Pericolul contaminării bucureştenilor cu virusul Zika nu pare să-i impresioneze pe factorii de decizie din Primăria Capitalei, care nu se grăbesc deloc să rezolve problema stropirii cu pesticide, împotriva ţânţarilor. În timp ce achiziţiile directe au fost făcute pentru probleme mai puţin importante, reprezentanţii municipalităţii spun că sunt mai preocupaţi acum de respectarea legii achiziţiilor publice decât de pericolul contamiinării cu Zika.
Răspunsul purtătorului de cuvânt al Primăriei Capitalei este halucinant, în faţa pericolului de contaminare a populaţiei cu virusul Zika: „Nu este problema Primăriei Capitalei. Pandemia de Zika este subiect de presă. Pentru noi este important să parcurgem toţi paşii prevăzuţi de lege, pentru achiziţia publicată pe SEAP. Nu putem spune acum la ce dată vor începe acţiunile de stropire, pentru că nu putem garanta că nu vor fi contestaţii, după ce trec cele 60 de zile, aşa cum prevede legea”, a declarat Alexandru Ichim, purtător de cuvând al PMB. De asemenea, reprezentanţii Primăriei nu înţeleg de ce ar trebui să ia o decizie de urgentare a măsurilor împotriva ţânţarilor purtători ai virusului Zika, pe care nu o consideră prioritate administrativă. Conducerea PMB consideră că un pericol de pandemie trebuie să fie gestionat de CSAT sau de Ministerul Sănătăţii, neavând legătură cu achiziţiile primăriei.
În restul ţărilor europene s-au luat măsuri încă din ianuarie pentru stoparea răspândirii virusului. Dacă stropirea împotriva ţânţarilor se va face din iulie sau chiar august, bucureştenii şi toate persoanele aflate în tranzit în Capitală se vor putea infecta cu Zika, din cauza deciziei municipalităţii. La această problemă, purtătorul de cuvânt al PMB a mai dat un răspuns halucinant: „o instanţă de judecată va stabili cine se face vinovat de contaminarea cu acest virus, dacă acest lucru se va întâmpla”, a mai declarat Ichim.
Activitatea blocată în Primărie, jumătate de an
Primele cazuri de contaminare cu virusul Zika au fost confirmate în Europa şi încă de la începutul anului avem recomandări venite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu privirea la stropirile împotriva ţânţarilor. La PMB, activitatea de dezinsecţie şi deratizare e blocată din decembrie 2015, când contractul cu firma 3D România a expirat. De atunci, întocmirea graficului privind intervenţiile, pentru demararea licitaţiei, a întârziat aproape şase luni.