realizarea unor piese noi. „Materialul va fi din lemn masiv de esență tare, foarte bine uscat. Elementele din lemn trebuie prelucrate pe mașini de frezare cu comandă numerică, mai cere autoritatea contractantă.

Lemnul se va impregna cu impregnant diluabil în apă, pentru protecția împotriva ciupercii albastre și a mucegaiului. Iar cerințele din documentație arată că executantul lucrării primește informații „mură în gură”. Astfel, „impregnantul va fi unul cu liant din rășină alchidică și densitate de un kg per litru. Pentru a pregăti suprafețele, lemnul se va grundui cu grund transparent, colorat la nuanța existență a pergolei, cu protecție UV, pe bază de pigmenți de email rezistenți la intemperii, cu formulă antiîngălbenire. Se va folosi un lac cu bună aderență, rezistență mecanică (tip HB). Se vor aplica două straturi cu o formulă de strat ud de 150 micrometri”. Apoi, „la partea superioară a fiecărui element structural va fi montat un șorț din tablă de cupru de 1,55 de milimetri, protejată cu un lac transparent pentru exterior, pe bază de rășini sintetice.

Lucrările trebuie finalizate până în 21 decembrie

Al doilea obiectiv este pergola de la intrarea în Muzeul Național Cotroceni, ce urmează a fi recondiționată. Conform caietului de sarcini, după ce aceasta va fi demontată, toate elementele vor fi curățate prin sablare, până se va ajunge la fibra sănătoasă a lemnului, după care se vor freza prin șlefuire. Apoi, se vor respecta pașii prevăzuți în cadru pergolei de la Platoul Baroc – Fanfară.

Sunt menționate chiar și cantitățile de materiale și dimensiunile acestora. Sunt 20 de elemente verticale cu trei metri înălțime, 62 de elemente orizontale de 2,8 metri înălțime, 24 de elemente verticale de 3,5 metri înălțime, patru elemente de 2 metri înălțime, 40 cu 0,8 metri înălțime, la care se adaugă 210 metri pătrați de tablă zincată.

Termenul de finalizare a acestor lucrări este 21 decembrie 2022, iar garanția este de cinci ani.

Compania contractată a fost înființată în 2019 și anul trecut figura cu patru angajați

Pentru toate aceste operațiuni, Administrația Prezidențială anunța, inițial, că este dispusă să cheltuiască 994.000 de lei fără TVA. Motiv pentru care a organizat o procedură de achiziție, prin procedură simplificată, la care s-a înscris un singur ofertant. Este vorba despre SC Doctor Wood Repair & Restoration SRL, cu sediul în Giurgiu, care a oferit un preț de 990.671,32 de lei fără TVA. La data de 9 iunie 2022, autoritatea contractantă a încheiat cu această societate contractul nr. SG/205/2022, în valoare de 1.178.898,9 lei cu TVA inclusă (240.592 de euro).

SC Doctor Wood Repair & Restoration SRL a fost înființată, conform Registrului Comerțului, la data de 28 martie 2019, având ca obiect de activitate „tăierea și rindeluirea lemnului”. Societatea este deținută, în calitate de unic asociat, și administrată de un anume Vasile Robert Barbu, din Călugăreni. Firma a avut, în 2021, conform Ministerului Finanțelor, patru angajați, o cifră de afaceri de 675.423 de lei și a realizat un profit net de 134.097 de lei. 

Pentru a putea executa lucrările cerute de Administrația Prezidențială, societatea în cauză va prezenta o listă completă cu personalul implicat în derularea contractului, care va conține datele de identificare „Pentru aviz acces temporar în Complexul Palat Cotroceni”. Administrația Prezidențială va înainta documentele către Serviciul de Protecție și Pază, „în vederea avizării accesului temporar”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri