Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii nu vor grațierea!

Procurorii nu vor grațierea!

de Dan Constantin    |   

Agitația din jurul celor două ordonanțe de urgență puse în dezbatere publică de Ministerul Justiției a fost dusă de Klaus Iohannis pe cele mai înalte culmi ale scandalului. Pornit de la descinderea neconstituțională la Guvern, purtat de valul de manifestanți și amestecat în ,,comemorarea” Zilei Unirii, scandalul a ajuns la Strasbourg în instituțiile europene care l-au primit pe indignatul președinte român. Îl susțin în supărare și câteva instituții și ong-uri specializate în reacții ordonate.

PÎCCJ, DNA au dat comunicate prin care transmit opiniei publice dezacordul cu cele două OU privind grațierea și modificarea Codului Penal. Augustin Lazăr și Codruța Kovesi, de la înălțimea demnităților publice sub care își desfășoară activitatea în Ministerul Public, aflat sub autoritatea Ministerului Justiției, găsesc inițiativele Guvernului nejustificate. În critica PÎCCJ se arată că modificarea conflictului de interese echivalează cu dezincriminarea acestei fapte. Procurorii lui Augustin au raportat că în 2016 au realizat 46 de rechizitorii cu 54 de inculpați - 1 senator, 1 deputat, 17 primari, 6 consilieri locali, 4 viceprimari. ,,Promovarea actelor de clemență în condiții netransparente și fără consultarea CSM ar fi în contradicție cu obiectivele Ministerului Public și ar fi de natură să demonstreze lipsa de voință și slăbiciunea autorităților statului”. Comunicatul sună tipic stalinist, fiind și mincinos, ordonanțele ,,netransparente” fiind în dezbatere publică, iar CSM are în program în 25 ianuarie chiar dezbaterea și emiterea unui punct de vedere. DNA , în același ton, apelează la emoțiile dosarului Colectiv (barocamera) și cataloghează ca nejustificate ou, care nu atestă o nevoie socială acută. Dramele din pușcării, abuzurile, tortura, supraaglomerarea, erorile, cu sutele, sancționate la CEDO, nu sunt pentru Kovesi probleme acute care pot fi parțial rezolvate de OU.

Din corul opoziției lipsesc vocile notorii ale judecătorilor. Mai mult, sunt opinii care apelând la Constituție arată că oportunitatea adoptării unei ordonanțe de urgență este atributul exclusiv al Guvernului. Judecătoarea Lăcrămioara Axinte susține că ,,judecătorii și procurorii nu se pot pronunța asupra unei ordonanțe de urgență sau a unei legi, întrucât se încalcă principiul separației puterilor în stat”. (Dan Constantin)

Dna DNA vrea să rescrie Constituția, ca să-i iasă jocurile!

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri