Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul gazelor explodează, factura la încălzire aruncă în aer țara 

Prețul gazelor explodează, factura la încălzire aruncă în aer țara 

de Adrian Stoica    |   

Prețul gazelor naturale a bătut săptămâna aceasta toate recordurile, cele cu livrare în trimestrul 1 din 2022 ajungând să se tranzacționeze la un nivel de 561,6 lei/MWh pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). În urmă cu o săptămână, o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI) estima pentru luna ianuarie 2022 un preț al gazelor de 550 de lei/MWh. Analiza a fost invalidată de creșterea explozivă în doar două zile a prețului gazelor pe BRM, respectiv prețul a crescut cu 141,6 lei/MWh (33%). În aceste condiții, prețul gazelor tranzacționate pe bursă, cu livrare în trimestrul 1 2022, poate atinge în iarnă valori cuprinse între 762 - 1.074 de lei/MWh, estimează asociația. Atingerea acestui nivel al prețului, exact în ziua în care autoritățile române declarau că au găsit soluția rezolvării facturilor mari la gaze, arată că în loc să eliminăm cauzele care determină aceste creșteri ale prețului, ne orientăm doar asupra efectelor. În fapt, fără a înlătura situația de criză legată de lipsa gazelor în iarnă și care alimentează panica, aceste evoluții inimaginabile ale prețului gazelor din această iarnă vor continua. Creșterea puternică a prețului la gaze și energie electrică va duce la o creștere a facturilor la servicii în această iarnă. Cap de listă vor fi facturile la întreținere, care pentru 1,11 milioane de apartamente includ și costurile serviciului de termoficare.

 

Sistemul centralizat de furnizare a energiei termice se află de ani în colaps. Serviciile de proastă calitate și foarte scumpe i-au făcut pe mulți proprietari să se debranșeze de la el și să apeleze la centralele de apartament. La sfârșitul anului 2017 erau branșate 1,18 milioane de apartamente, ceea ce arată că numai în ultimii ani sistemul a pierdut 700.000 de abonați. 

Pentru cei mai mulți dintre clienții societăților de termoficare prețul energiei termice este deja unul foarte greu de suportat. O nouă majorarea a lui în această iarnă, în lipsa introducerii sau majorării subvențiilor de către primării, va însemna pentru foarte multe familii un dezastru, cu tot ajutorul pe care guvernul demisionar spune că îl va acorda. Ele se vor trezi în imposibilitatea achitării facturilor, iar perpetuarea situației va duce, în final, la executarea silită a debitorilor de către asociațiile de locatari.  

 

Cât costă astăzi energia termică

 

La nivel național nu există un preț unitar al energiei termice, el fiind stabilit de fiecare dintre cele 53 de societăți de termoficare ce mai funcționează astăzi. Astfel, cel mai mare preț plătit de populație pentru energia termică este de 405,74 de lei/MWh. El este plătit de cei 76 de clienți ai societății de termoficare din orașul Lehliu Gară. Dintre aceștia, doar 66 sunt proprietari de apartamente, după ce anul acesta 59 de locuințe s-au debranșat de la sistem. Cea de-a doua cea mai scumpă energie termică din țară le este livrată de către CET Govora proprietarilor celor 100 de apartamente branșate la sistemul centralizat din Băile Olănești. Ei plătesc acum un preț de 322,51 de lei/MWh. În TOP 5 al orașelor cu cea mai scumpă energie termică se mai află Tulcea, cu un preț de 313,84 de lei/MWh, Gheorgheni, cu 272,40 de lei/MWh și Buzău, cu 255,85 de lei/MWh. La polul opus se află orașele Otopeni - 91,43 de lei/MWh, Beiuș - 97,77 de lei/MWh, Motru - 133,03 lei/MW, Rădăuți - 146,38 de lei/MWh și Sfântu Gheorghe cu 160,31 de lei/MWh.

 

Apreciez că principala cauză a creșterii imense a prețului la gaze din ultima perioadă se datorează politicilor energetice ale României din ultimii 20 ani, care nu au reușit să integreze România în niciuna din noile rutele ale fluxurilor de gaze europene, dar nu au reușit nici să înțeleagă că iarna 2021/2022 nu va mai fi ca alte ierni din perspectiva alimentării cu gaze a României, urmare a reconfigurării punctelor prin care România poate importa gaze, dar și a comportamentului față de importatori.

 

Dumitru Chisăliță, președintelei Asociației Energia Inteligentă


 

Preț dublu la gaze pentru producerea agentului termic

 

Cu 663.480 de abonați, dintre care 559.155 casnici, sistemul centralizat din București este de departe cel mai mare din țară. Aici prețul energiei termice furnizate populației este de 140,18 lei/MWh ceea ce înseamnă 163 de lei/Gcal., față de un preț real de 490 de lei. În ultimul an gazier, Romgaz a vândut gaze către ELCEN, producătorul agentului termic, cu circa 70 de lei/MWh. Acest preț va crește însă la 151 de lei/MWh conform înțelegerii dintre cele două companii survenite în cursul lunii septembrie. Costul gazului reprezintă circa 70% din costul de producție al gigacaloriei, iar scumpirea lui de peste două ori va duce majorări în cascadă. „Prețul de producție al gigacaloriei la ELCEN va fi, în noile condiții, cu circa 60% mai mare, iar acest lucru va însemna o creștere pentru populație a prețului cu aproximativ 50%, în condițiile în care se Primăria Capitalei păstrează actualele subvenții”, ne-a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. În prezent, subvenția acordată de primărie pentru acoperirea costului gigacaloriei este de aproximativ un miliard de lei pe an. Odată cu creșterea prețului de producție de la 490 de lei/Gcal., la circa 600 de lei, Primăria Capitalei va trebui să bage adânc mâna în buzunar pentru a păstra prețul către populația la 163 de lei/Gcal. 

 

Cu gaze scumpe și fără subvenții, ingredientele dezastrului social

 

Potrivit unei analize realizate anul trecut de RADET, pentru încălzirea unui apartament de două camere la o temperatură interioară de 20 de grade, sunt necesare circa 6,12 gigacalorii/an, pentru unul de trei camere, 8,22 de gigacalorii, iar pentru unul de patru camere 10,52 de gigacalorii, în condiţiile unei izolări foarte bune. În Bucureşti, la un preţ de 163 de lei/Gcal., proprietarii plătesc încălzirea pentru un apartament de două camere circa 998 de lei pe an. Retragerea subvenţiei ar însemna un cost de circa 2.450 pe an, adică de aproape 2,5 ori mai mult decât acum, în condiţiile în care gigacaloria nu se va scumpi. O scumpirea cu circa 70% a prețului gigacaloriei ar amplifica această creștere a costurilor de încălzire ale populației, făcându-le imposibil de suportat de majoritatea populației, fie că ea se încadrează sau nu în standardele stabilite de Guvern pentru definirea consumatorului vulnerabil. La un preț de 600 de lei/Gcal., costul unui apartament cu două camere ar ajunge la 3.672 de lei.

 

 

Sistemul de termoficare se află însă într-o stare tehnică jalnică, iar întreruperile în furnizarea agentului termic sunt foarte frecvente. Pentru reabilitarea lui ar fi nevoie însă de circa cinci miliarde de euro, bani pe care Bucureștiul nu îi are.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri