Prin acest proiect, ce va fi finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene și care trebuie finalizat până la sfârșitul anului, primăria vrea să construiască platforme subterane de precolectare a deșeurilor. Potrivit anunțului de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție, achiziția va contribui la extinderea sistemului de colectare separată a deșeurilor municipale la nivelul Sectorului 6 al Municipiului București prin instalarea a 743 de puncte subterane. Licitația, care este structurată pe trei loturi, este programată pentru data de 27 februarie.
Se strânge selectiv foarte puțin
Potrivit studiului de fezabilitate pentru implementarea proiectului, colectarea deșeurilor menajere și similare în Sectorul 6 se realizează în cea mai mare parte în amestec. Conform datelor raportate de operatorii de salubrizare care prestează activități de colectare a deșeurilor pe raza Sectorului 6, cantitatea de deșeuri colectată separat în anul 2020 a reprezentat 11% din cantitatea totală de deșeuri municipale colectată, în condițiile în care existau doar 12 puncte de colectare separată a deșeurilor reciclabile, dar și a altor categorii de deșeuri.
Unde vor fi amplasate
Locațiile viitoarelor puncte de colectare vor fi în apropierea blocurilor și au fost stabilite ținându-se cont de mai multe criterii, după cum urmează:
- majoritatea amplasamentelor se află în vecinătatea imediată a carosabilului (căilor de acces necesare autoutilitarelor de colectare deșeuri);
- fiecare amplasament se află localizat pe parcări, spațiu verde sau pe trotuar;
- niciun amplasament identificat nu este afectat de prezența zonelor de protecție aferente infrastructurii edilitare.
Cum se va colecta
Fiecare punct va avea patru pubele: pentru plastic/metal, pentru hârtie/carton, pentru deșeurile bio (frunze, plante, resturi de legume și fructe) și pentru deșeuri reziduale. Firma de salubritate va avea acces automatizat la deșeuri cu ajutorul unui sistem modern de ridicare a capacului. Colectarea deșeurilor se va realiza după un program stabilit, firma de salubritate urmând să vină într-o zi să ridice plasticul, în altă zi - sticla, în alta - gunoiul menajer etc. Cuvele din beton amplasate subteran vor fi impermeabile, astfel încât să nu permită infiltrații ale apelor sau exfiltrații de levigat. Locurile vor fi supravegheate video pentru a preîntâmpina distrugerea construcțiilor. Camerele vor fi dotate cu un sistem infraroșu pentru filmările nocturne, prevăzute cu un sistem de înregistrare cu mecanism de declanșare în momentul în care este detectată mișcare.
a. Țintele colectării separate a deșeurilor municipale reciclabile:
- 2024 – 60% din cantitatea totală de deșeuri menajere, similare, din piețe și coșuri stradale generate;
- 2025 – 70% din cantitatea totală de deșeuri menajere, similare, din piețe și coșuri stradale generate;
- 2026 – 75% din cantitatea totală de deșeuri menajere, similare, din piețe și coșuri stradale generate;
- 2029 – 80% din cantitatea totală de deșeuri menajere, similare, din piețe și coșuri stradale generate;
- începând cu 2034 – 85% din cantitatea totală de deșeuri menajere, similare, din piețe și coșuri stradale generate;
b. Colectarea separată a biodeșeurilor menajere:
2024 – min. 8%
2028 – min. 60%;
2030 – min. 65%;
c. Colectarea separată a biodeșeurilor similare din piețe:
2024 – min. 25%
2028 – min. 60%;
2030 – min. 65%;
d. Colectarea separată a deșeurilor textile de la populație:
2025 – min. 20%;
2028 – min. 50%;
e. Colectarea separată a deșeurilor voluminoase:
2024 – min. 60%;
2026 – min. 80%;
f. Colectarea separată a deșeurilor periculoase menajere:
2025 – min. 60%;
2026 – min. 80%.