Jurnalul.ro Ştiri Social Primele măsuri pentru a limita răspândirea Omicron în România

Primele măsuri pentru a limita răspândirea Omicron în România

de Monica Cosac    |   

Primele două cazuri de infecție cu varianta Omicron au fost confirmate sâmbătă seara la pacienți întorși din Africa de Sud, iar ministrul Sănătății spune că, probabil, în România există și alte îmbolnăviri cu această nouă tulpină a SARS-CoV-2. În acest nou context pandemic, autoritățile au anunțat, ieri, primele măsuri care vor fi luate în țara noastră: test PCR obligatoriu la intrarea în România și carantină pentru persoanele nevaccinate. Începând din 20 decembrie, cei care intră în țară trebuie să prezinte și un formular de localizare a pasagerului, a anunțat Raed Arafat.

 

După o ședință care a avut loc la Palatul Victoria și care a durat mai bine de patru ore, autoritățile au anunțat primele măsuri care vor fi luate în România pentru a limita posibilitatea ca varianta Omicron a SARS-CoV-2 să se răspândească rapid în țara noastră.

 

Carantină de 10 zile pentru nevaccinaţi

Una dintre ele este testul PCR obligatoriu la intrarea în România pentru toți cei care vin din afara Uniunii Europene.

„Românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. (...) Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni, care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile”, a anunţat Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de la Guvern. Potrivit acestuia, dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor intra în carantină timp de 14 zile.

Un nou tip de formular

Din 20 decembrie, România va implementa formularul de localizare a pasagerului (Passenger Locator Form - PLF), care deja este utilizat în alte state. Formularul PLF va fi obligatoriu, trebuie completat de către toți cei care intră în țară, a anunțat şeful DSU, Raed Arafat, explicând că acest formular ajută în realizarea anchetei epidemiologice în cazul în care o persoană se îmbolnăveşte. În cazul copiilor, probabil, cel puțin pentru cei care vin din UE, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani.

 

Cele două persoană infectate cu varianta Omicron sunt: o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud. Potrivit ministrului Sănătății, ambii pacienți sunt izolați la domiciliu: unul dintre aceștia este asimptomatic, iar celălalt are simptome foarte ușoare, de „răceală banală”.

 

Din nefericire, vom avea confirmarea răspândirii comunitare până la finalul lunii decembrie, atrage atenția cercetătorul Octavian Jurma. Potrivit acestuia, deși se vorbește mult în această perioadă despre faptul că tulpina Omicron ar fi mai blândă decât Delta, deoarece încă nu sunt decese confirmate cu această variantă, este prea devreme să tragem concluzii.

„Până nu avem mai multe date, trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău în timp ce sperăm pentru ce este mai bun, așa cum fac toate celelalte țări responsabile. Să nu uităm și B.1.1.7 (Alpha) părea să fie mai blândă la început”, mai spune Jurma.

Psihiatru: Vaccinează-te și nu-ți pierde speranța

„Acum, că Omicron e aici, nu putem decât să dăm piept cu el. Unii la propriu. Sper că majoritatea la figurat”, spune și dr. Gabriel Diaconu. Medicul psihiatru precizează, într-o postare pe Facebook, că oamenii cer niște lucruri clare care să îi apere de „iminenta răspândire a noii tulpini de coronavirus”, astfel că îi îndeamnă să respecte Decalogul măsurilor de Prevenție împotriva COVID-19:

„1. Vaccinează-te. Toate datele pe care le avem până acum privind vaccinurile arată protecție în fața formelor complicate, ori fatale, de boală. Vaccinează-te cât de curând. Ieri, dacă se poate.

2. Indiferent dacă ești vaccinat sau nu, evită aglomerația: mall-uri, transport public și, pentru că vin sărbătorile de iarnă, petrecerile. Omicron e de 10 ori mai contagios decât Delta. Drept urmare șansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt spre 100%.

3. Poartă mască medicală, ffp2 sau ffp3, de fiecare dată când ieși din casă. Cel mai decent studiu, făcut de cei de la Institutul Max Planck, arată că rata de transmitere între două persoane care poartă mască e de 1 la 1.000 de cazuri. Dacă doar unul poartă mască, e de 1%. Dacă niciunul nu poartă mască, vezi mai sus.

3. Respectă clara igienă a mâinilor. Acasă cu apă și săpun, în afara casei cu un dezinfectat de mâini.

4. Dacă ai orice simptom, de răceală obișnuită, testează-te. E urgent. Testele rapide funcționează și pe Omicron. Dacă primul test e negativ, repetă testul la 48 de ore. Chiar dacă ai două teste negative succesive, dacă ai febră mare sau tuse seacă, serioasă, fă-ți în a 4-a zi un RT-PCR.

5. Indiferent de testare, izolează-te la domiciliu pentru minimum 7-10 zile. Ia legătura cu medicul de familie. Discută cu el de folosirea unui antiviral de sinteză, în caz că ești testat pozitiv.

6. Monitorizează la 12 ore temperatura și saturația în oxigen. Temperaturi peste 38,5 grade care nu cedează la antitermic sunt îngrijorătoare. Scăderea saturației în oxigen la 90% este critică. Folosește un termometru/ pulsoximetru de calitate (standard medical).

7. Evită tratamentele pentru care nu există dovezi. Includ aici arbidol sau, și mai rău, ivermectina. NU te trata după ureche.

8. Folosirea aspirinei e inutilă. Medicul se familie îți va recomanda analize și, ori radiografie la plămâni, ori CT de torace. Funcție de analize poți primi, sau nu, cortico-steroizi ori anticoagulant, ori amândouă.

9. NU evita spitalul, dacă lucrurile nu merg bine. La spital poți fi evaluat amănunțit. Poți primi tratamente care nu sunt disponibile ambulator. Acasă mortalitatea e peste 70% în cazurile complicate. La spital, până și cazurile extrem de grave au mortalitate în jur de 40%. Drept urmare îți dublezi șansele la viață dacă mergi, sau îți scrii soarta dacă nu mergi.

10. Nu-ți pierde, nicidecum, speranța ori luciditatea. Dacă ești speriat poți discuta cu medicul de familie sau cu un psiholog. Dacă nu dormi sau ai atacuri de panică, discută cu un psihiatru”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri